Hozzávalók:
- 2 liter tej
- 1 dl élő baktérium kultúrás joghurt
Elkészítés:
1. Tegyük a tejet a lassú főző edénybe, és kapcsoljuk High fokozat, 2,5 óra.
2 Ha lejárt, kapcsoljuk ki 2,5 órára.Érdemes felhúzni hozzá az órát, hogy ne feledkezzünk meg róla. A 2,5 óra alatt a tej még langyos meleg marad, de már nem annyira, hogy kinyírná a baktériumokat.
3. Most keverjük a langyos tejbe az 1 deci joghurtot.,, tegyúk vissza a lassú főző tetejét, és takarjuk le egy konyharuhával, hogy sötétben legyenek.És hagyjuk pihenni 10-12 órára.
4.Ha kipihenték magukat, keverjük meg az egészet, és töltsük üvegekbe. Most még kicsit híg, de 2-3 óra hűtőzés után besűrűsödik majd.
Amire figyeljünk:
Amikor vesszük hozzá, a joghurtot, figyeljünk, hogy rá legyen írva, hogy élő baktériumokat tartalmaz, Csak az első alkalommal kell a boltba venni, mert ezután minden adagból tegyünk majd félre egy kis pohárnyit, a következő adag elkészítéséhez.
A tej, minél nagyobb zsírszázalékos, annál vastagabb joghurtot kapunk.
Laktózmentes tejből is működik, de abból nekem hígabb lett.
Növényi tejből csak ivójoghurtot sikerült készíteni, igaz, élőflórás növényi joghurtot nem találtam, úgyhogy azt probiotikum kapszulából csináltam.