Otthonszervező

Háztartásbeli kihívások

Lazacos uborka

2018. augusztus 19. - cukornita

Hozzávalóklazacos_uborka.jpg

  • 1 doboz laktózmentes krémsajt
  • 1 teáskanál szárított , darált vöröshagyma
  • 1 teáskanál szárított, darált fokhagyma
  • 1 teáskanál mák
  • 1 teásjanál pirított szezámmag
  • 1-2 evőkanál mandula vagy zabtej
  • 2 db kígyóuborka
  • 1 cs szeletelt, füstölt lazac
  • Díszítzéshez: kapribogyó, kaporlevél v metélőhagyma

Elkészítés:

  1. A krémsajtot egy közepes nagyságú tálban keverjük ki a szárított hagymákkal, mákkal és szezámmal.
  2. Adjuk hozzá a tejet, és turmixgéppel leverjük habosra.Krémsajttól függően, ha az állaga nem elég finom krémes, adjunk még hozzá egy kis tejet, hogy a krém habkönnyű legyen.
  3. A kígyóuborkát karikázzuk, kb 2 cm vastagra.
  4. Kenjük meg az uborka szeleteket a sajtos krémmel, tegyünk rá egy kis szeletelt füstölt lazacot, majd kapribogyóval, kaporlevéllel esetleg metélőhagymával díszítsük.

 

Kókuszos mandulás granola szelet

Hozzávalók:almond_bar.jpg

  • 340 gr mandula megpirítva
  • 6 evőkanál tökmag megpirítva
  • 6 evőkanál kókusz flakes megpirítva
  • 2 evőkanál lenmag megpirítva
  • 2 evőkanál szezámmag megpirítva
  • 1 evőkanál kókuszcukor
  • 1 evőkanál juharszirup
  • 3 evőkanál méz
  • 3 evőkanál mogyoróvaj
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 1/2 teáskanál himalája só

Elkészítés: 

  1. Egy 20 x 20-as tesit bélelj ki sütőpapírral.
  2. Egy nagyobb tálban kevejd össze a kókuszt, lenmagot,szezámmagot, tökmagot és mandulát.
  3. Egy kisebb lábasban tűz felett keverjük össze a kókuszcukrot, mézet, mogyoróvajat,vaníliát és sót.Forraljuk össze, kb 2-4 percig, amíg a massza el nem kezd sűrűsödni.
  4. Öntsük a masszát a magkeverékre, és gyorsan keverjük jól össze.
  5. Őntsük az egészet a kibélelt tepsibe, és simítjuk szét teljesen.
  6. Szobahőmérsékleten hagyjuk teljesen kihűlni.
  7. Ha lehűlt, óvatosan a papírral együtt emeljük ki egy vágódeszkára, és éles késsel vágjuk méretre tetszés szerint.
  8. Hagyjuk még így további 2 órát, amíg teljesen megkeményedik-
  9. Ételes dobozban szobahőmérsékleten eltartható 2 hétig, fagyasztóban 3 hónapig.

 

 

 

 

 

Csokis málnás chia puding

Hozzávalók:

A málnás réteghez:csokis_malnas_chia_puding.jpg

  • 3 dl kókusztej
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 38 gr chia mag
  • 100 gr málna

A csokis réteghez:

  • 3,5 dl kókusztej
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 30 gr chiamag
  • 1 evőkanál kakaó

Tetejére

  • 30 gr málna
  • 1 evőkanál tört vagy reszelt étcsoki

Elkészítés:

  1. A málnás réteg hozzávalóit összeturmixoljuk, és egy tálba öntve hűtőbe tesszük 1 órára.

  2. A csokis réteghez szintén összeturmixoljuk a hozzávalókat. Ha erősebb színt és kakaó ízt szeretnénk, tehetünk bele 2 kanál kakaót is.Ezt is tába tesszük, és 1 órán át hűtjük.
  3. Ha megdermedt, átlátszó poharakban rétegezve tálaljuk.Alulra és felülre csokiréteg megy, míg középre egy vastagabb málnás réteg.
  4. Tetejét málnval és csokidarabokkal

Karfiol-muffin fritőzben

HOZZÁVALÓK:karfiolmuffin.jpg

  • 1 közepes fej karfiol
  • 3 kávéskanál pürésített fokhagyma
  • 1/3 csésze mandula joghurt
  • 12 dkg reszelt cheddar sajt
  • 1 evőkanál szárított petrezselyem
  • ¾ teáskanál só
  • ¼ teáskanál bors
  • 2 nagy tojás

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Halványan kenjünk meg olívaolajjal szilikonos muffin formákat
  2. A karfiolt szedjük rózsákra, és gőz fölött pároljuk meg. Én a Pressure Cooker King Pro edényemet használom, STEAM 2 perc.
  3. Ha kész a karfiol, a fokhagymával együtt tegyük konyhai robotgépbe Pürésítsük, majd töltsük át egy nagy tálba.
  4. Belekavarjuk a mandula joghurtot, sajtot, petrezselymet, sót, borsot, majd a 2 tojássárgát is. Simára dolgozzuk.
  5. Ezzel a karfiolos masszával töltjük meg az előkészített muffin formákat.
  6. Fritőzben alsó-felső sütéssel, 4-es fokozaton addig sütjük, amíg meg nem emelkedik és aranysárga nem lesz.

Csokoládés zabpuding

Hozzávalók:csokis_zabpuding.jpg

  • 60 gr zab
  • 3 evőkanál goldenszirup v méz
  • 5 dl kókusztej
  • 2 evőkanál 100%-os kakaó

Elkészítés:

 

  1. Az összes hozzávalót helyezzük egy nagy keverőtálba, és turmixoljuk jól össze.
  2. Most tegyük egy lábasba az egészet, és nagy fokozaton kezdjük el főzni, amíg el nem kezd sűrűsödni. (Kb 2 perc)
  3. Vegyük vissza közepes erősségűre, és további 3 perc alatt főzzük teljesen készre.
  4. A puding így melegen is ehető, de hűtőben lehűtve még finomabb.
  5. Hűtőben 2-3 napig eltartható.
süti beállítások módosítása