Otthonszervező

Háztartásbeli kihívások

KonMari módszer 3.szakasz: Iratok, dokumentumok

2016. február 07. - cukornita

Marie listáján a harmadik kategóriába tartoznak az iratok, dokumentumok.Ő itt is nagyon minimálisra veszi a figurát. Nem tudni Japánban milyen szokások és előírások vannak a hivatalos iratok megőrzésére vonatkozóan, és bár az iratok többnyire nem okoznak örömet nekünk, így most ezt a kérdést hiába is tennénk fel magunknak a dokumentumokkal kapcsolatban, nem lenne célravezető. Nem okoz örömet, mégis meg kell tartanunk, legalább is egy részét.

A megőrizendő dokumentumokat Marie három csoportba osztja.

  • Amit jelenleg használsz, azaz jelenleg dolgod van vele, mint pl kitöltésre vár, vissza kell küldeni, alá kell íratni, be kell fizetni, be kell váltani, meghívó egy eseményre, stb...tehát dolgod van vele az elkövetkezendő pár napban, hétben.
  • Iratok, melyeket meg kell őrizned egy meghatározott ideig (blokkok, garancia levelek, igazolások, adócsökkentéshez számlák, iskolai naptár, munka beosztás stb..Amint lejárt a mandátuma ezeknek a papíroknak, dobd ki!
  • Iratok, melyeket örökre meg kell őrizz, pl születési-, házassági-, halálozási kivonat, iskolai végzettséget igazoló iratok, bizonyítványok, biztosítási papírok, bank kölcsön, szerződések stb..

 

0_12.jpgA gyakran használt papírokat tartsd egy olyan helyen,

melyhez könnyedén hozzáférsz!

Itt is a függőleges elhelyezést javasolja,

felcímkézve, kategóriákra osztva.0_13.jpg

A kulcsa az iratok rendszerezésének, hogy amint nincs már rá szükséged, semmisítsd meg!

 

 Iratok rendszerezésénél talán ez is érdekelhet:

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonszervezo.blog.hu/api/trackback/id/tr318545086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása