Otthonszervező

Háztartásbeli kihívások

#21.HÉT - OTTHONI IRODA - Magazinok, katalógusok rendszerezése

52 hetes otthonszervező, rendszerező program

2016. május 23. - cukornita

21_het-magazinok.jpgAz e heti kihívás : újságok, magazinok, katalógusok rendszerezése, hogy ne foglaljon el minden asztalt, széket és polcot a lakásunkban, valamint hogy megtaláljuk azt, amit szeretnénk, akkor, amikor szeretnénk.

Ez most megint egy olyan kihívás lesz, ami egyeseknek semmit nem jelent (pl nekem, nincsenek újságjaim, katalógusaim évek óta), másoknak viszont hatalmas falat lesz.Ha az egyesek táborát gyarapítod, és nem tartasz otthon újságokat, az szuper, hisz most lesz időd pótolni az elmaradásokat akár itt az otthoni irodai projektekben, akár a konyhában. Ha viszont magazin gyűjtögető vagy,és ellepnek a különböző újságok, katalógusok, itt az ideje, láss neki!

logo2_kicsi_teglalap.jpgÚj vagy itt? Ez a magazin rendszerezős  poszt részét képezi egy 52 hetes otthonszervező, rendszerező programnak, melyet Taylor Flanery , a HomeStorageSolution101 megalkotója hozott létre.  Kattints ide, ha többet szeretnél megtudni a programról. Amennyiben szívesen megosztod véleményed, tapasztalataidat,itt csatlakozhatsz  az Otthonszervező blog Facebook csoportjához, de ha csak egyszerűen szeretnél minden héten értesítést kapni az új bejegyzésről, akkor elég ha csak nyomsz egy like-ot az Otthonszervező oldalra.

1.Lépés: Selejtezés

 Az első lépése ennek a kihívásnak, (mint mindegyiknek) a selejtezés.Szelektáld ki a nagyon régi újságokat, elavult katalógusokat, szórólapokat.Volt elég időd arra, hogy már elolvasd, ha igazán érdekel, és csak foglalja a helyet a lakásodban.Szabadulj meg tőlük, hogy legyen helyed majd az újabbaknak!

Selejtezés közben álljon itt néhány gondolat, amiket jó, ha szem előtt tartasz:

  • Az újságok közül tartsd meg csak az utolsó hetit! A régieket már rakhatod is a otthoni szeméttárolódba, ugyanis senki nem kíváncsi a két hetes hírekre vagy sport eredményekre, ergó ezekre az újságokra már semmi szükséged nem lesz.
  • Üzletek katalógusai közül is csak a legutolsót tartsd meg! A régebbi akciós árak már valószínűleg nem érvényesek, sőt, lehet hogy már nem is léteznek a boltokban.Ha mégis utána akarsz majd nézni valaminek, a nagyobb üzletek honlapján úgy is megtalálod a friss dolgokat.
  • Amikor egy olyan szórólapot veszel ki a postaládádból, mely számodra érdektelen információt tartalmaz (nem tervezel elmenni a hirdetett tanfolyamra, nem akarsz lakást felújítani a szórólapon hirdetett cuccokkal, nem akarsz semmit vásárolni az adott áruházból stb...), azonnal dobd ki, ne pakolgasd egyik asztalról a másikra!
  • E program összeállítója még azt is javasolja, hogy azoknak az áruházaknak a katalógusait, melyről tudod, hogy soha nem fogsz ott vásárolni, mondd le! Ez nem tudom Magyarországon mennyire kivitelezhető, sajnos nálunk Írországban semennyire. Én kiragasztottam ugyan egy matricát az ajtónkra, hogy nem kérek a szórólapokból, csak a névre címzett leveleket dobják be, ettől függetlenül nem vettem észre semmilyen változást, hogy a levélszemét, ami naponta jön, kevesebb lenne.
  • Ha drága magazinokat selejtezel le, amiből azt gondolod, hogy másoknak értékes lehet, nem feltétlenül kell kidobnod.Akár adományozhatod is (helyi könyvtár, orvosi rendelők, fodrászatok várótermei, idősek otthona stb), megkérdezhetsz barátokat, családtagokat, hátha valakinek szüksége van rá.

2.Lépés: Alakítsd úgy a napi rutinodat, hogy legyen időd az újságok, magazinok olvasására is, ha ezt nem tudod kivitelezni, akkor mondd le az előfizetéseket, és ne vegyél újabb és újabb újságokat!

Mialatt selejtezed a magazinjaidat, lehet jócskán találsz majd olyanokat, melyekbe még csak bele se olvastál. Időt és persze rengeteg pénzt spórolhatsz meg azzal, ha lemondod a rendszeres előfizetéseket! Én persze könnyen beszélek, hisz évek óta nem járatunk újságot, mert azt gondolom, hogy ebben a felgyorsult világban az interneten gyorsabban megtalálok bármilyen friss információt ami érdekel, mint egy nyomtatott sajtóban. A munkámból kifolyólag elég sok háztartásba van belátásom, és - különösen az idősebbek körében - azt látom, hogy hiába van már mindenkinél számítógép és internet elérhetőség lakásban, sokan járatnak heti vagy havilapokat, viszont az idejük limitált, és nem marad idő ezek elolvasására.Ha te is ezek közé tartozol, gondold át, hogy tudsz e időt szakítani rájuk, építsd be a napi vagy heti rutinodba, vagy ha nem, mondd inkább le ezeket az előfizetéseket!

3.Lépés: Készíts albumokat az inspiráló fotóknak, feladatoknak, melyeket a magazinokban látsz, és meg akarsz tartani!

Egy másik akadály, amibe ütközhetsz, hogy egy egy kép vagy leírás, amitől nem akarsz megválni megakadályozza, hogy megszabadulj az újságtól. Erre az egyik megoldás lehet a Pinterest. Ez egy online képes oldal, melyre akár az online talált fotókat albumokba rendezheted, de te magad is feltöltesz képeket. ( Ez az én Pinterest fotóalbumom.)Szkenneld be, vagy fotózd le az újságban talált képet, vagy leírást, tedd be a saját magad által alkotott mappádba, és az újság máris mehet a szelektívbe.Mivel online felületről van szó, a dolgaidat internet segítségével bárhonnan, bármikor elérheted, akár meg is oszthatod bárkivel.

Amennyiben ragaszkodsz a nyomtatott formához, vágd ki az újságot, és ezeket rakd egy mappába.Helyesebben, nem egy mappába az összeset, mert ha egyetlen egy mappába vagy dobozba teszed a mindenféle kivágott képeket, soha többé nem fogod újra kezedbe venni, és akkor annak megint csak nincs értelme.Próbáld projektekre bontva rendszerezve elrakni ezeket a kivágott leírásokat, képeket.Ha látsz egy érdekes receptet, akkor rakhatod egyből egy mappába a receptes könyveid mellé.Ha lakás felújítás, vásárlás előtt álltok, akkor az azzal kapcsolatos képeket tedd külön egy mappába, hogy amikor oda értek, és inspirációra van szükséged, akkor tudd melyik mappában keresd az elmentett dolgokat.Ha túl sok van, akár helységekre bontva is rakhatod őket.(Konyha képek, Fürdőszoba, gyerekszoba stb..) 

Itt is segíthet a gyűrűs mappa, az átláthatóság kedvéért.

Pl egy fürdőszoba mappájába mehetnek különböző feliratú lefűzhető tasakok, mint pl fürdő színösszeállítások, fürdő burkolatok, csempék, mosdókagylók, fürdőszobai tárolók stb...Miután kész a fürdőszoba mappád, csak tedd a megfelelő tasakba a kivágott képeidet.

pizap_com14639938526851.jpg4.Lépés: Válaszd ki a helyét az előfizetett magazinoknak és újságoknak, és szabj meg magadnak egy limitet!

Miután túl vagyunk a selejtezésen. a fizikai helyét jelöljük ki a rendszeresen beérkező újságoknak, katalógusoknak! Érdemes olyan helyet választanunk nekik, ahol általában szükségünk van rájuk, olvasgatjuk őket. Pl A receptes lapok mehetnek a szakácskönyveink mellé, a munkánkkal kapcsolatos folyóiratok az otthoni irodánkba, divat magazinok, katalógusok abba a szobába, ahol általában lapozgatjuk őket, pl nappali, vagy hálószoba.

Szabjunk meg magunknak egy limitet, hogy meddig tartjuk meg őket. Pl csak az utolsó 4-5 lap marad meg a házban, a régebbieket selejtezzük le.Vagy adott egy tároló vagy polc, vagy doboz, amibe épp tartjuk őket, és csak annyit őrzünk meg, ami abba belefér.Amint megtelik, ahogy bejön egy új lap, egy réginek menni kell.

5.Lépés: Válassz újságtárolót, amiben a magazinjaidat tartani fogod!

Ami a legrosszabb megoldás, hogy lepakolni valahova egy csomóba az összes beérkező magazint. Mert itt csak gyűlik, egyre magasabb lesz a stóc, majd lerakjuk mellé is a frisseket, hogy a fel ne boruljon, ezzel meg is ágyaztunk annak, hogy újabb adag gyűljön fel, és lassan eljutunk oda, hogy ismét ellepnek bennünket.

Aki szereti a magazinokat gyűjtögetni, az átláthatóság kedvéért mindenképp gondoskodni kell arról, hogy legyen miben tárolni. Vannak kimondottan újság tartására eszközök, de megfelel neki bármilyen dokumentum tartó, rendszerező, sőt, saját magunk is előállíthatunk egyszerű dobozból magazin rendszerezőket, tartókat.Lényeg, hogy az újságjaink helye jól legyen kiválasztva, hogy könnye elő tudjuk venni, könnyen a helyére is tudjuk rakni ott, ahol általában olvassuk, valamint hogy a saját magunk által előírt limitszám elférjen benne.

01_2.jpg

1.kép:elkészítés menete

2.kép: elkészítés menete

3. kép: elkészítés menete

Mondd el, hogy haladsz!

Kíváncsi lennék, hogy haladsz az e heti kihívással. Ha volnának egyéb ötleteid esetleg, amiket szívesen megosztanál velem, várlak Facebook-on azOtthonszervező csoportba egy kis tapasztalat cserére, ötletelésre. Nagyon inspirálóak tudnak lenni az előtte-utána képek. Fotózz és oszd meg velünk! Nagyon szeretném, ha minél többen megosztanátok a véleményeteket az e heti kihívásról.

Amennyiben kedvet kaptál csatlakozni az 52 hetes otthon rendszerező programhoz, és szeretnél minden héten egy értesítést kapni az újabb és újabb heti kihívásokról, jelöld be az Otthonszervező oldalt, ahol minden héten hétfőn megosztásra kerül az aktuális heti feladat.Ebbe a programba bármikor be lehet kapcsolódni, mert akár a háztartási munkálatoknak, ennek sincs  se eleje se vége, egy állandó körforgásban működik hétről hétre, időnként ismétlődve.A program során a háztartás minden egyes területére kitérünk.Természetesen a kisebb lakással rendelkezők (mint jómagam is) hely hiányában nem tudnak minden egyes helyet az itt leírtak szerint kialakítani, de a cél az, hogy az itt leírt szempontok figyelembe vételével, egy átlátható, rendezett, és a legkönnyebben fenntartható rendet a saját lakásunkban (legyen az kicsi vagy nagy) kialakítsunk, azaz a maximumot hozzuk ki otthonunkból.

22_het-garanciak_jelszavak.jpg

Jövő heti projekt:

 

Már igazán a vége felé járunk az Otthoni Irodánk rendszerezésével.Jövő héten még pár apróságról lesz szó, mint pl a garanciák, jótállások, használati útmutatók rendszerezéséről, vagy az online fiókjaink kezeléséről.

 

 

Forrás

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonszervezo.blog.hu/api/trackback/id/tr468739620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása