Otthonszervező

Háztartásbeli kihívások

#27.HÉT - SZEKRÉNYEK - Háztartási textíliák

2016. augusztus 07. - cukornita

Az e heti kihívás főszereplői a háztartási textíliák. És ez már egy újabb témakörbe tartozik, azaz ezennel megkezdjük a szekrényeink rendbetételét.27-textilek.jpg

A háztartási textíliák kategóriái:

  • törülközők
  • ágyneműk
  • asztalterítők
  • függönyök
  • konyharuhák
  • takarító rongyok

 logo2_kicsi_teglalap.jpgÚj vagy itt? Ez a lakástextíl rendszerezős  poszt részét képezi egy 52 hetes otthonszervező, rendszerező programnak, melyet Taylor Flanery , a HomeStorageSolution101 megalkotója hozott létre.  Kattints ide, ha többet szeretnél megtudni a programról. Amennyiben szívesen megosztod véleményed, tapasztalataidat,itt csatlakozhatsz  az Otthonszervező blog Facebook csoportjához, de ha csak egyszerűen szeretnél minden héten értesítést kapni az új bejegyzésről, akkor elég ha csak nyomsz egy like-ot az Otthonszervező oldalra.

1. Lépés: Selejtezés

Most is a selejtezéssel kezdjük.Szedjük össze a lakásban található textíliákat, csoportosítsuk a fentebb említett kategóriákba, és mialatt átválogatjuk őket, selejtezzük ki a felesleges, már nem kellő darabokat.Tehát amire már nincs szükség, ami már nem tetszik, ami már elfakult, tönkrement az állapottól függően kerülhet eladásra, adományozásra, kukába.

Szabjunk egy limitet is, hogy mennyit tartunk ezekből a dolgokból. Pl törülközőkből javasolt mennyiség személyenként két szett javasolt, mely szettenként egy fürdőlepedőt, egy kéztörlőt, és egy arctörlő kendőt tartalmaz.Extrának további két szett megtartható vendégek számára.Ettől többet felhalmozni és tárolni teljesen felesleges.(Aki most áll épp törülköző vásárlás előtt, annak javaslom a színkódos vásárlást, ami annyit jelent, hogy családtagonként különböző színű törülközőt vásárolunk, így ha az mellett döntünk, hogy pl a hálószobában tároljuk, akkor mosás után egyből tudjuk majd, melyik törülköző kié, és hova pakoljuk.)

Ágynemű huzatból szintén a fejenként két szett, plusz két vendég szett az ideális mennyiség, max egy pár kispárna huzat pluszba, ha valaki sok párnát használna.

Asztalterítőkre nincs külön szabály, hogy mennyi az ideális, de gondold át milyen asztalaid vannak, melyekre terítesz, milyen gyakran cserélgeted a terítőket.Gondold át melyeket használod ünnepi vacsorához, vendéglátáshoz.Ha van olyan, amit nem használtál már több mint egy éve, teljesen felesleges a tárolásuk, szabadulj meg tőle.

Előfordulhat, hogy pl már kopott törülközőt kiselejtezel de kidobni még nem akarod, hanem inkább felhasználnál máshol. Pl felszabdalva takarításhoz, kerti kézmosóhoz, autótisztításhoz, állatok dolgainak takarításához stb.. A lényeg, hogy ezeket a kiselejtezett és átfunkcionált törülközőket ne tartsd egy helyen a többi, használatban lévő törülközővel, hogy ne keveredjenek újra össze.Alakíts ki máshol nekik helyet, lehetőleg ott, ahol használod majd őket (pl kocsimosó rongy a garázsban, takarító rongy a takarítószerek mellett).

2. Lépés: Tervezés: mit hol fogsz tárolni!

Második lépésben, tekintsd át a kategóriákra válogatott textíliákat. Gondold végig melyik kategóriát melyik helységben használod általában.Tervezd el, mit hol fogsz tárolni! Két variáció van. Az egyik, hogy próbálj a felhasználás szerinti helységben vagy legalábbis a közelében egy helyet kialakítani a textíliák számára. A másik variáció, ha egy helyen pl egy nagy szekrényben tartod egy helyen az összes textil félét.Ez különösen mosás utáni elpakolásnál lehet kényelmes, hisz minden egy helyre kerül, de még ebben az esetben is érdemes a polcokon belül a kategóriákat külön választani.

3. Lépés: Készítsd elő a helyet, ahová pakolni fogsz!

Miután eldöntötted, hogy melyik kategóriát melyik helységben fogod tárolni, készítsd elő a helyet a textíliák számára.Ürítsd le a polcokat, töröld át, hogy azután elpakolhass.Értelem szerűen, a ritkábban használatos dolgok kerüljenek a felsőbb, nehezebben hozzáférhető polcokra, előre, illetve a könnyedén hozzáférhető alsó polcokra a gyakrabban használtak.Mélyebb polcokon a hátsó sorba kerülhetnek a vendégek számára fenntartott törülközők és ágyneműk, vagy a szezonális textíliák mint pl strandtörülközők, ünnepi terítők stb...

4. Lépés: Rendszerezés, címkézés

Nagyon könnyen rendetlenné válik a szekrényünk, ha nem rendszerezve pakoljuk vissza a dolgokat.És ez a ruháknál és lakás textíliáknál fokozottabban érvényes, hisz egy magasra toronyba pakolt párnahuzatból kihúzni a középsőt nem egyszerű anélkül, hogy fel ne boruljon vagy össze ne gyűrődjön az összes.Különböző hajtogatási és pakolási módszereket találtak már ki leleményes háziasszonyok, ezek közül kinek ez, kinek az a módszer jön be.Nincs jó vagy rossz, a lényeg abban rejlik, hogy legyen egy saját kialakított rendszered, mely szerint pakolod a szekrényeidet.Tudd mit hova kel elpakolnod, és honnan kell elővenned.Az alábbiakban ezekhez találsz egy pár ötletet.

Törülközők 

Csoportosítsd méret szerint a törülközőket, és úgy pakold el.Külön a nagy méretű fürdőlepedőket, külön a közepes kézmosókat, és külön a pici arcmosó kendőket. A kisebb méretűek mehetnek dobozokba, vagy kosarakba, és úgy be a polcra, így nem borulnak össze, ha kiveszünk közülük egyet. A nagyobb törülközőket hagyományosan hosszában harmadolva majd keresztbe szintén háromba hajtva szokás tartani, de újabban a hengerbe hajtás is egyre elterjedtebbé válik mellyel rengeteg helyet spórolhatunk.

torulkozo.jpg

 Ágynemű

Célszerű az szerint csoportosítani az ágyneműket, hogy ki használja az adott ágyneműt, melyik hálószobában használjuk.

Ezen felül az összeillő szetteket érdemes egybe hajtani, hogy felhúzás előtt ne kelljen külön keresgélni.Erre egyik megoldás, amikor először a paplanhuzatot hajtjuk nagyobb téglalap alakúra, erre ráhajtjuk a hozzá illő párnahuzatokat, majd az egészet egybe kettéhajtjuk, és így tesszük a polcra.Másik megoldás, hogy ugyanúgy egymásra hajtogatjuk, de a végén nem kettéhajtjuk, hanem henger alakúra feltekerjük, esetleg hogy ne nyíljanak szét a hengerek, egy csinos kis szalaggal át is köthetjük.(Nálam személy szerint ez a variáció van.) Harmadik variáció, amikor a szett darabjait a szett egyik kispárnahuzatába belehúzzuk.

 agynemu.jpg

 Terítők, szalvéták, tányéralátétek.

A terítőknek nem csak a mérete (mint a törülközőknél) de még az alakja is változatos.Ami nekem bevált, hogy az asztalok szerint csoportosítom őket.Van egy nagy étkező asztalunk, melyre a nagy kerek terítőket külön kis dobozkába hajtogatom, vannak nagy téglalap alakú terítőim, melyek csak vendégvárás alkalmával kerülnek használatba amikor a nagy asztalt kinyitjuk, és vannak az átlagos méretű asztalra való téglalap alakú terítőim.

Ezen felül külön dobozba kerülnek a kisebb dekor terítők, mint pl tányéralátét, asztal közepére való futók.

A különböző méretű és alakú terítők hajtogatásánál mindig arra kell törekednünk, hogy egy egyforma nagyságú téglalapot kapjunk a végére, amit aztán polcra tehetünk, vagy akár rollniba hajthatjuk, mint fentebb a törülközőket.

Kerek terítő hajtogatása egyszerűbb egy nagyon sima felületen, mint pl egy nagy asztal, vagy akár az ágy, mely rendszerint napközben amúgy is üresen áll.

  1. Hajtsd ketté a kerek terítődet!
  2. Hajtsd ismét ketté úgy, hogy a kerekített részt hajtsd be egészen a kettéhajtott terítőd sima széléig!
  3. Hajtsd be az egyik szélét a közepéig!
  4. Hajtsd be a másik szélét is a közepéig!
  5. Most pedig hajtsd az egészet ketté.Így megkapod a kívánt téglalapot.Én ilyen nagyra szoktam hajtani, ugyanis én ezt még fel szoktam rollnizni, de ha te csak simán polcra szereted hajtani, akkor a hármas pontnál ne a közepéig hajtsd be a szélét, hanem kétharmadig, így kisebb téglalapot fogsz kapni a végére.
  6. A kerek asztalterítőm rollnizvakerek_terito_hajtasa.jpg

 

tablecloth_storage_pants-hangers.jpg

 

 

 

Persze ha valaki nem akarja az asztalterítés előtt a vasalót még egyszer előszedni, arra is vannak ötletek, hogy hogyan tároljuk terítőinket anélkül, hogy a sok kicsi hajtás gyűrötté tegye.Ilyen ötlet pl a nadrágvállfán tárolás.Ha van az akasztós szekrényünkben hely a terítők számára, nyugodtan akasszuk fel őket.Vagy akár a szekrény ajtó belső oldalára felszerelhetünk hagyományos törülköző tartót, és azon is lelógathatjuk őket.

 

 

napkins-paper-clips.jpg

 

Kisebb szalvétákat, tányéralátéteket hogy ne kallódjanak el el a szett egyes darabjai, a szélükön blinder csipesszel összefoghatjuk, így tuti meglesz mind.

 

 

linen-on-paper-roll.jpg

 

 

A hosszú futókat pedig bátran tekercseljük fel egy alufólia vagy ajándékcsomagoló megüresedett papírhengerére, így nem fog gyűrődni, és használat előtt nem kell a kis hajtások mentén újra vasalni.

 

 

konyharuha.jpg
Konyharuhák, takarítórongyok

A hagyományos fiókba vagy polcra fektetve pakolás helyett nekem ami jobban bevált a kosárba vagy dobozba tárolás.Átláthatóbbnak és könnyebben kordában tarthatóbbnak érzem így.

 

 

 

 

 

Mondd el, hogy haladsz!

Kíváncsi lennék, hogy haladsz az e heti kihívással. Ha volnának egyéb ötleteid esetleg, amiket szívesen megosztanál velem, várlak Facebook-on azOtthonszervező csoportba egy kis tapasztalat cserére, ötletelésre. Nagyon inspirálóak tudnak lenni az előtte-utána képek. Fotózz és oszd meg velünk! Nagyon szeretném, ha minél többen megosztanátok a véleményeteket az e heti kihívásról.

 

Jövő heti projekt:




28_ruhasszekrenyek_1.jpg Jövő héten folytatjuk a szekrényeink rendszerezését, és a ruhás szekrényünkben rakunk majd rendet.

 

 

 

  Forrás

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonszervezo.blog.hu/api/trackback/id/tr48925460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása