Otthonszervező

Háztartásbeli kihívások

#28.HÉT - SZEKRÉNYEK - Ruhásszekrény rendszerezése

2016. augusztus 15. - cukornita

Az e heti feladatunk a ruhás szekrényeink rendbetétele lesz. Akik hallottak már a Konmari módszerről, és legalább az első szakaszán, a ruhákon már túl vannak, azoknak ez egy nagyon egyszerű feladat lesz, viszont akik nem estek át ezen, azoknak bizony nagy falat is lehet ez a kihívás.28_ruhasszekrenyek_1.jpg

logo2_kicsi_teglalap.jpg Új vagy itt? Ez a ruhásszekrény rendszerezős  poszt részét képezi egy 52 hetes otthonszervező, rendszerező programnak, melyet Taylor Flanery , a HomeStorageSolution101 megalkotója hozott létre.  Kattints ide, ha többet szeretnél megtudni a programról. Amennyiben szívesen megosztod véleményed, tapasztalataidat,itt csatlakozhatsz  az Otthonszervező blog Facebook csoportjához, de ha csak egyszerűen szeretnél minden héten értesítést kapni az új bejegyzésről, akkor elég ha csak nyomsz egy like-ot az Otthonszervező oldalra.

do-your-clothes-critique-you.png1. Lépés: Selejtezés

Bizonyára ismerős a pillanat, amikor állunk a teletömött ruhásszekrényünk előtt, és elkeseredve állapítjuk meg, hogy bár tele a szekrény, még sincs mit felvegyünk. Mármint semmi olyan, amit igazán szívesen felvennénk.. De ha már nem tetszenek ezek a ruhák a szekrényünkben, akkor miért is tároljuk őket?

Ahogy az eddigi kihívásokban már megszokhattátok, most is a selejtezéssel kezdjük.Talán többen is lesznek olyanok közületek, akik nekiesnek ennek a kihívásnak, kinyitják a ruhás szekrényüket, és szembesülnek azzal, hogy nem csak ruhák, de mindenféle egyéb dolog is rejtőzik a szekrényükben. A következő pillanatban már azon agyalnak, hogy mit hova tegyenek, az oda nem illő dolgokat hova is pakolják, és már már rendszereznék a dolgaikat a selejtezést ki is felejtve. Egy dolgot azonban vegyünk figyelembe! A selejtezés nagyon fontos lépés, nem szabad kihagyni, ugyanis a lom rendszerezése felesleges, és szinte lehetetlen.

A ruha selejtezéssel kapcsolatban kicsit eltér a véleményem az 52 hetes program megalkotójától. A selejtezés fontosságában egyet értünk, viszont az ő javaslata szerint nem érdemes mindent kipakolni a szekrényből egyszerre, hanem első körben szedegessük ki a szekrényből azokat a dolgokat amik nem oda valók, azokat a ruhákat, amiktől gondolkodás nélkül meg tudunk válni, mint pl 

  • ruhák, melyeket nem viseltél az elmúlt egy évben
  • ruhák, melyek nem tetszenek (nem tetszik a színe, kényelmetlen a viselése stb.)
  • ruhák, melyek már kimentek a divatból
  • ruhák, melyeknek már nem jó a mérete
  • ruhák, melyek már nagyon viseletesek, esetleg lyukasak vagy pecsétesek

Ezek mind nagyon jó szempontok, viszont én, akit már megérintett egy kicsit Marie Kondo: Rend a lelke mindennek című könyve és Marie Kondo alias "konmari" módszere, már nem tudok azonosulni nagyon ezzel a fajta selejtezéssel.

landscape-1454608245-laundry-bags.jpgAmi nekem bevált, hogy előkészítek 4 zsákot vagy dobozt:

  1. kuka (ide kerül minden olyan ruhadarab, mely már annyira rossz állapotban van, hogy ingyen adományozásra sem való.)
  2. eladó (ide kerülnek a még jó állapotban lévő, de nekem már nem kellő értékesebb, márkásabb ruhadarabok, melyeket talán el lehet még adni.)
  3. adomány ismerősnek (ide azok a ruhadarabok kerülnek, melyet egy ismerősnek, esetleg családtagnak szándékozunk majd adni, vagy megmutatni, hogy kell e neki)
  4. adomány jótékonysági szervezetnek (értelemszerűen ide kerülnek azok a ruhadarabok, melyek nem az ismeretségi körben, hanem valami családsegítő szervezetnek, vagy bármilyen alapítványnak szeretnénk felajánlani.)

Ha megvan a 4 zsák vagy doboz, felcímkézve (így könnyebb a szelektálásnál, hogy melyikbe mi kerül), akkor mindent kiszedek a szekrényből és szépen egyesével megyek végig minden egyes ruhadarabon.

A selejtezés során van egy nagyon fontos szabály: amint megtelik a kuka feliratú doboz vagy zsák, azonnal zárd le a zsákot, és vidd ki a szobából! Le a szelektívbe, vagy legalább a garázsba, hogy az első adandó alkalommal el tudd tüntetni a házból.  Még csak esély se legyen arra, hogy később felbontsd, és kiszedj belőle bármit is.

Ugyanez vonatkozik az adományos zsákokra is. Amilyen hamar csak lehet, adj túl rajtuk! Az ismerősnek adományozáshoz még annyit hozzá tennék, hogy a konmari módszerrel ellentétben én nem tartom rossz dolognak, ha egy jó állapotú holmit előbb egy családtagnak, vagy ismerősnek ajánlunk fel,, akinek sejtésünk szerint tetszik majd, és a méret is megfelel.Kisgyermekes családoknál is ésszerű dolog, ha a kinőtt gyerekruhát elrakjuk a pár évvel fiatalabb kis tesónak. Az viszont már nagyon ésszerűtlen, ha a leendő unokáinknak pakoljuk el ezeket. Mert ahogy te sem vennéd fel a szüleid levetett ruháit, ugyanúgy az unokád sem fogja szívesen viselni a szülei gyerekkori divatja múlt gönceit.

pile-of-clothes-300x200.jpgA lomtalanításról, selejtezésről írtam már úgy általánosságban korábban, és érdemes elolvasni, mert az ott említett szempontok itt is segíthetnek, de álljon itt egy pár kérdés kimondottan a ruhákkal kapcsolatban, mely kérdések megválaszolása a selejtezésben segíthet.

Tetszik ez a ruha? 

Mindig ez az első és legfontosabb kérdés, amire igennel kell felelj, ahhoz, hogy megtarthasd nyugodt szívvel.Ha nem tetszik, úgysem fogod felvenni, miért is raktároznád tovább?Ha tetszik, ugorhatsz a következő kérdésre!

Jó rám ez a ruha?

Ha igen, ugorhatsz a következő kérdésre.Ha nem, akkor gondold végig mi legyen a sorsa. Eladod? Adományozod? Esetleg megtartod mert csak egy két számmal kisebb vagy nagyobb? Tudom sokan, köztük én magam is gyakran találom szembe magam a súly ingadozásokból származó problémákkal.Egy egy ruhadarab most kicsi, de csak éppen hogy csak kicsi, és tetszik is, így túladni rajta nem akarok, mert reménykedem benne, hogy ez a diétám most sikerülni fog, és újra belefogyok,és majd akkor jó lesz rám ez is.De! Ami most nem jó rám, nincs helye abban a szekrényben, ahol a minden nap használt ruháimat tartom. Ezeknek a az egy két számmal kisebb vagy ruháknak a tárolására alakíts ki egy külön helyet, és ne keverd a most használatban lévőkkel! És ne feledd, ezeknek a ruháknak is át kell menniük a további kérdéseken, hisz nem akarsz lomot tárolni feleslegesen.

 Hogy érzem magam, amikor ezt a ruhát viselem?

Lehet jó méretben ránk a ruha, és tetszik is, de egyszerűen kényelmetlen a viselése, mert pl. irritálja a bőrünk, vagy egyszerűen bár maga a ruha tetszik, mégsem igazán a mi stílusunk, emiatt csak feszengünk benne.

Ezek mind olyan kérdések, melyeket érdemes átgondolni a döntésünk meghozatalánál, mert ami bármilyen oknál fogva is kényelmetlenné teszi a ruha viselését, nem fogjuk hordani, tehát felesleges tárolni.ruhaselejtezes_abra.jpg

 

 Amint eltűntek a szobából a kuka és adomány feliratú zsákok, csak azok a ruhák maradtak, amiket kedvelsz, jók rád és szívesen hordasz.

2. Lépés: Selejtezés második része

ubhxebqnknldsghb.jpgCsoportosítsd őket hasonló a hasonlóval alapon, és ha még így is sok van, próbálj megszabni egy limitet saját magadnak. Gondold végig milyen tárolószekrények, polcok állnak rendelkezésedre.Mennyi helyet szánsz a pólóknak, nadrágoknak, vállfás ruháknak stb. Próbáld leredukálni a ruháid mennyiségét annyira, amennyit kényelmesen tudsz tárolni.

3.Lépés: Rendszerezés,zónák kialakítása.

Ahhoz, hogy könnyedén bármikor bármelyik ruhadarabunkat megtaláljuk, érdemes a ruháinkat rendszerezve visszapakolni.Rendszerezésnél többféle szempontot is figyelembe vehetünk.

Szezon szerint

Aki csak kisebb ruhásszekrénnyel rendelkezik, azoknak javasolt a szezonális rendszerezés, azaz külön szedjük a téli - tavaszi, valamint  a nyári-őszi ruhákat, és csak az aktuális szezonruhákat tartjuk a ruhásszekrényben, az összes többit pedig elrakhatjuk máshova, magasabb vagy nehezebben hozzáférhető polcokra.Hátránya, hogy évente kétszer újra kell rendezgessük a szekrényeinket, előnye viszont hogy nem kell fél éven keresztül kerülgetni az épp nem használatos ruhadarabokat.

Ruhatípus szerint

Ruhatípus szerinti rendszerezés az, amikor a hasonló dolgokat tartjuk egy helyen.(Én ez szerint tartom a ruháimat.)Tehát az összes póló, összes pulóver, összes szoknya vagy nadrág egy helyen van.

Munka és hétköznapi viselet

Akinek több munkásruhája, vagy munkába járó ruhája van, annak lehet egy megoldás ez, hogy külön tárolja a munkába járó ruhákat a hétköznapi farmeres vagy szabadidős szettektől.

Használat gyakorisága szerint

Ha vannak ruháid, melyeket csak ritkán hordasz (pl alkalmi ruhák, vagy mint nekem itt Írországban, ahol köztudottan nincs igazi nyár, ilyenek a lenge nyaralós ruhák) azokat pakolhatod a nehezebben hozzáférhető polcokra, átadva a központi helyeket a gyakran használt ruhadaraboknak

Nincs jó vagy rossz megoldás, mindenki alakítsa saját életmódjának, gondolkodásmódjának megfelelőlen.Lényeg hogy a felállított rendszered működjön..

szekrenybelso2.jpgHa nem fér el minden a szekrényedben még a nagy selejtezés után sem, próbálkozhatsz különböző tároló kiegészítőkkel. Pl:

  • Tároló kosarak, dobozok: kisebb méretű ruhák (pl fehérnemű, zokni) tárolására
  • Extra vagy dupla akasztós rúd a vállfás szekrénybe
  • Plusz polcok szerelése a szekrénybe
  • Akasztók a szekrény ajtó belsejére (sálaknak, öveknek, nyakkendőknek)
  • Extra fiókos szekrény
  • Ajtóra szerelhető tárolók (pl övtartó, cipőtartó)
  • Ágy alatti tároló dobozok (pl szezonon kívüli ruháknak)

4. Lépés: Visszapakolás

szekreny_rendszererezes.jpgAmint megvagy a zónák kialakításával, és a különböző tárolóhelyek kialakításával, töröld ki a polcokat, és pakolhatsz vissza a szekrényedbe. Böngészd a Pinterestet, nagyon sok ötletet találsz arra vonatkozólag, hogy milyen pakolási, hajtogatási módszerek léteznek, melyekkel átláthatóan, kicsi helyen sok holmi elférhet.

Helytakarékos hajtogatási tippeket ezekben a videókban láthattok, szemezgessetek, hátha beválik valamelyik ötlet nektek is.

Egy jól rendszerezett szekrény nem csak a helyet használja ki maximálisan, de sokkal könnyebb dolgod lesz, a hétköznapokban, amikor egy rohanós reggelen fel kell öltözni, hisz könnyűszerrel átlátod és gyorsan előveheted a kiválasztott ruhadarabot.

szekrenybelso.jpg

Mondd el, hogy haladsz!

Kíváncsi lennék, hogy haladsz az e heti kihívással. Ha volnának egyéb ötleteid esetleg, amiket szívesen megosztanál velem, várlak Facebook-on azOtthonszervező csoportba egy kis tapasztalat cserére, ötletelésre. Nagyon inspirálóak tudnak lenni az előtte-utána képek. Fotózz és oszd meg velünk! Nagyon szeretném, ha minél többen megosztanátok a véleményeteket az e heti kihívásról.

 Jövő heti projekt:

2851354-house-16may16-chris-tubbs_b_639x426.jpg Jövő héten a konyha, a tároló helységek, az otthoni irodánk és a fürdőszoba után ugrunk egy következő helységre, mégpedig a hálószobára.

 

  Forrás

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonszervezo.blog.hu/api/trackback/id/tr9510410528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása