Otthonszervező

Háztartásbeli kihívások

#1.hét - Konyha - konyhapult és mosogató

2016. február 12. - cukornita

 Az e heti kihívás a konyháról szól.Először általánosságban, majd nagyobb hangsúlyt fektetve arra, hogy hogyan tartsuk "üresen" a konyhapultot és a mosogatónkat.
Azért épp a konyha lett az első hétre beosztva, mert

Egy rendszerezett, jól működő konyha pozitívan befolyásolja otthonunk működését, ezáltal közérzetünket is.

 

Új vagy itt? Ez a konyha rendszerezős poszt részét képezi egy 52 hetes lakás rendszerező programnakmelyet Taylor Flanery , a HomeStorageSolution101 megalkotója hozott létre. Kattints ide, ha többet szeretnél megtudni a programról. Amennyiben szívesen megosztod véleményed, tapasztalataidat, itt csatlakozhatsz az Otthonszervező blog Facebook csoportjájoz.

 

1. Lépés: Gondoljuk át, mi is a funkciója a konyhánknak!

 

Minden konyha legfontosabb funkciója természetesen az étel elkészítéséhez kapcsolódik.(főzés, sütés, mosogatás és az ezekhez szükséges eszközök tárolása), és gondoljuk át azt is, hogy a jövőben milyennek szeretnénk látni, mire szeretnénk a konyhát használni.

A konyha általános funkciói

A legfontosabb funkció - ételek elkészítése - mellett családonként változó, hogy tudatosan vagy akaratlanul kinél milyen szerepet tölt még be a konyha, csak mert mondjuk központi helyen van.

Íme néhány funkció, melyeket betölthet, és gondold át, melyik jellemzi a te konyhádat.

 • főzés (ide tartozik az előkészítés is)
 • evés
 • ételek tárolása (ide tartozik a hideg ételek tárolása /hűtő,fagyasztó/, valamint a száraz alapanyagok /spájz híján/ tárolása is.
 • szakácskönyvek, receptes doboz
 • hulladék gyűjtők
 • házi feladatot itt végezheti a gyerek
 • családi vagy baráti összejövetelek helyszíne lehet
 • sokan itt tartják a falinaptárat, vagy a család tagjai itt üzengetnek egy parafa táblán egymásnak
 • van ahol a konyha a színtere az otthoni irodánknak is, amikor itt gyűjtögetjük a befizetendő csekkeket,
 • szortírozzuk szét a leveleket
 • sok helyen hotspot a konyha asztal,vagy hűtő teteje, ahová ledobálunk mindent amikor bejövünk a lakásba (kulcs, újság,blokk,pénz stb...)

 

A konyha rendszerezésének kulcsa abban rejlik, hogy tudatosan válasszunk helyet minden olyan dolognak ami a konyhába való, azaz a konyha funkciójának betöltéséhez szükséges.

A konyhádnak annyi funkciója lehet, amennyit csak szeretnél, mindaddig amíg van elegendő helyed és a rendszered kialakításánál ezekre a funkciókra tervezel.

Pl ha azt tapasztalod, hogy mindenki aki belép a házba, a konyha asztalra dobja le a kulcsait, a bejövő számlákat, postát stb..., akkor ti már akaratlanul is a konyhát választottátok ki ledobós helynek.Ha van rá elég helyed, és úgy gondolod hogy ezek a dolgok elférnek a konyhában, akkor TUDATOSAN tegyél egy kis tálkát a kulcsoknak, vagy TUDATOSAN tegyél egy mappát a hűtő tetejére a számláknak stb..Tehát ne összevissza ledobálva legyen minden, hanem szándékosan alakíts ki nekik helyet.

A lényeg, hogy a dolgok helyét TUDATOSAN válaszd, és próbál egy olyan szisztémát felállítani, amit a hétköznapokban könnyű rendszeresen betartani.

Persze az is előfordulhat, hogy pici a konyhád, így is alig férsz el benne, és utálod hogy mindenki oda dob le mindent,és főzésnél mindent csak pakolgatnod meg kerülgetned kell.Megoldás: keress a funkciónak másik helyet.

Pl a legtöbb kisgyerek kezdetekben a konyha asztalon írja a házi feladatot.Aztán jön a vacsora idő, és teríteni kellene, de az asztal még tele van ceruzákkal meg füzetekkel.Ha nem akarod hogy ezentúl a konyhában írja a házit, alakíts ki a lakás másik pontján egy helyet, hol a leckéjével foglalkozhat.

Nyilvánvaló, hogy a konyha elsődleges funkciója az étkezéshez kapcsolódik, és minden más egyéb funkciót csak akkor láthat el, ha azt a mérete is engedi.

2. Lépés: Alakíts ki egy használható, többnyire "üres" asztalt és konyhapultot!


00_7.jpgMiután eldöntötted, hogy milyen funkciókat kell ellásson a konyhád,jöhet a tervezés, mi merre hány méter.

Ezen a héten a konyha rendszerezési programunkban az "üres" konyhapultra és mosogatóra koncentrálunk.A többi részekkel majd a program későbbi részében foglalkozunk.

Miért olyan fontos, hogy nagyjából üresen tartsuk a konyhapultot?

Két fő oka van annak, amiért érdemes a konyhapultot nagyjából üresen tartani:

1. Mert kell a hely az ételek elkészítéséhez, hisz ez a konyha elsődleges funkciója, tehát elsősorban ezt a funkciót kell maximálisan kiszolgálja.
2. A másik: mentális okokból.Egy letisztult sima felület (azaz a többnyire üres, tiszta munkapult) látványa sokkal nyugtatóbb számunkra, mint egy agyon pakolt, mindennel telezsúfolt hely, ezáltal csökkenti a bennünk lévő stresszt , amikor belépünk a konyhába.
A többnyire "üres" konyhapultot azért nem úgy kell elképzelni, hogy semmi nem lehet a pulton, mintha nem is lakna ott senki!Lehet kirakva pár dolog, amit rendszeresen használunk.

A kidobásra váró, szortírozásra vagy elrakásra váró dolgok a konyhapulton vagy asztalon nem szolgálják ki a konyha funkcióját!

Ha már egyszer eldöntötted, hogy mi a konyhád funkciója, távolíts el onnan mindent, ami nem ezeket a funkciókat szolgálja.

A nehezebb feladat: Elpakolni azokat a dolgokat a konyhapultról, melyek a konyha funkciójának ellátásához szükségesek.

Pl a kisebb háztartási készülékek: mixer, francia pirítós sütő, mindenféle apróságok, melyek a főzéshez szükségesek, de nagyon sok helyet foglalnak el a konyhapulton, és mivel elveszik a helyet, ezáltal nehezebbé teszik a főzés műveletet, azaz akadályozzák a konyha elsődleges funkcióját.

Na ezek azok a dolgok, amikkel kezdened kell első körben.Gondold át, miket tartasz most a munkapulton? Mennyire gyakran használod ezeket? Nem azt mondom hogy mindig pakold el a kávéfőzőt a pultról, amit naponta háromszor is használsz, de ha pl francia pirítóst egy héten egyszer vagy még ritkábban eszel, akkor annak próbálj keresni másik helyet. Ez nagyon függ a lakásod, konyhád méretétől, de az ideális az lenne, ha nem maradna semmi olyan a pulton, amit ritkábban használsz mint hetente egyszer.

Alapszabály: A konyha és úgy általában véve minden helység rendszerének kialakításánál arra figyelj, hogy amit gyakran használsz, azokhoz a dolgokhoz könnyen hozzá férj, és könnyen tudd a helyére tenni.És ennek a fordítottja is igaz, amit ritkábban használsz, az ne legyen szem előtt, ne foglalja el az elsődleges helyeket.

Nézd át a konyhai eszközöket (fakanál, salátaszedő, merőkanál stb.)

Sokszor nem is kellene tároljunk egyes konyhai kiegészítőnket, mégis zsúfolásig pakoljuk a konyhafiókot, és nem marad normális hely a fontosabb dolgoknak.Íme néhány irányadó, hogy miképp döntsünk arról, mi meg és mi marad.

 • Túl régi
 • Törött (nem működik, rozsdás, nem használod mert amire való, arra van másik jobb eszközöd)
 • Több is van belőle (Apukámnál tavaly nyáron legalább 30 fakanalat számoltam össze)
 • Tudod hogy már soha nem fogod használni, hisz évek óta ott hever a fiókban anélkül hogy a kezedbe vetted volna.
  Építsd be a mindennapokba, hogy naponta legalább egyszer letakarítod az asztalt!

Különösen akkor fontos, ha több funkciót is ellát a konyhaasztalod.Naponta szánj egy pár percet arra, hogy elpakolod az asztalról az összes nem oda való dolgot, így mindig rendelkezésedre fog állni, hogy valódi funkcióját (evés) betöltse.

3. Lépés: Találd ki hogyan tárold az eszközeidet!

Nagyon sokféle tároló van már forgalomba és sokszor segítség is lehet ha néhány gyakran használt eszközt kint tárolunk, és nem a szekrényben.Ez sokszor persze nem csak a méret, hanem a pénz kérdése is, ki milyen tárolókat tud beszerezni, de pl Pinteresten is inspirálódhatunk DIY megoldásokon, melyek sokszor inkább fantázia mint pénz kérdése.Arra figyeljünk tervezés közben, hogy a konyhapultunk aránylag üres maradjon.

Tárolásra egy pár ötlet:00_8.jpg

 • rudak, akasztók pl gyakran használt lábasoknak, szedőkanalaknak
 • Késtartó fatömbök
 • polcok
 • egy szép váza a fakanalaknak, gyakran használt merőkanalaknak

4.Lépés: Legyen rutin, hogy legalább naponta kétszer kiüríted a mosogatódat!

A másik része ennek a kihívásnak amellett, hogy tartsuk tisztán asztalunkat és konyhapultunkat a mosogató! Törekedjünk arra, hogy a nap legnagyobb szakaszában a mosogatónk üres legyen. Ha tele a mosogatónk mosatlan edényekkel, az egész konyhánk koszosabbnak, rendszertelenebbnek tűnik. (FlyLady: mosogató effect)

Nem azt mondom hogy törjük le a gyerek kezét ha beleteszi a tányérját a mosogatóba, de naponta legalább kétszer mosogassuk és pakoljuk is el az edényeinket. Előnyben vannak itt a mosogatógépesek, akik abba tarthatják a napközben felgyülemlő mosatlan edényeket.

A későbbiekben lesz majd egyébként egy olyan hét, amikor a konyha takarítására koncentrálunk, és összeállítjuk a napi-heti-havi tennivalók listáját.

Mondd el hogy haladsz!

Kíváncsi lennék, hogy haladsz ezeket a gondolatokat szem előtt tartva (funkciók) konyhád rendszerezésével.Ha volnának egyéb ötleteid esetleg, amiket szívesen megosztanál velem, várlak a Háztartásbeli Kihívások Facebook csoportba egy kis tapasztalat cserére, ötletelésre.Nagyon inspirálóak tudnak lenni az előtte-utána képek.Fotózz és oszd meg velünk. Nagyon szeretném ha minél többen megosztanátok a véleményeteket erről a kihívásról.

Egy pár szó az elkövetkezendő hetekről:

Nem haladunk gyorsan, csak lépésről lépésre, mindig egy adott helyre koncentrálva. A következő hetekben még a konyhában maradunk, így ha nem is sikerül letakarítani ezen a héten a munkapultodat, a lemaradást pótolhatod majd.

Jövő héten a konyhaszekrények belsejével, valamint a fiókokkal foglalkozunk majd részletesebben, az azt követő hetekben pedig az élelmiszerek tárolásával.

Mivel a konyha az egyik leggyakrabban használt helységünk a lakásban, elég sok szervezést, rendszerezést és persze időt igényel, mire kialakítjuk a számunkra kedvezőt.Nem kell elkapkodni, csak picit átgondolni, és tudatosan rendezni.

 

Forrás: http://www.home-storage-solutions-101.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonszervezo.blog.hu/api/trackback/id/tr388388464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása