Otthonszervező

Háztartásbeli kihívások

Héjában sült krumpli lassúfőzőben

2018. augusztus 12. - cukornita

hejaban_sult_burgonya.jpg

Hozzávalók:

  • burgonya
  • alufólia

Elkészítés:

  • A burgonyát megmoso, villával megszurkálom és egyenként alufóliába csomagolom.
  • Bepakolom a léassúfőző edénybe, HIGH fokozat, 2 óra
  • Kiszedem egy tálra, hosszába bevágom, és a mélyedésbe egy kis vajat kanalazok, majd megszórom petrezselyemmel, esetleg újhagyma zöldjével

Teriyaki csirke lassúfőzőben

teriyaki_csirkecomb.jpgHozzávalók:

  • csirkecombok igény szerint, az én 5 literes lassúfőzőmben kb 1,2 - 1,3 kg fér bele.
  • kevés zsiradék
  • 200 gr barnacukor
  • 1,5 dl szójaszósz
  • 0,5 dl húsleves alaplé
  • 1 evőkanál méz
  • 2 teáskanál reszelt gyömbér
  • 1 teáskanál fokhagymakrém
  • 1 teáskanál vöröshagymakrém
  • 2 evőkanál kukoricaliszt

Tálaláshoz a tetejére:

  • szezámmag
  • újhagyma zöldje apróra vágva

Elkészítés:

  1. A csirkecombokat kevés zsiradékon fehéredésig pirítjuk, kérgesítjük, majd a lassú főző edénybe tesszük.
  2. A többi hozzávalót a kukoricaliszt kivételével egy tálkában összekeverjük, majd a csirkecombokra öntjük.
  3. Jól összekeverjük, hogy mindenhol érje a szósz a húsokat.
  4. Bekapcsoljuk az edényt, LOW fokozat 4 óra
  5. Ha elkészült, a combokat sütőlemezre tesszük, és kicsit megprítjuk. Én a forrólevegős fritőzbene 2 percig szoktam pirítani.
  6. Az edényből a szószt egy kis edénybe töltjük, és forralni kezdjük.
  7. A két evőkanál kukoricalisztet két evőkanál vízzel elkeverjük, és ezt is a szószhoz tesszük, addig melegítjük együtt, amíg rottyan egyet.
  8. Rizzs, bulgur v quinoa köretet szoktam hozzá készíteni.
  9. Tálalásnál a csirkecombokra merünk a szószból, tetejére pedig egy kis pirított szezámmagot valamint apróra vágott újhagyma zöldjét teszünk.

 

 

 

Dagasztás nélküli kenyér lassúfőzőben

20180804_140221.jpgHozzávalók:

  • 250 gr lisztkeverék (nálam ez 3 féle lisztből áll, kókuszliszt, tömköly liszt és rizsliszt egyenlő arányban keverve, a szomszédom sima fehérlisztet használ, és azzal is működik.)
  • 1 teáskanál himalaya só
  • 1 teáskanál cukor1 cs élesztő
  • 4 evőkanál utifűmaghéj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2.5 dl víz

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat összekeverjük
  2. Kézzel cipót formázunk belőle
  3. Késsel 2-3 csíkot vágunk rajta
  4. SlowCookerbe tesszük, LOW fokozaton fél óra, majd HIGH fokozaton 2 óra
  5. Ezután forró sütőbe tesszük pár percre, amíg a héja kicsit megkérgesedik.Én erre a forrólevegős fritőzömet használom, maximum fokozat 2 perc.

Cukkínis fasírt

Hozzávalók:cukkinifasirt_1.jpg

  • 450 g cukkini
  • negyed teáskanál só
  • 2 evőkanál metélőhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál reszelt parmezán
  • fél bögre utifűmaghéj
  • 2 tojás
  • negyed teáskanál szódabikarbóna
  • só, bors
  • kevés olíva olaj

 

Elkészítés:

  1. A cukkinit lereszeljük, megsózzuk és ha levet eresztett, egy szűrőn kreresztül jól kinyomkodjuk.
  2. Tálba tesszük és hozzáadjuk a metélőhagymát, a zúzott fokhagymát és a reszelt sajtot.
  3. Fűszerezzük és hozzáadjuk a tojásokat.
  4. A lisztet a szódabikarbónával összekeverjük és a masszához adjuk
  5. DeLonghi Fritőzt használok a sütéshez.Kevés olajat egy kenőecsettel felviszek az edény akjára, a cukkínit kis halmokban rákanalazom, mejd a tetején kicsit kilapítom.

  6. Alsó felső sütés, 4 fokozat 1-2 percig, majd amikor a teteje kis kérget kapott, azt is lekenem az olíva olajjal, és tovább sütöm, amíg barnás színt nem kap.
  7. Utánna mwgfordítom, és a másik oldalát is megpirítom.
  8. Főzelékhez feltétként, vagy saláta mellé, esetleg magában egykis uborkás joghurtos mártással tálaljuk.

"Tejszines" Gombás csirke

Hozzávalók:tejszines_gombas_csirke.jpg

  • 2 db filézett csirkemell kis kockákra vágva
  • 3 szelet bacon
  • 1 közepes nagyságú vöröshagyma apró kockákra vágva
  • 1/2 piros pritamin paprika felkockázva
  • 1/2 sárga pritamin paprika felkockázva
  • 2 maréknyi gomba szeletelve
  • 3 kanál ALPRO kókusz v mandulajoghurt
  • Kb 10 dkg csíkokra vágott, megpárol Curly Kale
  • Só, bors, fűszerek ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb serpenyőben megpirítjuk a bacon szeleteket, majd egy tányéron félretesszük
  2. A bacon zsiradékon a hagymát arany barnára pirítjuk, majd kicsit a serpenyő szélére húzzuk,és a középső helyen megpirítjuk fehéredésig a csirkemell kockákat.
  3. hozzátesszük az apróra vágott paprikát és gombát és további kb 5 percig együtt pirítjuk.
  4. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a kókuszjoghurtot és párolt Kale-t is.
  5. További 4-5 percig még pároljuk, majd ha a hús már puha, melegen tálaljuk.

Egytálételként fogyasztható, de egy kis bulgurra feltétként is nagyon finom.

 

Töltött padlizsán (crockpot)

Hozzávalók: 

  • 2 db padlizsán, hosszában kettévágva
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál apróra vágott petrezselyemlevél
  • 2 cikkely pürésített fokhagyma

Elkészítés:

  1. A padlizsánok belsejét kanállal szedjük ki egy tálba
  2. A felolvasztott vajat keverjük jól el az olívaolajjal, fokhagymával, petrezselyemmel
  3. Egy kenőecset segítségével a vajas keverékkel kenjük meg a padlizsánokat kívül és belül i.
  4. A maradék keveréket öntsük rá a padlizsánból kikanalazott belső részre, jól keverjük el, majd töltsük vissza a padlizsánokba
  5. Tegyük a padlizsánokat a lassúfőző edényünkbe,HIGH fokozat 3 óra

 

 

 

Kölesgombóc (hamis túrógombóc)

Hozzávalók:kolesgolyo.jpg

  • 20 dkg köles
  • 3 dl kókusztej
  • 2 db citrom
  • nyírfacukor
  • 5 ek kukoricadara
  • 2 ek kókuszzsír vagy olaj
  • 15 dkg zsemlemorzsa


Elkészítés:


  1. A kölest egy órára beáztatjuk, majd vízbe feltesszük főzni.
  2. Amikor kezd puhulni és elfövi a levét, akkor 3 deci kókusztejet öntünk hozzá.
  3. Belefacsarjuk a citromok levét, a héjját pedig belereszeljük és hozzáadjuk a cukrot (ízlés szerint) és a kukoricadarát. Folyamatosan kevergetve puhára főzzük.
  4. A kihűlt masszából kisebb gombócokat formázunk.
  5. A zsemlemorzsát a zsiradékon megpirítjuk, a gombócokat beleforgatjuk.

Uborkás joghurtos mártogatós

Hozzávalók: uborkas_martas.jpg

fél bögre növényi v görög joghurt

3 evőkanál uborka felaprítva

1 teáskanál metélőhagyma

pici citromlé

só, bors

Elkészítés:

Az uborkát vágjuk apróra, vagy reszeljük le, sózzuk meg, hagyjuk kicsit állni és nyomkodjuk ki a levét.

Az uborkát keverjük bele a joghurtba, tetszés szerint ízesítsük citromlével és fűszerezzük.

Sült vagy nyers zöldségek mellé mártogatósnak tálaljuk.

Zöldséges cukkíni darálthússal

Hozzávalók:zoldseges_cukkini.jpg

1/2 kg dar'lh]s
1 db lilahagyma
1 cukkini
1 pirospaprika
1/2 avokádó
1 citrom
kevés olívaolaj

Elkészítés:


Fél kiló darált húst kevés olajon fehéredésig pirítunk, majd félretesszük.
Egy darab lilahagymát, 1 közepes nagyságú cukkini és egy darab pirospaprikát karikákra vágunk.
Egy serpenyőben kevés olíva olajat fel hevítünk majd a felaprított zöldségeket beledobjuk és össze pirítjuk.
Hozzáadjuk az előkészített darált húst és ízlés szerint fűszerezzük.
Ha elkészült a tányérra halmozzuk. Egy félbevágott avokádó belsejét felszeletelünk és ezt is a tányérra tesszük. Az avokádóra egy kis citromlevet locsolunk.
Pirítós kenyérrel tálaljuk.

süti beállítások módosítása