Otthonszervező

Háztartásbeli kihívások

#26.HÉT - FÜRDŐSZOBA - Kozmetikumok, sminkfelszerelések rendszerezése

52 hetes, otthonszervező, rendszerező program

2016. július 08. - cukornita

26-smink.jpgMostani kihívásunknak, azaz a kozmetikumok és sminkfelszerelések rendszerezésének az lesz a célja, hogy könnyedén gyönyörűvé varázsolhassuk magunkat, anélkül hogy sokáig keresgélnünk kellene mindazt, amire ehhez a tevékenységhez állandóan szükségünk van. Ha elvégzed ezt a kihívást, akkor remélhetőleg kevesebb időt kell majd a reggeli és esti rutinodon belül a szépségápolásra fordítanod, hisz nem kell a sok nem használt kacat között keresgélned azt, amire éppen szükséged van. Egyszerűbben fogalmazva: több idő jut magadra, és a szépítkezésre, mint amit ezidáig csak a keresgélésre fordítottál.

Természetesen nem csak a sminkcuccokról lesz ma szó, így az se fordítson most hátat, aki nem sminkeli magát, hanem

mindenféle kencék, testápolók, körömlakkok stb. tárolásáról, rendszerezéséről.

logo2_kicsi_teglalap.jpgÚj vagy itt? Ez a kozmetikum rendszerezős  poszt részét képezi egy 52 hetes otthonszervező, rendszerező programnak, melyet Taylor Flanery , a HomeStorageSolution101 megalkotója hozott létre.  Kattints ide, ha többet szeretnél megtudni a programról. Amennyiben szívesen megosztod véleményed, tapasztalataidat,itt csatlakozhatsz  az Otthonszervező blog Facebook csoportjához, de ha csak egyszerűen szeretnél minden héten értesítést kapni az új bejegyzésről, akkor elég ha csak nyomsz egy like-ot az Otthonszervező oldalra.

1. Lépés: A selejtezés 

Az első lépés, ahogy minden egyes kihívásban, most is a selejtezés lesz. Sminkcuccok tekintetében kétfajta csoportja van az embereknek. Egyik csoportnak kilószámra állnak otthon a mindenféle szépítkező szerei, míg a másik csoport ebben a tekintetben nagyon minimalista, és alig pár terméket tárol a szekrényében. Gratula a minimalistáknak, most kihúzhatják magukat! :) Minden esetre nem ajánlatos az utóbbi táborba tartozóknak sem kihagyni ezt a lépést. Ugyanis ha nem használsz minden sminkcuccot rendszeresen, akkor az is előfordulhat, hogy selejtezés közben ráakadsz olyanokra, melyeknek a szavatossági ideje már lejárt. Úgyhogy azt gondolom, az első lépés mindenkinek elengedhetetlen.

Tehát, ahogy megszoktuk, szabaduljunk meg első körben a lejárt szavatosságú cuccoktól, azoktól is amiknek a szavatossága még jó ugyan, de már nem tetszik, vagy ha valamiből túl sok van. Szanáljuk ki a felesleget, és csak azokat tartsuk meg, amiket szeretünk használni, és használjuk is. Akinek sok cucca van jelenleg, annak talán túl sok időt rabol most el az idejéből, de higgyétek el megéri, mert ha a selejtezésen túl leszünk, átláthatóbb lesz a készletünk.

A kozmetikumoknál nagyon fontos tényező a szavatossági, eltarthatósági idő betartása!

09_1.jpgA lejárt szavatosságú termékek ugyanis bőrirritációt, fertőzést okozhatnak. Ráadásul felbontás után igen rövid lejáratú szokott lenni, ezért érdemes erre fokozottabban figyelni. Tehát a szavatossági idő általában nem ott kezdődik, amikor megveszed, hanem onnantól ketyeg az óra, amikortól felbontod. A kozmetikumok papír dobozára általában rá van írva, hogy felbontás után meddig áll el az adott termék, de sokszor magán a terméken is megtalálható ez az információ, csak nem szavakkal kiírva, hanem egy kis nyitott tégely formájában (jobb oldali ábra), benne egy számmal és egy betűvel. Az M betű a hónapot, a Y betű pedig az évet jelöli. Pl a kis tégely emblémában a 6M  az 6 hónapot jelent felbontás után. Elég egyszerű. Most gondolom nem emlékszel, hogy mikor bontottad fel azt a szemspirált, vagy mikor kezdted az használni azt a barack színű pirosítót. Pláne ha sok cucca is van valakinek egyszerre, képtelenség megjegyezni mindet. Épp ezért, a jövőben váljon szokássá az, hogy tarts valami öntapadós címkét a pipere cuccaid mellett egy tollal. Amikor veszel egy új dolgot, olvasd el figyelmesen a dobozát. ( Ne tévesszen meg a dobozon lévő szavatossági dátum, mert felbontás nélkül ez pár év is lehet.) Olyat keress a dobozon,hogy felbontás után mennyi ideig tárolható. Pl ha egy krémre rá van írva, hogy felbontás után 6 hónapig használható, akkor amikor a krémet először felbontod, ragassz rá egy kis címkét, és írd rá a hat hónappal későbbi dátumot.Ez lesz ugyanis a krémed szavatosságának lejárati ideje. Ha ezt a szokást bevezeted, akkor könnyebb lesz a következő selejtezésed. Sőt, ha ez után a kihívás után rájössz, hogy mennyi cuccot halmoztál fel feleslegesen ebben a kategóriában (is), lehet legközelebbre már nem lesz ilyen hatalmas a gyűjteményed, és 2-3 havonta pár perc alatt, így a címkézés segítségével, pár perc alatt végzel majd a selejtezéssel.

nevtelen_1.jpg

 

 

 

Ha esetleg nem találnád a mostani dolgaidon a kis emblémát, akkor itt a bal oldali ábrán láthatsz egy kis összeállítást, hogy nagy általánosságban kb mi mennyi ideig használható felbontás után. Ez persze csak tájékoztató jellegű, alapozó és alapozó között még egy márkán belül is lehetnek nagy összetevőbeli különbségek.

 

Selejtezésnél haladj végig az egyes kategóriákon:

  • Sminkfelszerelés (Alapozó, szemfesték,szem spirál, púder, rúzs stb.)
  • Sminkeszközök (ecsetek, szivacsok stb.)
  • Körömlakkok és köröm ápoló szerek, eszközök (lakk, lemosó,reszelők stb.)
  • parfümök, dezodorok
  • testápolók, krémek, olajok
  • Hajápoló cuccok (sampon, balzsam, zselé, hajhab stb.)
  • szappan, tusfürdő
  • fogápolás kellékek (fogkefe, fogkrém, szájvíz stb)

2. Lépés: Rendszerezd használat szerint!

Miután kiselejteztél, rendszerezned kell a megmaradt dolgokat.A rendszer kialakításánál két fontos szempontot kell szem előtt tarts! Az egyik hogy milyen gyakran használod az adott terméket.Rendszeresen, minden nap, vagy csak egy egy alkalommal.

A másik fontos szempont, ha nem csak a saját holmidat rendszerezed, hogy ki használja? Az egész család? Vagy csak a család egyetlen tagja? Pl a sminkes dolgainkat nem egészséges megosztani másokkal, de pl egy fogkrémet vagy egy tusfürdőt az család minden tagja közösen használhat.

1_7.jpgTakarítsd le a mosdókagyló környékét!

És ezt most nem szó szerint értem, hogy súrold ki a mosdókagylót (persze ha koszos akkor azt is ;).Arra gondolok itt, hogy sok ember a mosdókagyló szélére, vagy a mellette - felette lévő polcra pakolja ki az összes sminkkészletét, a parfümjeit, de ez még koránt sem rendszerezés.belépve egy fürdőszobába, ahol a mosdókagylónál minden ki van pakolva, épp csak kezet mosni alig fér el az ember a sok holmitól, lehet csili - vili a tisztaság, még is rendetlennek tűnik.Arról nem is beszélve, hogy milyen sokáig tart így azt a mosdókagylót akár csak letörölni is. Próbáld inkább üresen, vagy majdnem üresen hagyni a mosdókagyló környékét. Könnyebb, gyorsabb takarítani, és sminkelésnél, kézmosásnál is több helyed lesz, kényelmesebben elférsz.

1_6.jpgTehát a cél: a mosdókagyló környéke üres legyen, vagy legalábbis olyan kevés dolog legyen elől csak, amit naponta többször használsz.(pl kézmosó). Ha máshova nem tudsz pakolni, és ezt a pici területet is ki kell használni, akkor próbáld meg a kis apróságokat legalább egy pici kosárkába pakolni.Így a turbó törlésnél csak a kis kosárkát kell megemelni, nem pedig perceken át csak az apró tégelyeket, csatokat lerámolni.

Selejtezés után ugyanazzal a szisztémával pakolunk vissza, mint annó, amikor a konyhaszekrényünket rendeztük be. Először azokat pakoljuk vissza, amiket nap mint nap használunk, és úgy haladunk azok felé, melyeket csak ritkábban.Azért jó ez a sorrend, mert így azoknak a dolgoknak, amiket rendszeresen használunk, ki tudunk alakítani olyan helyet, ami könnyedén elérhető. csak hogy a sminkelős példánál maradjunk.Szerintem sokan vagyunk olyanok, akik napi szinten mindig azokat a dolgokat használjuk. Alapozó, spirál, pirosító, rúzs vagy szájfény.Ezeket tehetjük könnyen elérhető fiókba, vagy dobozkába, de mindenképp olyan helyre, amit könnyedén elérünk, és könnyedén vissza is tudjuk rakni.A ritkábban használt alkalmi sminkfelszerelésünket,  meg tehetjük egy neszeszerbe akár egy nehezebben hozzáférhető helyre, sőt, ha túl pici a fürdőszobánk, akár egy másik helységbe is.Lényeg hogy hordozható legyen, és egy helyen legyen, hogy amikor szükségünk van arra az alkalmi sminkre, akkor könnyedén be tudjuk hozni. Így nem kell a rohanós hétköznapokon kerülgetni az amúgy is pici fürdőszobában.

Valóban, a fent leírt módszer ellenkezik a legtöbb rendszerező elmélettel, mely szerint tartsunk mindent egy helyen de mégis kéznél legyen, de amikor egy 4 tagú család egy panellakás 5 négyzetméternyi fürdőszobán osztozik, akkor szükség van erre a lépésre. Minden családtagnak a nem mindennapos fürdőbe való dolgait pakoljuk valami hordozható tárolóba (ez lehet egy tasak, kosár vagy doboz), és próbáljunk helyet találni mondjuk mindenki a saját szobájába, majd amikor szükség van rá, akkor be lehet hozni úgy kosarastól a fürdőbe a használat idejére, majd használat után vissza.A pizsamát sem tároljuk a fürdőbe, hanem magunkkal visszük esténként, hogy fürdés után felvehessük.Csak szokás kérdése az egész, és ha sikerül elérni, hogy mindenki a ritkán használt dolgait a családban a fürdőn kívül tárolja, akkor nem lesz a szemet szúró összevisszaság és rendetlenségnek tűnő felhalmozás a mosdókagyló környékén.

3. Lépés: Tárolók kiválasztása

Most hogy látod egyben hogy a selejtezés után mik maradnak, valamint kiszedegetted a hordozható tárolókba a család ritkán használatos dolgait, átgondoltad a rendszered alapelveit (mindennaposok elől, könnyen hozzáférhető helyen,  nem minden naposok hátul), ideje kiválasztanod a számotokra legideálisabb tárolókat.

Átlátszó üvegek, bögrék

1_8.jpg

 

 

Alkalmasak smink felvivő eszközök tárolására, mint pl ecsetek, vatta golyók, lemosó szivacsok.Általában ezek jobban nézni ki a kis átlátszó üvegekben, mint az eredeti csomagolásukban, így dekoratív része lehet a fürdőszobádnak.Itt is persze legyen érvényes a szabály, hogy csak akkor hagyd elől,ha minden nap használod, máskülönben feleslegesen elveszi az értékes helyet.

Sminktáska vagy kosárka

1_9.jpgA mindennap használt eszközöknek megteszi egy kis táska vagy amolyan cipzáros tolltartóféle szütyő is.Ha ilyen táskában tartod, akár a mosdó alatti kis szekrény ajtajára is felakaszthatod, és akkor tényleg nem foglal el helyet, kéz alatt is van és mégsem rendetlen.

Ami nekem jobban tetszik, az egy nyitott tetejű kis kosárka, amiben lehet könnyedén kotorászni, majd használat után csak bele kell dobálni.

Fiókelválasztók, rendezők

1_10.jpgHa vagy olyan szerencsés, hogy  elfér egy fiókos komód a fürdőszobában, akkor azt nagyon tudom ajánlani.Nekünk az előző lakásunkban az volt, és nagyon szerettem.Kis helyet foglal, rengeteg apró cuccot elrejt, és minden kéznél van ami kell.Ha komódod nincs is,de mondjuk a fürdőszoba szekrényen van egy két fiók, akkor is jól jöhetnek a fiók elválasztók, fiók rendszerezők, amit akár készen is megvehetsz, de te magad is elkészítheted.

Átlátszó, akril smink készlet tartók

7c34e9c8853e982119d937614498515d.png

 

Aki nagyobb sminkfelszereléssel rendelkezik, azoknak lehetnek segítségükre az Átlátszó, akril smink rendszerezők.Ezeket a tárolókat kimondottan az ilyen apróságok tárolására találták ki.Mutatós darabok, könnyen meg lehet találni bármit, és könnyen lemoshatóak, ami a smink tárolóknál fokozottan előnyt jelent.Az áruk viszont elég borsos, picit talán olcsóbban meg lehet őket vásárolni az interneten (pl.Aliexpress,Ebay)

Zuhany rendszerezők, kosarak

1_11.jpgVannak a zuhanyra felakasztható kis polcok, melyek makeup tárolására nem igazán ajánlatosak, mert túl közel van a vízhez, így a kozmetikumok tönkre mennek(ide mehetnek a samponok, tusfürdők), viszont vannak a kis szintén felakasztható kosárkák, amiket viszont már könnyedén tudunk hurcolászni, így ha valaki arra szorul, hogy nem mindent tud a fürdőben tárolni, hanem mondjuk egy részét a szobájában kénytelen tárolni, akkor arra a célra ez is megfelel hordozható tárolóként. Ezek segíthetnek akkor is, ha mondjuk több ember használja a fürdőszobát, és minden embernek lehet egy ilyen személyes használatú kosárkája.Egy 4 tagú családnál még a 4 db kosárka tele apróságokkal is jobban néz ki, mint ha csak úgy szanaszét hevernének a 4 ember holmijai.

Mondd el, hogy haladsz!

Kíváncsi lennék, hogy haladsz az e heti kihívással. Ha volnának egyéb ötleteid esetleg, amiket szívesen megosztanál velem, várlak Facebook-on azOtthonszervező csoportba egy kis tapasztalat cserére, ötletelésre. Nagyon inspirálóak tudnak lenni az előtte-utána képek. Fotózz és oszd meg velünk! Nagyon szeretném, ha minél többen megosztanátok a véleményeteket az e heti kihívásról.

 

Jövő heti projekt:


27-textilek.jpg
 Jövő héten maradunk a fürdőszoba témakörnél.Múlt héten kitaláltuk, hogy kb mit hova rakjunk, a héten rendszerezzük a sminkkészletünket, jövő héten pedig olyasmivel folytatjuk, amit nem mindenki tárol a fürdőszobában, mégis nagyon szorosan a fürdőszobához kapcsolódik.A téma a törülközők tárolása lesz, valamint ide vesszük majd egyúttal a mindenféle háztartási textilek (terítő,ágynemű) rendszerezését is.

 

 Forrás

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonszervezo.blog.hu/api/trackback/id/tr648851310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása