Otthonszervező

Háztartásbeli kihívások

#4.HÉT - KONYHA - Hűtő és fagyasztó

2016. február 12. - cukornita

Az e heti kihívásunk a fagyasztó és a hűtő rendbetétele lesz.
Talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy a hűtőnk az egyik leggyakrabban használt berendezés a konyhánkban, épp ezért nagyon könnyen átláthatatlanná válik, ha nem állítunk fel itt is valamiféle rendszert.
Ezen a héten a hűtőnkre és fagyasztónkra koncentrálunk.

 

1.Lépés: Készítsd elő a szükséges eszközöket!

Mielőtt belekezdünk a hűtő és fagyasztó rendbetételének, érdemes egy pár eszközt előkészíteni, melyre a munkánk során szükségünk lesz.

  • Nagy méretű szemetes zsák, melybe a lejárt szavatosságú, romlott ételeket dobjuk.
  • Mosogató, tele engedve meleg, mosogatószeres vízzel.( Ha nagyon messze van a mosogató, a hűtődtől, akkor érdemes egy nagy lavórba vagy mosogató tálba elkészíteni a vizet, hogy közelebb vihessük a hűtőhöz.
  • Ha van mosogatógéped, ürítsd ki mielőtt a hűtőhöz kezdesz, hogy legyen benne üres hely a frissen kiürült műanyag ételes dobozoknak, valamint a megürült üvegeknek, amiket meg akarsz tartani.
  • Címkék és filctoll
  • Takarító szerek a hűtő takarításhoz.
  • égakku vagy valami hűtőtáska, hogy ideiglenesen hidegen tartsd a hűtős élelmiszereket, amíg a hűtőt takarítod.

A hűtős kihívást bármelyik nap csinálhatod, ezen a héten, viszont érdemes a heti bevásárlás előtti napon elvégezni, mert ilyenkor a hűtő szinte üres, így nem kell sok élelmiszert ki be pakolgatni.Ajánlatos először a hűtőn végig vinni a lépéseket, majd ha végeztünk vele, ugyanezeket megcsinálni a fagyasztón is.

Új vagy itt? Ez a hűtő és fagyasztó takarítós poszt részét képezi egy 52 hetes lakás rendszerező programna, melyet Taylor Flanery , a HomeStorageSolution101 megalkotója hozott létre.Kattints ide, ha többet szeretnél megtudni a programról. Amennyiben szívesen megosztod véleményed, tapasztalataidat,vagy csak egyszerűen szeretnél minden héten értesítést kapni az új bejegyzésekről, itt csatlakozhatsz az Otthonszervező blog Facebook csoportjájoz.

00_15.jpg

2.Lépés: Lomtalanítsd a hűtőd tetejét és ajtaját!

A legtöbb időt majd az hűtő belsejével töltjük természetesen, de mielőtt belekezdenénk, fordítsunk egy pár percet a hűtőnk tetejére és ajtajára.Sok kisgyermekes családban szokássá vált, hogy a gyermek rajzait vagy képes lapokat, esetleg kivágott mesefigurákat mágnessel rögzítenek a hűtő ajtajára.Vagy sokan pl üzenőfalnak használják a hűtő ajtaját, ide tűzik fel a befizetendő csekkeket, a bevásárló listát, a mindenféle értesítőket stb...Ha ez nálunk is így van, időről időre szelektáljunk a hűtőre rakott papírok között.Válogassuk át a régi alkotásokat, a már nem aktuális fecniket szedjük le az ajtóról. A dátumokhoz kapcsolódó értesítőket vezessük fel a naptárunkba, a fecniket dobjuk ki.

Ha sok a hűtőmágnesed, azokat is érdemes átnézni, hogy kellenek e még.Nem azt mondom, hogy dobj ki minden emléket, de pl a pizzához csomagolt reklám mágnes szerintem simán kidobható, pláne ha nem is szép.Minél lomtalanabb a hűtőd ajtaja,annál rendezettebbnek tűnik az egész konyha, különösen ha szép tiszta konyhapult is társul hozzá, amit már az első kihívásban létrehoztunk.

3.Lépés: Dobáld ki a lejárt szavatosságú, romlott élelmiszereket a hűtőből, majd a fagyasztóból is!

Nézd meg minden terméken a címkét, mikor jár le a szavatossága.Dobj ki mindent ami már romlott, aminek bár a szavatossága elviekben még okés, de neked már nem tetszik a szaga vagy állaga,valamint szabadulj meg azon élelmiszerektől is, melyről tudod hogy ti már nem fogjátok megenni.Ne felejtkezz meg a hűtő ajtóban lévő üvegekről, tubusos krémekről, gyógyszerekről sem.Vedd figyelembe a selejtezésnél, hogy kb mikor bontottad fel azokat a befőttes üvegeket, konzerveket,tejfelt stb...

Mi meddig áll el a hűtőben és a fagyasztóban?

Az alábbi linken egy kis összeállítást találsz arról, hogy melyik ételt meddig lehet tárolni biztonságosan.

http://www.orvosok.hu/hirek/mi-meddig-all-el-a-hutoben-es-a-fagyasztoban-2599

4.Lépés:Takarítsd gyorsan a hűtőt, mialatt az ételek szobahőmérsékleten vannak!

Selejtezés után szedj ki mindent a hűtőből.Mosd ki a belsejét, de arra ügyelj, hogy ezt a részt gyorsan végezd! Mihamarabb vissza kell pakolnod, nehogy az ételek megromoljanak.Érdemes szódabikarbónából és vízből egy keveréket csinálnod.(Annyi vizet keverünk a szódabikarbonáthoz, amennyitől péppé válik.) A szódabikarbóna ugyanis nemcsak jó tisztítószer, hanem jó szag elűző is.Miután a péppel jól átdörzsölted, törölgesd át mosogatószeres vizes ronggyal.Az üvegpolcokat kiszedjük, azokat is lemossuk.Itt azért arra figyelj, hogy a hideg polcokat ne egyből a forró vízbe rakd be, ugyanis elpattanhat.

5.Lépés: Rakjunk vissza mindent a hűtőnkbe!

A megszokott módon, ismét kategorizálással kezdjük.Miután ez megvan, megkeressük az egyes kategóriákhoz a legalkalmasabb helyet.

Mit hol tároljunk?

  • Zöldségek és gyümölcsök: A hűtődobozba kerüljenek.Ha olyan a hűtőnk, hogy két doboz van benne, akkor tehetjük külön a zöldségeket, külön a gyümölcsöket.
  • Nyers húsok:Legalsó polc.Ez a leghidegebb része a hűtőnek, ezért a nyers húsoknak ez a legideálisabb hely, valamint ha a csomagolás meg is sérül, nem csöpög rá a hús lé az összes ételre.
  • Felvágottak, sajtok:Szemmagasság alatti polc (azaz a húsos felett). A felvágottaknak is viszonylag alacsony hőmérséklet kell.Mivel ez a polc szem magasság alatt lesz, hogy könnyebben megtaláljuk azt amire szükségünk van, érdemes egy mosható (műanyag vagy üveg) dobozba tegyük a felvágottakat, és úgy be a hűtőbe.Így ha szükségünk van valamire, egy mozdulattal kihúzzuk a dobozt mint egy fiókot,és már is szemünk előtt a választék.Ezzel a módszerrel megelőzhetjük azt, hogy pár szelet szalámi megbújik a hűtő hátsó részében, és ránk romlik. Ha sok minden van benne, akár ki is vehetjük, és könnyedén kiválaszthatjuk melyik kell nekünk.Sajtok szintén kerülhetnek ugyanígy egy dobozba.
  • Maradék kész ételek:Szemmagasságban lévő polc.Ez azért fontos, mert minden egyes ajtónyitásnál megakad majd a szemünk a kész ételen , igy kisebb az esélye hogy ránk romlik, mert elfelejtkezünk róla.Érdemes egyébként átlátszó dobozba tenni a maradékot, hogy könnyedén láthassuk, melyiket kell megenni.
  • Tejtermékek és tojás: Legfelső polcra kerülhetnek,mert ezeknek nem kell az a túlságosan hideg, és ez a hűtő legmelegebb polca.
  • Hűtést igénylő gyógyszerek,vajak,vagy aki kevés tojást tart otthon, annak a tojások is kerülhetnek a hűtő ajtó legfelső rekeszébe.
  • Krémek, szószok, lekvárok,bontott savanyúságok stb...Az ajtó középső rekeszébe kerülhetnek.Ezek azok a dolgok, melyeknek kevésbé árt a nyitogatáskor beáramló meleg levegő.
  • Víz, gyümölcslé, tej: Hűtő ajtó legalsó rekeszébe van általában az üvegtartó rekesz kialakítva, értelem szerűen ezek ide kerülnek.

00_16.jpg

Fagyasztó rendszerezés

Ugyanezeken a lépéseken menjünk végig a fagyasztónál is.

Fagyasztott termékeknél kategóriák lehetnek:

  • húsok
  • szárnyasok
  • hal és tenger gyümölcsei
  • mirelit zöldség, gyümölcs
  • kész fagyasztott ételek

Javasolt a fagyasztó leltár használata, elkerülendő a sok felesleges ajtónyitogatást.Ez tulajdonképpen egy lista arról, amit beraksz a fagyasztóba.Most ezt könnyedén elkészítheted, hisz ki van szedve minden, és ahogy valamit elhasználsz belőle, kihúzod a listáról.Leltáradból könnyedén észre veheted,mit kell venni, mit főzzél anélkül, hogy nyitogatnád az ajtót.Különösen ajánlatos az efféle lista elkészítése annak, akinek nem fagyasztó szekrénye, hanem ládája van.

Ha teheted tedd egyen dobozokba a fagyasztandó élelmiszereket , írd rá mi van benne.Szögletes edényeket érdemes beszerezni (de tökéletesen megteszi a jégkrémes doboz is), mert azok helykihasználás szempontjából jobbak, mint pl a kerek edények.

 

 

6.Lépés: Építs ki egy hűtős rutint, mellyel megelőzheted hogy a hűtőd vagy fagyasztód újra átláthatatlan legyen!

Miután szépen kategóriák szerint visszapakoltunk a hűtőnkbe, láthatjuk hogy mennyire átlátható lett az egész.Nem kell órákig keresgélni, amint kinyitjuk a hűtő ajtaját, tudjuk mit hol találunk, vagy legalábbis a hűtő melyik polcán vagy dobozában kell keresgéljünk.(Kevesebb étel romlik meg, kevesebb ideig kell nyitva tartanunk a hűtő ajtaját ->energia spórolás -> több pénz marad a zsebünkben!)

Most már csak az a dolgunk, hogy erre a rendre vigyázzunk! Érdemes az alábbi rutinokat bevezetnünk:

  • Hetente egyszer (különösen nagy bevásárlás előtt) nézd át a hűtőd tartalmát!
  • Hűtőbe pakolásnál minden dolog amit beteszel, a saját kategóriájának megfelelő helyre kerüljön!
  • Friss étel alulra vagy hátra, régiek előre vagy felülre. Pl ha a felvágottakat a fentiek szerint egy dobozban tárolod, érdemes a vásárlás után az új felvágottat alulra tenni, és rá a régebbieket. Akárcsak a kamra rendszerezésénél csináltuk.
  • Amíg a család is megtanulja, minek hol a helye a hűtőn belül, érdemes felcímkézni a polcokat, dobozokat.
  • Ha gyakran dobsz ki maradék ételeket, mert nem eszitek meg, főzz kisebb adagokban!Személyes tapasztalatom ezzel kapcsolatban:nekem pl az vált be, hogy nem egybe teszem be a maradék ételt, hanem kis egy személyes porciókban, dobozokban.A fiaim ugyanis hajlamosak voltak arra, hogy lusták voltak kiszedni a fazekat, kiszedni tányérba a levest, a maradékot visszatenni, melegíteni stb. Mióta egy személyes adagokba teszem be a hűtőbe, azóta csak kiveszik, melegítik és így nem romlik ránk annyi.Reggel ha látom , hogy van még a hűtőben 3 adag leves, az tudom, hogy elég lesz aznapra, így nem főzök rá újat, csak másnap.
  • Rendszeresen iktass be egy (csak) abból főzök, ami van itthon napot!Ezt különösen a nagy bevásárlások előtt érdemes véghez vinni, és különösen azoknak ajánlott, akik kihasználva az akciókat, többet vásárolnak ugyanazon élelmiszerekből! Mert hiába az akció, ha a végén ránk romlik, és ki kell dobjuk.
  • Rendszeresen vezesd a fagyasztós leltárt, amint kiveszel vagy beleraksz valamit!
  • Címkézd fel a fagyasztott húsokat, mert fagyott állapotban már szinte lehetetlen kisakkozni, hogy mi is az valójába.

 

Itt egy pár inspiráló képet szedtem össze a hűtővel kapcsolatban.

Tippek a kevesebb energia fogyasztásért

  • Ne nyitogasd felesleges a hűtő ajtót, mert a meleg levegő beáramlik, ezáltal a hűtő több áramot fogyaszt a visszahűtéshez, valamint ha az ételek nem tudnak rendesen lehűlni a nyitogatás miatt, hamarabb meg is romlanak.
  • Ha van a hűtőnkön energia takarékos üzemmód, használjuk! Ha nincs, a hűtőt 5-6 fokra, a fagyasztót -18-ra állítsuk.
  • Lehetőség szerint tartsuk megpakolva a hűtőnket! A telerakott hűtő ugyanis kevesebbet fogyaszt, mint a félig üres.
  • Az új típusú hűtők már rendelkeznek önleolvasztós funkcióval, viszont ha a miénk nem, évente egyszer legalább áramtalanítsuk, engedjük le teljesen, és úgy takarítsuk ki.
  • Ha nagy a család és már kicsinek találjuk a hűtőnket, gazdaságosabban jövünk ki, ha egy nagyobbat veszünk és azt üzemeltetjük a két kicsi helyett.(AA energia besorolású javasolt)
  • Ne toljuk a falra a hűtőt, legalább egy 5 centis távolság legyen a fal és a hűtő hátulja között, hogy tudjon levegőzni, ellenkező esetben akár 10 % - kal is megnőhet hűtőnk fogyasztása.
  • Ne tegyünk nagyon meleg ételt a hűtőbe.Bár a mostani hűtőnkre már nem ártalmas , mint régen, viszont ha túl meleg ételt kell hirtelen lehűtenie, több áramot is fogyaszt.


Mondd el, hogy haladsz!

Kíváncsi lennék, hogy haladsz az e heti kihívással.Ha volnának egyéb ötleteid esetleg, amiket szívesen megosztanál velem, várlak a Háztartásbeli kihívások Facebook csoportba egy kis tapasztalat cserére, ötletelésre. Nagyon inspirálóak tudnak lenni az előtte-utána képek. Fotózz és oszd meg velünk! Nagyon szeretném, ha minél többen megosztanátok a véleményeteket az e heti kihívásról.

Jövő heti projekt:

 Egyelőre még maradunk az konyhában, jövő héten a receptekről, szakácskönyvekről lesz szó.

00_17.jpg

Forrás: http://www.home-storage-solutions-101.com/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonszervezo.blog.hu/api/trackback/id/tr98388456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása