Otthonszervező

Háztartásbeli kihívások

#29 HÉT - HÁLÓSZOBA

2016. augusztus 19. - cukornita


A hálószoba az a hely, ahol kezdjük a napunkat, és ahol befejezzük, épp ezért fontos, hogy ez a hely stresszmentes, nyugtató legyen.És mint tudjuk, nyugalom csak ott lehetséges, ahol szép rend honol.Épp ezért, az e heti kihívás a hálószobánk rendberakása lesz.29_het-haloszoba.jpg

 logo2_kicsi_teglalap.jpgÚj vagy itt? Ez a hálószoba rendszerezős  poszt részét képezi egy 52 hetes otthonszervező, rendszerező programnak, melyet Taylor Flanery , a HomeStorageSolution101 megalkotója hozott létre. Kattints ide, ha többet szeretnél megtudni a programról. Amennyiben szívesen megosztod véleményed, tapasztalataidat,itt csatlakozhatsz  az Otthonszervező blog Facebook csoportjához, de ha csak egyszerűen szeretnél minden héten értesítést kapni az új bejegyzésről, akkor elég ha csak nyomsz egy like-ot az Otthonszervező oldalra.

 1. Lépés: Gondolatban írd össze, hogy melyek a hálószobád funkciói!

Az első, és egyben legfontosabb funkciója a hálószobánknak természetesen az alvás.De mint hogy legtöbbünknek nincs arra lehetősége, hogy egy külön szobát csak kimondottan az alvásra tartson fenn, így további funkciókat is hozzá kell rendelnünk.Ilyen funkciók lehetnek az alábbiak:

Mindenki saját maga határozza meg a hálószoba további funkcióit, azt azonban ezen funkciók összeírásánál mindig tartsuk szem előtt, hogy a hálószoba legfontosabb funkciója: az alvás.

valfas.jpg2. Lépés: Lomtalanítsd a hálószobád!

Aki év eleje óta viszi ezt a programot, annak most picit könnyebb dolga lesz, ugyanis ha további funkciói nincsenek a hálószobájának, csak a fentebb említettek, akkor nagyjából mostanra a szekrényei selejtezésén, rendberakásán túl is van. Ami még hátravan, a kis éjjeli szekrény az ágy mellett.Igaz, mérete kicsi, de általában ez a hálószobák hot-spotja, azaz az a lepakolós hely, ahol mindenféle apróság össze tud gyűlni.Egy két újság vagy könyv, szemüveg, egy pohár víz, egy gyógyszer vagy krém, papírzsepi, egy pár fülbevaló vagy éppen egy két hajcsat stb. Selejtezz! Próbáld minél üresebbé tenni a szekrény tetejét, vidd ki, vagy dobd ki ami nem ide való.Ha van fiókja az éjjeli szekrényednek, akkor azt is lomtalanítsd, töröld ki, és az esti rituáléd folyamán szükséges dolgokat oda elrejtheted.bedside.jpg


3. Lépés:Oszd fel a szobát funkcióinak megfelelőlen zónákra!

Mint korábban már említettem, a hálószobádhoz az alváson kívül annyi funkciót rendelsz, amennyit csak akarsz, persze csakis addig, ameddig  a szoba nagysága engedi.Most gondolatban oszd fel a szobád zónákra, a különböző, általad meghatározott funkcióknak megfelelően.bedrom.jpg Minden egyes funkciónak jelöld ki a helyét, azaz zónáját. Pl ha a ruhásszekrényed a hálószobában van, minden valószínűséggel az öltözködést is itt szoktad megejteni. Legyen egy akasztód vagy az ajtón, vagy az egyik szekrényajtó belsejében, vagy szekrény és fal közötti falon, ahol annyira nincs szem előtt pl a pizsamának, köntösnek.Így minden reggel oda fel tudod akasztani a használatban lévő pizsamádat, annak ott lesz a helye, és az ott fog várni téged esténként, nem pedig szék karfájára dobva, vagy az ágyra hajítva. Plusz, ha egy teljes nagyságú tükröt is felraksz valahova a szobában, ellenőrizheted is magad, mielőtt kisétálsz a szoba ajtón.Ha nem tetszik valami, itt egyszerűbb a ruhát lecserélni, és gyorsan elpakolni ami nem kell, mintha pl az előszobából kell visszasietni átöltözni.Ugyanígy menj végig az összes meghatározott funkción, és alakítsd ki az adott feladathoz használt eszközök helyét.

Ügyelj a hotspotokra!

Ilyenek a sima felületek, mint pl éjjeli szekrény teteje, ha itt van az íróasztalod, akkor az, vagy ha itt van a sminkasztalod, akkor az. Ezeken a sima felületeken hajlamosak vagyunk lepakolni a különböző cuccokat, amik aztán csak gyűlnek és porosodnak hetekig rajta.Váljon egy reggeli rutinná az ágy letakarása mellett az is, hogy ezeket a sima felületeket tényleg simává teszed, azaz az este folyamán lepakolt cuccokat a helyére teszed.

Ha például itt tartod a smink készleted, és mindenképp a sminkasztalon kell legyenek, próbáld kis kosarakba, vagy dobozokba rendszerezni. Egy két dekoratív dolgon kívül más nem kell, mert a sok kis parfüm és egyéb csecsebecse sorba rakva is rendetlenség látszatot kelt.

Szintén váljon a reggeli rutinod részévé, hogy a szennyes ruhát viszed magaddal a szennyes kosárba. Nincs félig szennyes ruha, amit használat után a szék támlája dobunk, hogy majd azt még egyszer fel tudom venni. Csak koszos és tiszta ruha van.Ha koszos, kerüljön a szennyesbe.Ha még fel tudod venni, azaz tiszta, menjen vissza a szekrénybe a helyére. Ha esetleg valamiért mégsem akarod vegyíteni az egyszer használatos de majd később még egyszer felvehető ruhákat a tisztával, akkor javasolt, hogy az akasztós szekrényed rúdjának egyik szélére vállfázd fel ezeket a holmikat.Így tudod, hogy az egyszer már volt rajtad,de mégsem gyűlik a széken vagy ágyon.

4. Lépés: Megfelelő tárolók kiválasztása

A hálószoba rendszerezéshez különböző kisebb tárolók is segítségedre lehetnek az adott ruhásszekrényen vagy beépített szekrényen kívül.Ilyenek pl:

  • éjjeli szekrény az ágy mellettbedside2.jpg
  • ágy alá csúsztatható fiókok, tárolódobozokunderbed.jpg
  • fiókokba fiókelválasztók, rendszerezőkdivider.jpg
  • magasabban lévő polcokra, vagy mély polcokon a használatban lévő ruhák mögé behelyezett tároló dobozok az épp használaton kívüli ruháknakbox.jpg
  • kisebb, dekoratív dobozkák, kosarak a sminkasztalramakeup.jpg
  • hosszú távra én nem szeretem, de sokan használnak használaton kívüli ruháknak vákumos fólia zsákokat, szintén magasabban lévő polcokravakum.jpg

Mondd el, hogy haladsz!

Kíváncsi lennék, hogy haladsz az e heti kihívással. Ha volnának egyéb ötleteid esetleg, amiket szívesen megosztanál velem, várlak Facebook-on azOtthonszervező csoportba egy kis tapasztalat cserére, ötletelésre. Nagyon inspirálóak tudnak lenni az előtte-utána képek. Fotózz és oszd meg velünk! Nagyon szeretném, ha minél többen megosztanátok a véleményeteket az e heti kihívásról.

 Jövő heti projekt:


30_het-ekszerek_kiegeszitok.jpgA következő kihívásban a kozmetikumokhoz hasonlóan ismét apróságoké lesz a főszerep.Fülbevalókat, ékszereket, hajcsatokat és mindenféle apró kiegészítőket fogunk rendszerezni.

 

  Forrás

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonszervezo.blog.hu/api/trackback/id/tr2510423368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása