Otthonszervező

Háztartásbeli kihívások

#25.HÉT - FÜRDŐSZOBA - A fürdőszoba rendszerezése

52 hetes otthonszervező, rendszerező program

2016. június 27. - cukornita

Akár kicsi, akár nagy a fürdőszoba a lakásodban, a fürdő rendszerezése a kulcs ahhoz, hogy a hely kellemes, és könnyen használható legyen.25_het-furdoszoba.jpg

Amennyiben több fürdőszobával is rendelkezel, arra készülj fel, hogy

ezt a kihívást, azaz a fürdő rendszerének felállítását minden egyes fürdőszobában el kell végezned.Persze lehet hogy nem lesz rá elég ez az egyetlen egy hét, később, ha majd olyan kihíváshoz érkezünk, mely számodra könnyebben megy, visszatérhetsz erre.Egyszerre csak egy fürdőszobával foglalkozz, így a másikat addig is használhatják a többiek.

logo2_kicsi_teglalap.jpgÚj vagy itt? Ez a fürdőszoba rendszerezős  poszt részét képezi egy 52 hetes otthonszervező, rendszerező programnak, melyet Taylor Flanery , a HomeStorageSolution101 megalkotója hozott létre.  Kattints ide, ha többet szeretnél megtudni a programról. Amennyiben szívesen megosztod véleményed, tapasztalataidat,itt csatlakozhatsz  az Otthonszervező blog Facebook csoportjához, de ha csak egyszerűen szeretnél minden héten értesítést kapni az új bejegyzésről, akkor elég ha csak nyomsz egy like-ot az

 Otthonszervező oldalra.

1.Lépés: Selejtezés

Első lépés most is a selejtezés. Távolíts el mindent a fürdőből ami már nem kell, amire már nincs szükséged, illetve mindazokat a dolgokat, amelyek nem a fürdőszobába valók.

  • Selejtezésre ítélt dolgok lehetnek az alábbiak:
  • Üres fogkrémes tubusok, samponos flakonok
  • Beszáradt körömlakkok, megavasodott rúzsok, soha nem használt kozmetikai szerek
  • Lejárt szavatosságú krémek
  • már nem használt fürdős gyermek játékok
  • gyógyszerek (sokan tartják a fürdőszobaszekrényben, de nem ajánlatos itt tartani a párás levegő miatt.keress másik helységben neki helyet, ha eddig itt tartottad!)
  • Minden olyan termék, amit nem használtál vagy ezek után már nem tervezel használni

Mivel a fürdőszobádnak helyi korlátai vannak, így mindennek helyet is kell kialakítanod, amit itt szeretnél tárolni.

2.Lépés: Oszd zónákra!

Miután a selejtezéssel végeztél, gondolatban oszd fel zónákra a fürdőszobádat! Gondold végig a konyhához hasonlóan a fürdőszobád funkcióit! Milyen tevékenységeket szoktál a fürdőben végezni, és milyen eszközök szükségesek ezen feladatok elvégzéséhez?

Néhány tipikus zóna:

  • Zuhanyzó, fürdőkád és környéke
  • Mosdókagyló, tükör és környéke
  • WC és környéke
  • Egyéb tárolók (fal, ajtó, padló)

Természetesen ezek a zónák változhatnak.Gondold végig kik használják az adott fürdőszobát (csak te, családtagok is, esetleg csak vendégek), és mire lehet szükségük a fürdőben.

Az összes egyéb dolognak, amik nem a fürdőszoba funkcióit elégítik ki, nincs helye a fürdőben. Pl a fentebb említett gyógyszerek.Ehhez hasonló, amikor a szennyes kosarat tartják emberek a fürdőben.Próbálj más helyet találni nekik, mert a ruha is, a levegő is csak rossz szagú, dohos lesz a magas páratartalomtól. A szennyes tárolásról egyébként már volt szó egy korábbi kihívásban.

3.Lépés: Rendszerezd a dolgokat a fentebb kigondolt zónák szerint!

Amikor egy egy zónába belekezdesz, állj szembe az adott zónával és nyújtsd  ki a kezed! Pl  a mosdókagyló zóna kialakításánál állj szembe a mosdókagylóval, nyújtsd ki a kezed, és amit ebben a körben elérsz könnyedén, az lesz a legideálisabb tárolóhely mindazoknak a dolgoknak, amiket a mosdókagylónál szoktál csinálni.(szappan,fésű,fogmosó cucc, pipere cucc, bármi aminél a mosdókagylóra és a tükörre szükséged van.)

Amikor kitalálod a tárgyak helyét, itt is lebegjen a szemed előtt a hasonló a hasonlóval elv.Tartsd egy helyen a hasonló cuccokat, illetve azokat amiket egy zónában, egyfajta munkavégzésre használsz.(Röviden: tusfürdők és fürdéshez használt cuccok egy helyen, fogtisztálkodási cuccok egy helyen,pipere cikkek egy helyen, intim cuccok egy helyen stb...)

Persze nem minden fürdőszoba egyforma, így nincs tökéletes recept arra sem, hogy mit hogyan rendezz be, de ezek az ötletadó gondolatok vezéreljenek, és próbáld ki kihozni a maximumot a fürdőszobádból.

És most jöjjenek a zónák:

showar_caddy.jpgZuhanyzó, fürdőkád zóna

Mindannyian tudjuk, hogy mi a funkciója a fürdőkádnak vagy a zuhanyzónak, mégis sokszor látni, hogy a fürdőkád széle tele van mindennel pakolva, zuhanyzó kabinba alig lehet belépni, mert tele van az alja zsúfolva mindenféle flakonokkal.

Épp ezért fontos az elején a selejtezés, hogy a felesleges szeméttől elszabaduljunk.Mert nem hiszem hogy bárkinek is szüksége lenne hatféle samponhoz minden egyes zuhanyzáshoz, különösen ha hajmosáshoz mindig csak azt az egyet használod, a másik öt meg csak ott hever időtlen idők óta használatlanul.

A mindennapos használatban lévő samponok és tusfürdők tárolására jó találmány a falra akasztott tároló, mint amilyenek a bal oldali képen is láthatóak.Tényleg csak annyit tartsunk itt, amit használunk is, és amennyi a tartónkba kényelmesen elfér.

A fürdős játékok lehet még egy olyan pont kisgyermekes családoknál, amit nehézkes lehet időnként kontrollálni.Nem érdemes sokat tartani belőlük.Próbálj egy limitet megszabni, hogy hány játék lehet a fürdőben, és ha több is van belőle, próbáld meg máshol tárolni ezeket.Vagy a fürdőszoba szekrényben egy kosárban, vagy a gyerekszobában, és csak egy pár darabnak legyen meg a helye közvetlenül a fürdőkádnál, mert egyszerre úgy sem játszik mindegyikkel, és csak rendetlen hatást mutat, ha túl sok van belőle.

bathtoy.jpg

 

 Mosdókagyló és tükör zóna54fefb8de2a1b-organize-master-bathroom-s3.jpg

Az egyik leglátványosabb része a fürdőszobának a mosdókagyló és a tükör zóna.A leggyakrabban használt zóna ez, ezért fordítsunk különösebb figyelmet ennek a területnek az e heti kihívás során.

A legtöbb mosdókagyló szélén nincs sok hely pakolászni, de ha van is, nem érdemes telezsúfolni, mert az is csak a rendetlenség látszatát kelti, valamint sokkal nehezebb a napi turbó törlést is elvégezni.Épp ezért a praktikus az, ha csak azt tartjuk itt, ami naponta többször is használunk.(Pl kézmosó, szappan), felette esetleg a fogmosó felszerelés.Az összes többit, amit ettől ritkábban használunk, próbáljuk meg elrejteni egy fiókba, vagy a mosdókagyló alatti-melletti szekrénybe.

A fürdőszoba tisztán tartásának egyik legfontosabb kulcsa, hogy tartsuk tisztán és amennyire csak lehet cuccmentesen a mosdókagyló és tükör környékét!

(Épp úgy, mint a konyhában a konyhapultot és mosogatót.) Nem is gondolnád mennyivel tisztábbnak tűnik majd és mennyivel jobban néz majd ki a fürdőszobád, ha ezt a szokást bevezeted, hogy csak a tusfürdő van a mosdókagyló mellett,és minden más egyebet egyből elraksz szem elől.Arról nem is beszélve, hogy mennyivel könnyebb letörölni és tisztán tartani majd így.Ha eddig nem ezt tetted, próbáld ki, mert nagyon megéri! Ha másképp nem megy, mert mondjuk nincs polc vagy szekrény ahová elrakhatod a többi dolgot szem elől, már az is segít, ha egy csinos kosárkát beszerzel, és abba pakolod bele az apróságokat, hogy minél nagyobb sima, lommentes felület maradjon.

WC zóna

Amikor a WC zónát alakítod ki, gondoskodj arról, hogy minden legyen kéznél, vagyis elérhető távolságban, amikor ezt a zónát használod.Gondolok itt a tartalék wc papírra, női intim dolgokra.Plusz, ne feledkezz meg arról sem, hogy könnyű legyen gyakran takarítani a wc környékét, a dolgaidat ne érje könnyen szennyeződés, felcsapódó víz stb. Sokféle tároló rendszer létezik WC mellett, vagy akár a WC tartályt körbevéve, ha lehetőséged van olyat válassz, melyen nem csak nyitott polcok vannak, hogy a kényesebb dolgokat el tudd rejteni.pizap_com14670407281901.jpg


 Egyéb tárolók (fal, ajtó)

Fürdőszobánk méretétől függ, hogy milyen egyéb tároló eszközöket alkalmazhatunk.Nagyobbakban könnyű dolgunk van,mert elfér valami kis szekrényke, vagy fiókos komód. Ez utóbbit én nagyon szerettem az előző lakásunkban, mert a fiókokban elfért kényelmesen a rengeteg apróság, amit 5 ember a fürdőben használ, mégis egyszerű volt tisztán tartani, belépve a fürdőbe pedig csak a fehér komód rajta egy kis zöld pálma igazán impozáns látványt nyújtott.

Kisebb fürdőkben már sokkal inkább találékonynak kell lennünk.Léteznek ajtóra akasztható zsebes rendszerezők, ami fürdőbe segítségünkre lehet.vagy törülközőt tarthatunk itt felakasztva.

Pici fürdőnket nagyobbíthatjuk a fal kihasználásával is, kis szekrénykét vagy keskeny polcokat felfúrva, vagy vannak falra szerelhető rudak, és azokhoz felakasztható tároló kosárkák az apróságoknak.Fanatikus KonMari rajongóknak meg nincs olyan, hogy pici fürdőszoba ;)

pizap_com14670420756421.jpg

 pizap_com14670593775901.jpgKisebb szekrények, fiókok, polcok

A fürdőszoba rendszerezés része a kis szekrénykék, polcok, fiókok rendszerezése is.Az olyan dolgokat, amik személyesebbek, és nem szeretnéd hogy bárki szeme előtt legyenek, érdemes zárt szekrénybe, vagy fiókba tárolni.Amennyiben csak nyitott polcaid vannak, persze ez kivitelezhetetlen, de megoldható így is, hogy elrejtsd őket.Csinos kis fedeles kosár vagy dobozka a polcon szépen el tudja rejteni az intimebb dolgokat.

Amennyiben takarítószereket is tárolsz a fürdőben, többnyire a mosdókagyló alatti szekrénykében, ügyelj arra, hogy jól zárható legyen az ajtaja, nehogy kisgyermek vagy állat hozzájuk férjen!

Ha fiókot rendszerezel, használj elválasztókat az átláthatóság kedvéért! Ezeket veheted készen, de akár saját magad is elkészítheted.Nem győzöm ajánlani a Pinterestet, tényleg csuda jó ötletek vannak azoknak, akiknek van egy kis kreatív hajlamuk.

 

pizap_com14670606924131.jpg Törülközők

Amikor a törülközők helyét alakítod ki, ne csak a friss, tiszta törülközőre gondolj, hanem arra is, hogy hova tudod majd tenni használat után a  nedves törülközőt újrahasználás után száradni.Ideális ha van törülköző szárító rúd, vagy falra szerelhető törülköző szárító, de ha erre nincs lehetőség, megteszi valamilyen akasztó is. Koszos törülközőt sosem teszünk nedvesen a szennyesbe, csakis száradás után.A törülközők rendszerezéséről egyébként egy későbbi kihívásban majd lesz még szó, most csak arra koncentráljunk, amit a fürdőszobában tartunk.

Szemeteskuka

Végezetül, amikor a fürdőszobád rendezed, ne felejts el helyet találni egy kis fürdőszobai szemetesnek, de erről már esett szó korábban is, amikor az otthoni szemeteskukák témakörét boncolgattuk.

01_6.jpg4.Lépés: Megfelelő tárolóeszközök kiválasztása

A fent leírt szempontokat figyelembe véve gondold végig először is mid van otthon, milyen tárolóeszközök állnak rendelkezésedre, illetve ha van valami, mai szerinted még jól jönne, mit, hol kellene beszerezned.A tárolók kiválasztásánál ügyelj arra, hogy milyen anyagból van, ugyanis ezeknek a tárolóknak bírniuk kell a nagy páramennyiség ingadozást, könnyen tisztíthatóak legyenek, anélkül, hogy hamar tönkre mennének.

 

Mondd el, hogy haladsz!

Kíváncsi lennék, hogy haladsz az e heti kihívással. Ha volnának egyéb ötleteid esetleg, amiket szívesen megosztanál velem, várlak Facebook-on azOtthonszervező csoportba egy kis tapasztalat cserére, ötletelésre. Nagyon inspirálóak tudnak lenni az előtte-utána képek. Fotózz és oszd meg velünk! Nagyon szeretném, ha minél többen megosztanátok a véleményeteket az e heti kihívásról.

01_7.jpg

Amennyiben kedvet kaptál csatlakozni az 52 hetes otthon rendszerező programhoz,és szeretnél minden héten egy értesítést kapni az újabb és újabb heti kihívásokról, jelöld be az Otthonszervező oldalt, ahol minden héten hétfőn megosztásra kerül az aktuális heti feladat.Ebbe a programba bármikor be lehet kapcsolódni, mert akár a háztartási munkálatoknak, ennek sincs  se eleje se vége, egy állandó körforgásban működik hétről hétre, időnként ismétlődve.A program során a háztartás minden egyes területére kitérünk.Természetesen a kisebb lakással rendelkezők (mint jómagam is) hely hiányában nem tudnak minden egyes helyet az itt leírtak szerint kialakítani, de a cél az, hogy az itt leírt szempontok figyelembe vételével, egy átlátható, rendezett, és a legkönnyebben fenntartható rendet a saját lakásunkban (legyen az kicsi vagy nagy) kialakítsunk, azaz a maximumot hozzuk ki otthonunkból.


26-smink.jpgJövő heti projekt:

 Jövő héten folytatjuk a fürdőszobánk rendszerezését. Most hogy kitaláltuk hogy kb mit hova és hogyan pakoljunk, kialakítottuk az egyes holmik helyét, hogy mit melyik polcon, melyik szekrényben fogunk tárolni, tovább megyünk, és az egyes kategóriákat részletesebben átvesszük.Az első kategória a kozmetikumok, sminkfelszerelések tárolása, rendszerezése lesz.

 

 Forrás

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonszervezo.blog.hu/api/trackback/id/tr108844684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása