Otthonszervező

Háztartásbeli kihívások

#6.HÉT: KONYHA - Az otthoni szeméttárolás

2016. február 13. - cukornita

Az e heti kihívás az otthoni szeméttárolásról, kukáink helyének kialakításáról fog szólni.Az elmúlt hetekben a konyha rendszerezésével foglalkoztunk. A mai "kukás" téma ugyan nem egy kimondottan konyha téma, de mivel a háztartási hulladékok legnagyobb része a konyhába termelődik, érdemes ezt a helyet a konyhában vagy legalábbis a konyha közelében kialakítani.

Új vagy itt? Ez a hűtő és fagyasztó takarítós poszt részét képezi egy 52 hetes lakás rendszerező programnak, melyet Taylor Flanery , a HomeStorageSolution101 megalkotója hozott létreKattints ide, ha többet szeretnél megtudni a programról. Amennyiben szívesen megosztod véleményed, tapasztalataidat,vagy csak egyszerűen szeretnél minden héten értesítést kapni az új bejegyzésekről, itt csatlakozhatsz az Otthonszervező blog Facebook csoportjájoz.

Azzal bizonyára mindannyian tisztában vagyunk, hogy mára már egyre nagyobb mennyiségű szemét lepi el Földünket.Mi a szemét? Haszontalanná vált anyag, amivel már nem tudunk mit kezdeni.Csak gondolj bele, Te magad is mennyi hulladékot termelsz egy nap.Szinte minden élelmiszer a boltokban csomagolva van, rengeteg tárgy vesz minket körül, melyből ha valamire már nincs szükségünk kidobjuk.De mit kezdjen a Föld ennyi szeméttel, haszontalan anyaggal amit az emberiség kitermel nap mint nap? A természet és a környezetünk érdekében muszáj egy kis figyelmet fordítanunk a hulladék szelektálására, ugyanis ez ez egyetlen módja a szemét csökkentésének.A szelektálással különválasszuk a valód szemetet és az újra hasznosítható anyagokat.

00_25.jpg

1.Lépés: Ismerd meg a helyi hulladék törvényt, mik az újrahasznosítható anyagok és hogyan szelektáld őket!

Az első lépés az otthoni szeméttárolási kihívásban az, hogy megismerjük, mik az újrahasznosítható anyagok és hogyan kell tárolni ezeket, hogy újra hasznosíthatóak legyenek.Egyes helyeken a szelektív szemétgyűjtés kötelező, máshol egyelőre még csak önkéntes alapon megy. Abban is vannak különbségek, hogy van ahol elszállítanak minden fajta újrahasznosítható hulladékot, van ahol neked kell elszállítani szelektív gyűjtőhelyekre.

Ahhoz, hogy a legoptimálisabban alakítsd ki a saját, otthoni szeméttároló szisztémádat, ismerned kell a saját lakóhelyed szerinti hulladék törvényt, a szemét szállító cégek elvárásait.Csak ezek ismeretében fogod tudni eldönteni, hogy hány fajta szemetest kell tárolnod, és hogy hol tárold ezeket.

2.Lépés: Döntsd el, hol fogod gyűjteni és tárolni az újra hasznosítható hulladékokat!

Már egyre több szelektív gyűjtőhely, kitelepített konténer, szelektív sziget létezik.Ahhoz, hogy ezeket használhassuk, már otthon el kell kezdjük a hulladék kategorizálását.

Ilyen kategóriák:

  • Papír
  • Műanyag
  • Fehér üveg
  • Színes üveg
  • Fém


Amennyiben szelektíve akarod a szemetet gyűjteni, ennyi tárolóra van szükséged. Lecsökkenti a tárolók számát, ha lakóhelyeden két fajta hasznosítható dolgot egybe gyűjtenek. (pl az én szemétszállítóm egybe gyűjti be a papírt, a fémet és a műanyagot, így én ezeket otthon is egy kukába gyűjtöm.Vagy pl az üvegeket mi visszük el konténerbe, de mivel nem sok üveg gyűlik össze nálunk, így én otthon csak egy nagyobb bevásárlótáskába gyűjtöm az összeset, amikor megtelik, elviszem, és ott a szelektív kukánál válogatom.)

Tehát gondold végig először, hogy hány tárolóra lesz szükséged.

Mivel a több tárolónak nagyobb a helyigénye, gondold azt is végig, hogy melyiket a lakás melyik részében fogod tartani.

Manapság már egyre nagyobb választékban lehet kapni szelektív gyűjtésre alkalmas kukákat, melynek nagy előnye a helytakarékosság.Mint pl az alábbi képen láthatók.

 00_26.jpg

A szemét tárolásának kialakításánál azt is figyelembe kell venned, hogy mennyi ideig kell neked tárolnod a szemetet? Ha pl hetente jön a szemét szállító cég, és elviszi, elég kisebb tárolókat beszerezned, hisz úgy is elviszik.Ha viszont ritkábban gyűjtenek, vagy neked kell elvinned lerakóhelyre (különösen ha messzebb is van így ritkábban van lehetőséged elvinni) akkor talán érdemesebb nagyobb tárolókat beszerezni.Minden esetre, ha te magad szállítod el a szemetet, akkor vedd figyelembe azt is a tárolók kiválasztásánál, hogy mivel és hogyan fogod tudni elszállítani.(térfogat és súly)

Benti szemétgyűjtő hely kialakítása

Benti szemétgyűjtő alatt a lakáson belüli szemét gyűjtő helyet értem.Mivel a konyhában termelődik a legtöbb szemét, itt, vagy legalábbis a konyha közelében érdemes ezt kialakítani. Ha szabadon áll a kuka, akkor próbáljunk valami olyasmit választani, ami jól is néz ki.Ha el lesz zárva mondjuk egy szekrénybe vagy mosókonyhába, akkor ez utóbbival különösebben nem kell foglalkoznunk.

Persze nem csak a konyhában, a lakás egyéb pontjain is kialakíthatunk szemetest.Pl.

  • fürdőszoba
  • mosókonyha
  • íróasztal mellett


Egy kisebb lakásban persze gondolhatnánk, hogy nem nagy dolog elvinni a konyhába a szemetet, és talán szükségtelennek gondolhatja valaki ennyi helyre kukát tenni, viszont tapasztalat, hogy egy kis papírfecni kidobásához senki nem fog felállni az asztaltól, és elbaktatni a konyháig, csak hogy kidobja. Ehelyett, ha nincs szemetes ott helyben, galacsinba gyűri és csak úgy lerakja az asztalra, hogy majd később kidobja.És itt a kulcs szó: majd.Mert ezzel annyi a probléma, hogy ha nem kerül azonnal valami a helyére (papírgalacsin a szemétbe), oda nagyon hamar több minden is lepakolódik. Kb így alakulnak ki a lomos lepakolóhelyek, hotspotok is. Amikor valami csak úgy lepakolódik, oda hajlamosabb a család többi tagjai is csak úgy ideiglenesen lepakolni valamit. És hiába suvickoljuk reggeltől estig a lakásunkat, ha több helyen kialakul ilyen lomos lepakoló hely, az egész lakás rendetlennek tűnik.

Ennek elkerülése érdekében ajánlatos további pici szemetes tárolókat kihelyezni a kulcsfontosságú helyekre, ahol szemét keletkezhet.(pl. fürdő,íróasztal,gyerekszoba)

Címkézd fel a szemeteseket, hogy miket dobhatsz bele!

Ez megkönnyíti mind a családtagok mind a vendégek dolgát abban, hogy milyen szemetet hova dobhat.Ha kicsi gyermekink vannak, segíthetnek a címkéken a színkódok, vagy a címkére tett rajzos ábrák, így ő is hozzászokik, megtanulja a szelektív gyűjtés szabályait.

Ne feledkezz el a konyhai komposzt tárolóról sem!

A fentebb felsorolt újrahasznosítható kategóriák mellett említést kell tennünk az ételmaradékokról.Ha van a kertedben komposztálód, vagy lehetőséged arra, hogy elszállítsák tőled az étel maradványokat, azokat is külön komposzt tárolóba kell gyűjtenünk.Ez általában egy kisebb edény legyen a konyhában, melyet naponta ki kell ürítenünk.(szag és bogarak miatt)Itt is megoszlanak a szokások, ki mit használ erre a célra.Vannak kimondottan konyhapultra helyezhető komposzt edények, vagy a mosogató szekrény ajtajára felszerelhető alkalmatosságok, de valójában bármilyen fedeles edény alkalmas erre.

 00_27.jpg

 

A fenti dolgokat figyelembe véve válasszuk ki, melyik kukát melyik kategóriájú szemét tárolására használjuk!

3.Lépés: Helyezzük el a szemetes kukákat, kosarakat a lakásban!

Konyhai szemetes

A konyhai szemetes, azaz a lakáson belüli fő szemetesnek elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy 1 napi szemét tárolására alkalmas legyen.Feltételezem, nem akarod naponta többször üríteni a szemetest, ezért elég nagy legyen, viszont minden este érdemes kiüríteni megelőzendő a rossz szagokat és az esetleges rágcsálók, bogarak megjelenését.

Két típus az ami ajánlatos konyhai szemetesnek, ez ugyebár függ a konyhánktól, konyhaszekrényünk nagyságától.

Az egyik ami mint egy fiókos elem, beépíthető a konyhaszekrénybe. Látványnak nagyon szuper, hisz belépve a konyhába a szemetes láthatatlan. Könnyű használni, hisz egy mozdulattal kihúzzuk a fiókot, és felülről csak beleejtjük a szemetet, akár több kategória is helyet kaphat egy fiókban.

 

Amennyiben nincs lehetőségünk szekrénybe beépíthető szeméttároló kialakítására, úgy nagyon gyakoriak a konyhába helyezett független szemeteskukák.Ha most készülünk éppen újat beszerezni, válasszunk olyat, ami dekoratív, hisz ez látható lesz a konyhába lépve, és egy csúnyácska kuka ronthatja a konyhánk összképét.

A konyhai szemetesnél nagyon fontos szempont, hogy mindenképpen mosható legyen, és legyen fedele.

Fedele szerint lehet:

  • manuálisan kell felhajtani. Igazából ezt elég egyszerű használni,egy könnyed mozdulattal a fedele teljesen felnyílik.
  • Billenős.Ez az ami nagyon kommunális, de ennek ellenére ha már újat veszünk erről lebeszélnék mindenkit. Úgy működik, hogy a fedelét egyik oldalon le (vagy be?) nyomjuk, mialatt a másik oldala felfelé billen.Addig még ok amíg, üres a kuka, de amikor már három negyedig van, nem tudod csak résnyire nyitni, így nehézkes a szemetet belerakni.Pláne kisgyerekes családoknál tapasztalható, hogy gyerek csak addig tolja be a kuka tetejét, amíg a kis keze épp csak befér a szeméttel, így a fedél nagyon hamar koszos lesz.
  • Pedálos.Szuper, egyszerű találmány, lábbal nyithatjuk fel a tetejét, így az sem gond, ha tele van a kezünk.
  • Szenzoros.Ezek már a modernebb modellek, melynél a kuka teteje érzékeli, hogy közeledik a kezünk, és magától felnyílik.Hátránya, hogy elemmel működik.

00_28.jpg

Egyéb szemetesek a lakás különböző pontjain

Ahogy fentebb is említettem, ajánlatos a lakás többi pontján is elhelyezni egy kisebb szemetest.Nem kell túl nagy legyen, de azért a méret kiválasztásánál arra figyeljünk, hogy ezeket a szemeteseket kb hetente fogjuk csak kiüríteni, szóval annyira nagyon pici se legyen. Fürdőszobában érdemes műanyag vagy fém kukát választani, amit könnyű tisztán tartani, de pl egy íróasztal alatt tartott szemetesnek, ahova csak papírhulladék kerül, megteszi egy fonott kosár vagy egy szebb papír doboz is.

5.Lépés: Alakíts ki egy rutint a kukák ürítésére!

Az otthoni szeméttárolós kihívás utolsó lépése, hogy megtervezz egy menetrendet a kukáid kiürítésére, a tervedet tartsd is be, hogy rutinná váljék ez is.Ez a rutin is elengedhetetlen ha azt szeretnéd hogy otthonod lom mentes, rendezett legyen. Ahogy a konyhai szemetes minden este kiüríted, a lakás többi pontjára kirakott kisebb kukákat is ürítsd ki hetente egyszer. Jelölj ki egy napot, és minden héten ugyanazon a napon szaladj végig a lakáson és ürítsd ki a szemeteseket!

Mondd el, hogy haladsz!

Kíváncsi lennék, hogy haladsz az e heti kihívással. Ha volnának egyéb ötleteid esetleg, amiket szívesen megosztanál velem, várlak a Háztartásbeli kihívások csoportba egy kis tapasztalat cserére, ötletelésre. Nagyon inspirálóak tudnak lenni az előtte-utána képek. Fotózz és oszd meg velünk! Nagyon szeretném, ha minél többen megosztanátok a véleményeteket az e heti kihívásról.

Jövő heti projekt:

Jövő heti kihívásban a kuponok rendszerezéséről lesz szó, majd azt követően az élelmiszer beszerzés - menütervezés lesz a témánk.

Forrás: http://www.home-storage-solutions-101.com/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonszervezo.blog.hu/api/trackback/id/tr988388450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása