Otthonszervező

Háztartásbeli kihívások

#7.HÉT - KONYHA - Kuponok

52 HETES RENDSZEREZŐ PROGRAM

2016. február 15. - cukornita

Az e heti kihívásban azokról a kuponokról lesz szó, melyek a pénztárcádban lapulnak, félrerakott újságokban kivágásra várnak.Nos, mióta belekezdtem ebbe a programba, eddig minden témát hasznosnak találtam, de ezekkel a kuponokkal most nem tudok mit kezdeni, mert nem vagyok kupon gyűjtő és használó, de azért remélem valaki ennek a posztnak is hasznát veszi majd.

00_2.jpg

Bár a  kuponok rendszerezésére különböző módszerek léteznek, az hogy kinek melyik módszer válik be, függ a személyiségtől is.Ez a kihívás talán segít majd kialakítani egy olyan rendszert, mely neked is működik.Elvégre mi értelme van gyűjtögetni a kis cetliket, ha nem találod meg időben, így nem érvénytelenné válik mielőtt felhasználnád.

 

Új vagy itt? Ez a kupon rendszerezős poszt részét képezi egy 52 hetes lakás rendszerező programnamelyet Taylor Flanery , a HomeStorageSolution101 megalkotója hozott létre.Kattints ide, ha többet szeretnél megtudni a programról. Amennyiben szívesen megosztod véleményed, tapasztalataidat,vagy csak egyszerűen szeretnél minden héten értesítést kapni az új bejegyzésekről, itt csatlakozhatsz az Otthonszervező blog Facebook csoportjájoz.

1.Lépés: Mennyire vagy kuponozó típus?

A kuponokat használó emberek között vannak akik csak kimondottan a spórolás miatt gyűjtögetik a kedvezményes vásárlásra jogosító cédulákat, viszont vannak akik szélsőségesen, már-már szenvedélybetegen ragaszkodnak minden létező kupon begyűjtéséhez.(Talán láttatok egy egy epizódot a TLC vetített az Extrém Kuponosok sorozatból, ott voltak egészen komoly kupongyűjtők.) Az első lépésként válaszd ki a néha és mindig közötti skálán, hogy milyen gyakran veszel igénybe kuponokat.

A kuponok felhasználásánál az időt cseréled be pénzre.Időt szánsz a megfelelő kupon megkeresésére, míg cserébe valami pénzbeli kedvezményt kapsz.

A cél az, hogy egy olyan rendszerező rendszert kialakíts magadnak, amivel gyorsan megtalálod a megfelelő kuponodat, hogy minél kevesebb időt rászánva juss el a pénzbeli kedvezményig.A rendszerednek azonban egyszerűnek is kell lenni, hogy ne fecsérelj el túl sok időt vele.

Erre is igaz az aranyszabály, hogy kevesebb kupon kevesebb melót igényel rendben tartani!

Épp ezért ne tegyél túl sok erőfeszítést az e heti kihívásba, ha nem vagy nagy kuponozó.

2. Lépés:Jusson eszedbe, hogy másféle módon is spórolhatsz, mint kupon gyűjtögetéssel!

Most, hogy megvan az alapvető besorolásod, hogy mennyire vagy rendszeres kuponozó,azért azt is vedd figyelembe, hogy nem a kuponok begyűjtögetése az egyetlen módja a spórolásnak.

Pl egy heti menütervezés és a menü szerinti heti bevásárlás sokkal több pénzmegtakarítást jelenthet, de ezt majd a jövő heti folytatásban jobban áttárgyaljuk.

Vagy ha pl összehasonlítod a különböző boltok árjegyzékét, figyelembe véve az akcióikat, lehet sokkal nagyobb megtakarításod lesz, mint a kuponokkal.Akár egy kis füzetbe vagy telefonon táblázatba is vezetheted a gyakori cikkek árait, amíg belejössz, hogy mi hol mennyiért kapható. Pl fehér ruhákhoz csak Ariel mosóport használsz, mert neked az vált be.A füzetedben nyitsz az Arielnek egy lapot, és amikor olyan helyen jársz, ahol Ariel is kapható, az árat felírod. Ha pont akciós valahol, akkor azt jelöld valahogy, mert különben az árjegyzéked becsapós lesz, és arra figyelj, hogy mindig az egységárakat hasonlítsd össze.

arjegyzek.jpgAz itt látható képen egy mintát láthatsz arra, hogy miként vezetheted a saját árjegyzékedet.Innen akár le is töltheted és kinyomtathatod.

Kicsit pepecselős meló eleinte, de a gyakorlatban rájössz majd, hogy mit hol érdemes beszerezni, mit hol adnak olcsóbban alapáron, és akkor már csak az épp aktuális akciókat melyek szembejönnek veled, ezzel kell összehasonlítanod.Bizonyára te is észrevetted már, hogy sokszor az egyik bolt akciós ára semmivel sem olcsóbb, vagy van amikor drágább is , mint a másik boltban ugyanazon termék alapára.

 

 3.Lépés: Határozd meg a kuponokra fordított időt! 

Ebben a lépésben eldöntheted, hogy mennyi időt szánsz a kuponok rendszerezésére.

  • 1. Van aki kivagdossa mindet, és mappába teszi, míg
  • 2.van aki csak mindig az épp szükséges kupont vágja ki és teszi el.

Az első

  • előnye:nem futsz bele olyan szituációba, hogy kidobod, mert arra gondolsz, hogy nem lesz szükséged rá, aztán a végén mégis lenne, de már kidobtad,és sajnálni fogod, hogy nem raktad el.
  • hátránya: több időt kell szánnod a kuponok rakosgatására, rendszerezésére és ha ráadásul használod az online vásárlásokhoz használt kupon kódokat, akkor annak rendszerezésére is ki kell alakíts egy használható rendszert.

A második 

  • előnye:  nem fecsérelsz felesleges időt arra, hogy kivagdosd és rakosgasd azokat a papírfecniket, melyeket sosem használsz fel
  • hátránya: minden egyes vásárlás előtt időt kell szánj arra, hogy átnézd az összes kuponodat, hogy kivághasd belőle azt, amire éppen akkor szükséged van, valamint ha egy boltban járva veszel csak észre akciót, akkor nem tudod hirtelen összevetni az otthoni kuponjaiddal, hogy melyikkel jössz ki jobban, ha azok nincsenek nálad.

Általánosságban elmondható mindkét fajta kuponozásra, hogy ha nem szelektálsz a kuponjaid között rendszeresen, akkor sokáig tárolhatsz feleslegesen olyanokat, melyek már lejártak, így még átláthatatlanabb lesz az egész rendszered.Segíthet az is, ha pl amint megkapod, lejárati idő szerint teszed sorba őket.Így csak vásárlás előtt átnézed a kuponjaidat, mi az ami mindjárt lejár, és ha épp azokból kell valami, akkor azt használod fel.

4.Lépés: Döntsd el, melyik fajta kuponozó rendszert szeretnéd fel állítani, és vágj bele!

Akármelyik rendszert is választod, az egyest (mindent kivágós) vagy kettest (csak szükség esetén kivágóst), fel kell állítanod a saját kuponos rendszeredet hozzá!

A legfontosabb szempont a rendszer felállításához, hogy hordozható legyen, hisz minden egyes vásárlásnál magaddal kell vinned a boltba.Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy az interneten, újságban meg nem hirdetett bolti akciókat össze tudd hasonlítani a kuponjaiddal.

Akik sok kupont raknak el, azoknak lehet segítség az is, ha kategóriákra osztva teszik el a kis papírokat. Pl:

  • Tejtermékek
  • Pékárú
  • Italok
  • Bébi dolgok
  • Konzervek
  • Takarítószerek
  • Állateledel stb...

Az is megoldás lehet, ha boltok szerint rakjuk el.Lényeg hogy ne a pénztárba kelljen keresgélni hatszázezer kupon közül, melyiket is szeretnénk használni, és rosszabb esetben meg se találjuk hirtelen.

Kemény kuponosoknak talán ajánlatos beszerezni erre alkalmas kupontartót.

Ha kuponoznék,nekem pl ez  a jobb oldali képen látható tetszene.00_3.jpg

A szabályok nincsenek kőbe vésve.Mindenkinek addig kell kísérletezgetnie, amíg a számára legmegfelelőbbet ki nem alakítja.

 

5.Lépés: A kialakított rendszeredre figyelj oda, vigyázz rá, hogy átláthatósága fenn maradjon!

Folyamatosan jönnek az újabb és újabb kuponok, mindig a megfelelő helyre rakd el őket.A lejárt kuponokat rendszeresen dobáld ki, hogy ne gyűljön össze sok feleslegesen.Ennek érdekében az e heti Kupon rendszerezős kihívás utolsó lépéseként, építs ki egy rutint a kuponjaid rendben tartására.Jelölj ki egy napot, melyen heti rendszerességgel néhány percet fordítasz a kuponjaid átnézésére.Ha rendben tartod őket, és tényleg hetente rendszeres rutinná válik, pár percnél több tényleg nem kell hozzá, hogy rendben tartsd ezt is, és így effektíve nagyobb hasznát veszed az egésznek.

Mondd el, hogy haladsz!

Kíváncsi lennék, hogy haladsz az e heti kihívással.Ha volnának egyéb ötleteid esetleg, amiket szívesen megosztanál velem, várlak a Háztartásbeli kihívások csoportba egy kis tapasztalat cserére, ötletelésre. Nagyon inspirálóak tudnak lenni az előtte-utána képek. Fotózz és oszd meg velünk! Nagyon szeretném, ha minél többen megosztanátok a véleményeteket az e heti kihívásról.

Jövő heti projekt:

Lassan végére érünk a konyha rendszerezés projektnek.Jövő héten az ételekről, menütervezésről lesz majd szó, hogy hogyan hangoljuk össze a főzést a bevásárlással.

 

Forrás: http://www.home-storage-solutions-101.com/ 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonszervezo.blog.hu/api/trackback/id/tr328388444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása