Otthonszervező

Háztartásbeli kihívások

A KonMari lépésről lépésre

Konmari, azaz a varázslatos japán módszer, amellyel örökre száműzheted a rendetlenséget az otthonodból

2016. február 01. - cukornita

book_borito.JPGMarie Kondo: Rend a lelke mindennek (The Life-Changing Magic of Tidying Up) című kőnyvében a rendrakás művészetéről ír. Számomra a könyv nagyon tanulságos volt, sok mindenben felnyitotta a szememet, és bár azt gondoltam, hogy annyi költözés és FlyLadys nagy selejtezés után nekünk már nincs felesleges holmink a házban, és újat már ö sem fog tudni mondani a selejtezés témában, hát tévedtem.Teljesen más szempont alapján selejtez és rendszerez.Vannak benne nagyon elvont részek is, melyek tőlem nagyon távol állnak, és juszt sem fogom a zoknijaimat simogatni, meg  a pulcsijaimmal beszélgetni, de ezeket a furcsaságokat leszámítva, nagyon sok hasznos "tanácsot" kaptam.

Korábban már pár szót ejtettem a KonMariról, most álljon itt a módszer 12 pontja:

A KEZDET

1. Ha jól csinálod, életedben csak egyszer kell rendet raknod!

Azaz a FlyLady módszerrel ellentétesen ő azt vallja hogy ne apránként, mindig csak lakásod egy-egy kis szeletkéjét rakd rendbe, hanem hogy vágj bele, és amennyire csak lehet, egy szusszra rakj rendet, egyszer, és ha az ő módszerét követed, mindörökre.A rendrakás szerinte nem egy cél, hanem egy eszköz, melynek segítségével otthonod után az életed is rendben lesz.

2. A rendszerezésnél kategóriánként haladj, ne helységenként!

Marie szerint a szobánkénti rendrakás nem működik. Ahhoz ugyanis, hogy miből mennyid van, egyszerre kell látnod egy helyen a lakásban fellelhető azonos kategóriájú tárgyakat. Pl csak akkor láthatod, hogy hány darab tollat tartasz a lakásban, ha a lakás összes helységének minden szekrényéből és fiókjából összeszeded  egy helyre azokat a tollakat.És ugyanígy a lakásodban minden egyes kategória minden egyes tárgyával.Kategórialistát itt találsz.

3. A rendrakás csakis Zen módban történjen!

Gyakran zenét hallgatunk rendrakás közben, vagy megy a háttérben a tv, felvesszük a telefonunkat vagy bekukkantunk a közösségi oldalunkra. Marie Kondo szerint ezek mind nagyon rossz szokások, és szerinte inkább a csendes Zen módot válasszuk a rendrakás ideje alatt, ugyanis csak csendben,magányunkban tudunk igazán a belsőnkre figyelni, és helyesen dönteni arról, hogy tárgyaink jó helyen vannak e nálunk, vagy jobb lenne inkább túladni rajtuk.

A SELEJTEZÉS

4.Kezdd a selejtezéssel!

Mielőtt belekezdenél a rendrakásba, mindenképp selejtezz előtte! A selejtezés kategóriánként történjen, és ha belekezdtél egy kategóriába, az mindenképp egyszerre történjen, ne szakítsd meg, míg azt a kategóriát teljesen be is nem fejezted.

5. Örömet Okoz?

ruhak_elotte.jpgA KonMari módszerrel minden egyes tárgyadat egy helyre kell pakolnod.Az egy kategóriába tartozó minden tárgyad a lakás minden pontjáról egy kupacba a szoba közepére.Majd egyesével kell kézbe venni a tárgyakat, és megkérdezni magadtól: "Örömet okoz ez nekem?" Marie szerint, a legjobb mérce annak eldöntésére hogy hogy mit tartsunk meg és mi menjen az, hogy az adott tárgy örömöt okoz e nekünk, boldoggá tesz e minket.

Selejtezéshez segítségként készítettem egy letölthető, nyomtatható listát is, melyet innen letölthetsz.

6.Mi a teendő, ha valamit képtelen vagy kidobni?

Van amikor kezedbe veszel valamit, és nem érzed hogy boldoggá tenne, mégis képtelen vagy tóle megválni.(Mert pl drágán vetted valamikor, vagy úgy gondolod, hogy talán egykor még jó lesz valamire) Ilyenkor gondold végig hogy honnan van? Kitől és miért kaptad? Mikor és miért vetted? Mióta van meg? Ezeket a kérdéseket ha megválaszolod, ráébredhetsz, hogy nem is olyan kellemes emlékeket hordoz, vagy épp drága volt, mégsem tetszik és csak lelkiismeret furdalásod van ha meglátod, mert eszedbe jut milyen sok pénzt adtál ki érte, és nem is használod..Ilyen esetben  köszönd meg hogy megtanította neked, ráébresztett arra, hogy mi nem való neked, és engedd el.

7. Rakj rendet hatékonyan!

A KonMari módszer szerint  a leghatékonyabb sorrend a rendrakásban: kezd a ruhákkal, majd a könyvekkel, iratokkal aztán a mindenféle apró tárgyakkal, és csak miután ezekkel végeztél akkor térj át a szentimentális értékekkel bíró fényképekre, albumokra.A sorrendet nagyon fontosnak tartja, hisz a szentimentális tárgyainktól szabadulunk meg legnehezebben, és szerinte mire a ruhákon, könyveken és egyéb tárgyakon már túl vagyunk, addigra már formálódunk annyira, hogy a szentimentális tárgyakról belsőnkre hallgatva könnyebben a megfelelő álláspontra jussunk.

TÁROLÁS

8.Tárolj egyszerűen!

Felejtsd el a bonyolult tároló eszközöket, mert Marie szerint ezek egyáltalán nem segítenek neked megtartani a rendet. Minél több divatos tárolód van, annál több holmit raktározol el, amit már nehéz kordában tartani, ezáltal nehezebb a rendet megőrizni. Minél kevesebb holmi, annál nagyobb a rend fenntartása hosszú távon. Törekedj inkább az egyszerű négyzet vagy téglalap alapú dobozokra, fiókokra, fiókrendezőkre.

9. A kulcs a függőleges pakolásban rejlik!

Ha eddig vízszintesen, egymás tetejére hajtva tároltad a pólóidat, akkor ideje váltani, és inkább függőlegesen, állítva pakolni a szekrénybe ezután.Hogy miért? Ha vízszintesen pakolsz, végtelenül rakhatod egymás tetejére a pólókat, és nagyon nehéz számon tartani, hogy mikor van több pólód, mint amire szükséged lenne. Ha vízszintesen pakolsz, nehéz úgy kiszedni a legalsót, hogy a többi szépen az oszlopban maradjon, ezáltal inkább csak a feslő pólókat váltogatva használod majd, az alsók mindig a polcon maradnak, így gátolva azt, hogy azok is örömet okozzanak.A függőleges pakoláshoz hajtogatós videókat itt találsz.drawer-2.jpg

10. Becsüld meg a tárgyaidat!

Marie úgy kezeli a tárgyait, mintha azok élnének. Pl Köszön a lakásának amint hazaér, és megköszöni hogy az várt rá.vagy este, miután leveti a pulóverét, megköszöni neki hogy melegítette őt egész nap. Ezek a dolgok elég furcsának vagy betegesnek tűnhetnek, de Marie szerint a tárgyaink meghálálják a törődést, és sokkal tovább tartanak, szolgálnak minket.

VÁLTOZÁS AZ ÉLETEDBEN IS!

11. Csináld azt, amit szeretnél!

Miután a selejtezéssel végigmentél az egész könyvkollekciódon, magazinokon,ruháidon és mindenféle tárgyaidon, előtted lesz az ami megmaradt, így könnyen ráébredsz arra, hogy mi az, ami igazán érdekel, ami igazán tetszik és örömet okoz.

12.Az egész arról szól, hogy boldog légy!

A rendteremtésnek nincs értelme mindaddig, amíg az egész csak arról szól, hogy fáradt és frusztrált vagy miatta, és nem az a célod a rendrakással, hogy boldog légy. Csak képzeld el hogy olyan világ vesz körül, ahol a körülötted lévő tárgyak mind tetszenek, örömet okoznak és melengetik a szívedet. Hát ez az  amit Marie Kondo a rendrakás varázslatának hív, mely megváltoztatja az életed is.

A könyv beszerezheto innen.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonszervezo.blog.hu/api/trackback/id/tr918388480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása