Otthonszervező

Háztartásbeli kihívások

KonMari dióhéjban

2016. január 31. - cukornita

Nem titok, Marie Kondo tudja, hogyan tartsunk rendet egy lakásban. A KonMari módszer alapja a  lomtalanítás. Csak azt tartsuk meg ami örömöt okoz, amire ténylegesen szükségünk van, és ne vegyük körbe magunkat felesleges dolgokkal.

Hol kezdjük?

 

 

00.jpg
A KonMari módszer egy alapos selejtezéssel kezdődik, az alábbi sorrendben:

Marie szerint ha nem ezen kategóriák szerint, hanem szobáról szobára helységenként végezzük a lomtalanítást, egész életünkben folyamatosan ezt tehetjük majd, viszont ha betartjuk az általa összeállított menetet, akkor elég egyszer életünkben rendet rakni, és az örökre megmarad.

Selejtezésnél, ha úgy döntesz, hogy egy tárgyra nincs már szükséged, ha értékesnek gondolod, eladhatod a neten, beadhatod bizományiba, ha nem sikerül akkkor adományozhatod charity boltoknak, vagy épp olyan ismerősnek,nem ismerősnek, akinek szüksége lehet rá.Attól hogy neked nem okoz már örömet, másnak még örömet okozhatsz vele.

Selejtezés közben ne arra fókuszálj, hogy mi az ami már nem kell, inkább az, hogy mi az ami kell.

Csak olyan tárgyat őrizzünk meg ami örömet okoz, csak olyan ruhát tartsunk meg amit szívesen viselünk.Most, és nem akkor amikor majd 3 méretet lefogyunk.

A legfontosabb szabály ennél a módszernél, hogy minden egyes tárgynak meg legyen a saját helye a lakásunkban, amikor egy tárgyra szükségünk van, tudjuk egyből melyik fiókhoz kell lépjünk, és használat után a tárgyat gondolkodás nélkül tudjuk, hova kell visszatennünk.Így nem vesztegetjük a drága időnket kereséssel, különösen egy reggeli rohanásban sok stresszet levesz a vállunkról.

Hogy mindez meglegyen, szükség van a dolgaink kategorizálására és fix helyen tartására lakásunkban.Ruháink tárolására külön módszert ajánl, melyben a ruhák függőlegesen vannak a szekrényben, fiókban, nem pedig egymás tetejére rakva. Rhua hajtogatós videókat itt találsz.drawer-2.jpg


Konmarizás Gyerekkel


Mi van ha a gyermek egyik játéka nekem nem okoz örömöt, viszont neki igen? Megtartsuk vagy menjen? Alapszabály hogy mindenki felelős a maga dolgaiért. Ha a gyereknek kedves az a törött karú baba, meg kell tartani, de segítsünk neki találni egy helyet, és amikor nem játszik vele, legyen is elrakva a helyére.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonszervezo.blog.hu/api/trackback/id/tr858388488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása