Otthonszervező

Háztartásbeli kihívások

#30.HÉT - Ékszerek és kiegészítők rendszerezése

52 hetes, otthonszervező, rendszerező program

2016. szeptember 24. - cukornita


30_het-ekszerek_kiegeszitok.jpg

Az e heti kihívásba az ékszereinket és egyéb kiegészítőinket (hajcsatok, napszemüvegek, sálak,övek stb) fogjuk rendszerezni, hogy könnyedén megtaláljuk azt amelyiket éppen fel szeretnénk venni.

 logo2_kicsi_teglalap.jpgÚj vagy itt? Ez a hálószoba rendszerezős  poszt részét képezi egy 52 hetes otthonszervező, rendszerező programnak, melyet Taylor Flanery , a HomeStorageSolution101 megalkotója hozott létre. Kattints ide, ha többet szeretnél megtudni a programról. Amennyiben szívesen megosztod véleményed, tapasztalataidat, itt csatlakozhatsz  az Otthonszervező blog Facebook csoportjához, de ha csak egyszerűen szeretnél minden héten értesítést kapni az új bejegyzésről, akkor elég ha csak nyomsz egy like-ot az Otthonszervező oldalra.

 

A ruhák rendszerezésén túl vagyunk, és most, hogy a kiegészítők rendszerezésébe is belekezdtünk, talán hiányoljátok hogy a cipőket és a táskákat, pénztárcákat, retikülöket miért hagytuk ki a programból, de megnyugtatlak benneteket, arról is lesz majd a későbbiekben szó.

1. Lépés: Hordj össze mindent egy helyre!

Az első lépés a KonMari módszer ismerőinek, követőinek talán ismerős lesz, de itt ez most fokozottan érvényes.Hordj be egy helyre minden azonos kategóriába tartozó tárgyat.Ha nekivágsz az ékszerek rendszerezésének, csak úgy tudod maradandóan elvégezni, ha egybe látod a készleted.Tehát hordd egy helyre a fürdőből, a hálószobaszekrényről, az előszoba asztalról és mindenhonnan a lakásból.

2. Lépés:Selejtezz!

Most, hogy minden egy helyen van, kezdd el átnézni őket! 

Selejtezz! Nézd kritikus szemmel a készletedet! Válogasd ki a javát, a szebbeket, amiket szívesen viselsz, és próbálj megszabadulni azoktól, amelyeket nem hordasz.

Fülbevalók, melyeknek már nincs meg a párja, vagy elromlott a kapcsolója, azt hiszem nem szorul magyarázatra, hogy miért kuka De álljon itt pár további példa arra, hogy mely dolgokon kellene elgondolkozz, hogy érdemes e tartogatni, és helyet kialakítani nekik:

  • azok, amelyeket nem hordtál az elmúlt egy évben
  • azok, amelyek már nem a te stílusod, esetleg divatja múltak, és azért nem hordod
  • azok, amelyekre nincs igazából ok, csak egyszerűen már nem szereted, nem hordod (és itt ne foglalkozz most azzal, hogy milyen drága volt, mert azt a pénzt már elköltötted, attól hogy ide oda rakosgatod, nem leszel már gazdagabb.Ha most is értékes, hírdetsd meg, add el!)
  • az, ami már nem jó rád (pl egy gyűrű), kivéve, ha átméretezhető, és nem is sajnálod rá a pénzt, hogy megcsináltasd
  • azok, amik elromlottak, eltörtek, és annyira nem értékes, hogy érdemes lenne megjavíttatni

Az ember stílusa, ízlése az idők során folyamatosan változik.csak azt tartsd meg, ami azt mutatja, aki MOST vagy.Minden egyébtől szabadulj meg! És nem azt mondom hogy dobd ki a kukába az arany ékszereidet, de nem érdemes tárolni olyan dolgokat, amelyekre már nincs szükséged.Ha valami értékes, fotózd le, és add fel valami online apróban vagy helyi eladós Facebook csoportban vagy akár el is ajándékozhatod.

3. Lépés: Kategorizálj!

Most, hogy kiszórtad a szemetet, kiselejtezted ami már nem kell, csak azok maradtak előtted, melyeket szívesen viselsz, ezeknek kell csak helyet kialakíts.Kategorizáld őket, hasonló a hasonlóval alapon.Tedd külön kupacokba a gyűrűket, a karkötőket, a fülbevalókat és az ékszereken túl a többi kiegészítőket is ugyanígy. Övek az övekkel, kendők a kendőkkel stb stb..Ez nem csak azért jó, mert tudod majd, mit hol keress, de azért is, mert így egybe látod miből mennyi van, és így könnyebb a tároláson is gondolkozni.

4. Lépés: a megfelelő hely és tárolóeszközök kiválasztása

A legszebb dolog az egész rendszerezésben, hogy nem kell elrohanj a boltba tárolókat vásárolni, csak akkor, ha akarsz.De simán megoldható a rendszerezés azokkal a tárgyakkal is, amik már amúgy is az otthonodban vannak.Egy kis leleményesség, fantázia, vagy egyedül nem megy, hát az internet, legfőképpen a Pinterest nagy segítségedre lehet ebben.

Ékszerek rendszerezése

1_12.jpg

Sokan tartják ékszereiket hagyományos ékszerdobozban, melyek igen mutatósak, a vagányabbak már nem csak szimpla díszes dobozok, hanem belül kis elválasztó fakkokkal rendelkeznek. Persze ez is csak addig működik jól, amíg ezek a fakkok megfelelő nagyságúak, azaz elfér bennük a hasonló a hasonlóval alapon minden ékszered.Amint nem fér el, túl zsúfolt lesz, már nem is olyan praktikus, hiába is mutatós, megette a fene az egészet, 

1_13.jpgAzok az ékszer rendszerezők működnek a gyakorlatban a leghatékonyabban, melyekből nem csak kivenni, hanem elpakolni is könnyű a kategóriák megtartása mellett a dolgainkat.Egyszerű a használata pl a jobb oldalon lévő zsebes megoldásnak.Átlátszó műanyag fólia, melyben egyből látjuk melyik zsebben mi van.Bárhova felakasztható, akár falra, akár a ruhás szekrénybe. Ott érdemes, ahol általában öltözködünk.Ahogy levesszük magunkról, egy mozdulattal a megfelelő zsebbe ejthető.

Ezek a kis zsebek egyébként nem csak ékszerek rendszerezésére kiválóak, de akár hajcsatok, kozmetikumok vagy bármilyen apró tárgyak rendszerezésére alkalmasak.

 1_14.jpg

Szintén jól működnek a gyakorlatban a fiókba tehető, vagy akár szekrénybe sínen csúsztatható kis rendszerező tálcák, mint amilyet itt a bal oldali képen láthattok.

 

 

 

Nyakláncok rendszerezése

A nyakláncok tárolásának legkézenfekvőbb és egyben legpraktikusabb módja, ha felakasztjuk őket.Falra, ajtóra vagy akár egy szekrényajtó belső oldalára.1_15.jpg

 Fülbevalók tárolása

1_1.jpegA fülbevalók rendben tartásának kulcsa, hogy egymás mellett tartsuk a párokat. Elég bosszantó dolog, amikor eltervezzük hogy felvesszük a kiválasztott fülbevalót, és nem találjuk a párját.A hosszabb fülbevalókat fel is akaszthatjuk, a kisebbeket erre specializált kis elválasztós dobozban vagy tálcán tarthatjuk, de akár egy jégkockatartó is megteszi, lényeg, hogy a párok együtt legyenek eltéve.

 

 

Gyűrűk rendszerezése

1_16.jpgGyűrűket szintén tarthatjuk a fentihez hasonló tárolóban, vagy kimondottan gyűrűk tárolására kialakított dobozban, mint amit itt, a bal oldali képen láthattok.A gyűrűknél azért fontos, hogy egymástól elkülönítve legyenek, hogy a súrlódástól ne sérüljenek. 

 

Hajcsatok, hajráfok rendszerezése

A hajba valók rendszerezésénél vedd figyelemebe, hogy miket is kell rendszerezd! Különböző tárolási módszert kell alkalmazni a hajráfoknak, különbözőket a hajcsatoknak.A kulcsa a dolognak, hogy kategorizálva legyenek a dolgaid, és elő tudd szedni egyiket vagy másikat, a többi kategóriába tartozók megmozgatása nélkül.

  • Hajráfokat akaszthatod pl egy rúdra, vagy fektetett henger formájú akármire
  • csatokat masnikat egy lelógatott színes szalagra tűzheted
  • Az apróságokat, mint pl vékony hajgumik, teheted pici tálkába
  • Hullámcsatok mehetnek szintén pici tálkába, de akár egy tik-tak cukorkás doboz is megteszi.

2_15.jpg

 Övek és nyakkendők

2_16.jpgHa nagyobb nyakkendő vagy öv gyűjteményed van, akkor mindenképpen rendszerezned kell őket! Érdemes úgy kialakítani, hogy az egész átlátható legyen egyszerre.Ma már sokféle rendszerezőt lehet kapni, melyek övek és nyakkendők tárolására is alkalmasak.Legalábbis így reklámozzák őket.Ilyen pl a fiókba tehető, elválasztó betét.Minden egyes fakkba egy db öv vagy nyakkendő kerül, feltekercselve.

2_17.jpg2_18.jpgAmit szerintem sokkal könnyebb és gyorsabb is használni, azok a függesztett rendszerezők, azaz amikor valahova fel lehet akasztani azt a nyakkendőt vagy övet.Gyorsabb mit feltekercselni, és ugyanúgy jól átlátható a készlet.

 

Napszemüvegek

2_19.jpg

Talán ebből nincs olyan nagy kollekció minden embernél, hogy rendszerezésről beszéljünk, de ha akár csak egy napszemüveged is van, fontos hogy azt bármikor megtaláld, amikor csak szükséged van rá.Épp ezért ajánlatos egy fix helyet kitalálni neki, ahová mindig rakni fogod és ahol utána mindig meg is találod.Érdemes a napszemüveg helyét olyan helyen kijelölni, ahol általában fel és le veszed. Pl Előszobában.

 

 

1_18.jpgAhogy fentebb már említettem, rendszerezni nem csak úgy lehet hogy szaladunk a boltba, és egy rakás lóvét elköltünk tárolókra. Ezen a linken olyan ékszer és kiegészítő tárolási módszereket találtok, amihez nem kell boltba menni, hisz kb minden kellék megtalálható a legtöbb otthonban, amiből ékszer vagy egyéb kiegészítőtartót tudtok varázsolni.

 

Mondd el, hogy haladsz!

Kíváncsi lennék, hogy haladsz az e heti kihívással. Ha volnának egyéb ötleteid esetleg, amiket szívesen megosztanál velem, várlak Facebook-on azOtthonszervező csoportba egy kis tapasztalat cserére, ötletelésre. Nagyon inspirálóak tudnak lenni az előtte-utána képek. Fotózz és oszd meg velünk! Nagyon szeretném, ha minél többen megosztanátok a véleményeteket az e heti kihívásról.

 Jövő heti projekt:

 A következő kihívásban folytatjuk a szekrényeink rendszerezését, és a cipők lesznek a középpontban

  Forrás

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonszervezo.blog.hu/api/trackback/id/tr7211738729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása