Otthonszervező

Háztartásbeli kihívások

#20.HÉT - OTTHONI IRODA - Iratok rendszerezése

52 hetes otthonszervező, rendszerező program

2016. május 16. - cukornita

Az e heti kihívásban arról lesz szó, hogy miképp rendszerezzük az otthonunkban található fontos iratokat, hogy bármikor könnyedén vehessünk bármilyen papírt amire éppen szükségünk van, anélkül, hogy sok időt elvenne az életünkből, mire előhalásszuk valahonnan.

Ha követted az utóbbi pár hét bejegyzéseit,akkor láthattad, hogy az otthoni irodánkon dolgozunk jelenleg.Egyszerre túl nagy falat lett volna, ezért is lett több hétre felosztva.A bejövő postával kezdtük, majd a közüzemi számlákkal folytattuk, ezen a héten pedig az egyéb megőrizendő fontos iratokat fogjuk rendbe tenni.pizap_com14632813567551.jpg

logo2_kicsi_teglalap.jpgÚj vagy itt? Ez az irat rendszerezős  poszt részét képezi egy 52 hetes otthonszervező, rendszerező programnak, melyet Taylor Flanery , a HomeStorageSolution101 megalkotója hozott létre. Kattints ide, ha többet szeretnél megtudni a programról. Amennyiben szívesen megosztod véleményed, tapasztalataidat,itt csatlakozhatsz  az Otthonszervező blog Facebook csoportjához, de ha csak egyszerűen szeretnél minden héten értesítést kapni az új bejegyzésről, akkor elég ha csak nyomsz egy like-ot az

 Otthonszervező oldalra.


sauder-3-drawer-metal-file-cabinet.jpg

1.Lépés: Jelöld ki a helyet és a megfelelő tárolókat az iratok tárolására!

 Minden otthonnak - legyen az kicsi vagy nagy, több tagú család vagy egyetlen személy lakik benne - szüksége van egy helyre, ahol a fontos papírokat tárolja.Ez lehet egy szekrény fiókja, egy láda vagy egy papírdoboz.

Szükség van tárolóra, az tény.Az hogy kisebb vagy nagyobb tárolóban gondolkodol, az függ a családtagok számától, a megőrizendő papírok mennyiségétől.A lényeg, hogy a papírok egy helyen elférjenek, mert ha nem fér el minden egy helyen, akkor több kisebb helyre pakolgatod, és keresésnél nem fogod tudni hogy melyik helyen mit keress.

2.Lépés: Csoportosítsd a papírokat, tedd kategóriánkén külön - külön dossziéba vagy fólia tasakba!

Itt most nem lehet pontos leírást adni arról, hogy milyen mappákat hozz létre, hisz mindenki más és más papírokat őrizget.Egy pár példát azért felsorolnék ötletadónak:blinderclip_on_dosszie.jpg

  • egészségügyi papírok, kórházi jelentések a család minden tagjának
  • lakáshoz tartozó garanciák:azaz azoknak a dolgoknak a garancialevelei, blokkjai, melyek költözés után az új lakóra szállnak, mivel a dolgok a lakásban maradnak, pl gáztűzhely, bojler,kaputelefon stb...Ha albérletben lakik valaki, akkor én ide tennék minden házzal jött garancia levelet, használati utasítást is, pl mosógép, mosogatógép, hűtő stb.papírjai. Ha a tulaj otthagyta nekünk a lakásban, illik megőrizni és a bérlet lejárta után otthagyni a következő lakónak.
  • egyéb kisgépek, elektromos kütyük garanciái, használati utasításai.Utóbbinál ne essünk abba hibába, hogy el kell rakni csak azért mert új.Egy mosógép vagy egy sokfunkciós háztartási gép használati utasítását elrakja az ember, mert kellhet a későbbiekben, de mondjuk egy elektromos fogkefe használati utasítását nem feltétlen kell elrakni. Egyébként most még berakhatod ömlesztve is egy mappába ezeket, mert egy későbbi kihívásunk témája majd ezek rendszerezése lesz.
  • az ingatlan papírjai (adásvételi,vétel után befizetett adó,energetikai tanúsítvány stb)
  • biztosítási papírok (minden biztosításnak külön fólia)
  • autók papírjai (minden autónak külön fólia)
  • bankszámla szerződések 
  • ha van, kölcsönök, hitelek papírjai, minden hitelnek külön mappa
  • ha van befektetési papírok, kötvények
  • létfontosságú iratok, mint pl születési, házassági anyakönyvi kivonat
  • leltár (a program létrehozója szerint érdemes egy leltárt készíteni az értékeinkről, amit ne adj  Isten egy betörés vagy tűzvész után a biztosító felé benyújthatunk, ha van a belső értékeinkre is biztosításunk.Ebben az esetben a listáról egy másolatot érdemes a házon kívül is tartanunk.)
  • Befizetett Közüzemi számlák 

Amint felállítottad a rendszered, feliratoztad a mappákat,kezd el használni már ma. Egyesével végy a kezedbe minden papírt, és tedd be a megfelelő mappába.Egy darabig el fog tartani, de az elkövetkezendő pár napban ha csak a híradó hallgatása közben nekiülsz szortírozgatni, meg leszel vele.Ezek után pedig amint bejön egy megőrizendő papír a lakásba, ha nem is azonnal, de hetente legalább egyszer rakd a megfelelő mappába.Hidd el, ha a rendszer fel van állítva, tényleg csap egy perc az egész, hisz, tudni fogod, hogy hova kell tenned, illetve ha kell valami, azonnal fogod tudni, hogy honnan szedd elő.Lényeg, hogy ne várd meg, hogy még egyszer papírhalmazok keletkezzenek a fontos és kiselejtezendő iratokból.

3.Lépés: Évente egyszer selejtezz!

E kihívás utolsó lépése: megelőzendő, hogy újra sok papír gyűljön fel, egyes mappákat évente át kell nézz, és selejtezd le ami már nem kell. Pl a garanciás,használati utasításos mappát.Ha lejárt a garancia, ha már nincs meg valamelyik cucc, ne őrizgesd tovább a papírjait.Közüzemi számlák 5 év után elévülnek, így minden évben egy évet kiselejtezhetsz.

00_13.jpg

Mondd el, hogy haladsz!

Kíváncsi lennék, hogy haladsz az e heti kihívással. Ha volnának egyéb ötleteid esetleg, amiket szívesen megosztanál velem, várlak Facebook-on azOtthonszervező csoportba egy kis tapasztalat cserére, ötletelésre. Nagyon inspirálóak tudnak lenni az előtte-utána képek. Fotózz és oszd meg velünk! Nagyon szeretném, ha minél többen megosztanátok a véleményeteket az e heti kihívásról.

Amennyiben kedvet kaptál csatlakozni az 52 hetes otthon rendszerező programhoz, és szeretnél minden héten egy értesítést kapni az újabb és újabb heti kihívásokról, jelöld be az Otthonszervező oldalt, ahol minden héten hétfőn megosztásra kerül az aktuális heti feladat.Ebbe a programba bármikor be lehet kapcsolódni, mert akár a háztartási munkálatoknak, ennek sincs  se eleje se vége, egy állandó körforgásban működik hétről hétre, időnként ismétlődve.A program során a háztartás minden egyes területére kitérünk.Természetesen a kisebb lakással rendelkezők (mint jómagam is) hely hiányában nem tudnak minden egyes helyet az itt leírtak szerint kialakítani, de a cél az, hogy az itt leírt szempontok figyelembe vételével, egy átlátható, rendezett, és a legkönnyebben fenntartható rendet a saját lakásunkban (legyen az kicsi vagy nagy) kialakítsunk, azaz a maximumot hozzuk ki otthonunkból.

 

21_het-magazinok.jpgJövő heti projekt:

Hamarosan végzünk az otthoni irodánk rendszerezésével.Jövő héten a képes újságok, magazinok, katalógusok rendszerezésével foglalkozunk majd. (Már aki gyűjtöget ilyeneket:)

 

 

 

Forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonszervezo.blog.hu/api/trackback/id/tr418717566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása