Otthonszervező

Háztartásbeli kihívások

#2.HÉT - KONYHA - konyha szekrény és fiókok

2016. február 12. - cukornita

Az e heti kihívás a konyhaszekrényünk valamint fiókjaink rendszerezése, lomtalanítása lesz, mégpedig úgy, hogy könnyedén hozzáférjünk az eszközeinkhez ott és akkor amikor akarjuk.

A konyhaszekrény belsejének, a fiókok rendszerezésének elsődleges célja nem az hogy lakberendezős magazin címlapjára illő dekoratív legyen (persze ha ezt el tudjuk érni az csak jó :), hanem inkább az a célja, hogy az eszközeinkhez gyorsan hozzáférjünk, valamint a munka befejeztével gyorsan, egyszerűen el is tudjuk rakni őket.

Új vagy itt? Ez a konyhaszekrény rendszerezős poszt részét képezi egy 52 hetes lakás rendszerező programnak,melyet Taylor Flanery , a HomeStorageSolution101 megalkotója hozott létre. Kattints ide, ha többet szeretnél megtudni a programról. Amennyiben szívesen megosztod véleményed, tapasztalataidat, itt csatlakozhatsz az Otthonszervező blog Facebook csoportjájoz.

Mielőtt belekezdenél: egy pár dolgot érdemes szem előtt tartanunk, mialatt szekrényünket, fiókjainkat rendszerezzük.

 • Nagyszerű dolog, ha úgy érzed, most azonnal tetőtől talpig rendbe szeretnéd vágni a konyhád és úgy érzed ebben a pillanatban, hogy megvan a motivációd, hogy egyszerre megcsinálj mindent. De ne akard egyszerre! Ne rámolj ki egyszerre mindent a szekrényből, mert ha mégis kifutsz az időből, csak nagy halom rendetlenség lesz mindenütt, és aztán elmegy a kedved az egésztől. Egyszerre csak 1-2 fiókon vagy szekrényen dolgozz!
 • Ahogy elkezded kihúzogatni a ritkábban használt fiókokat, valószínűleg egy pár dolgot porosnak találsz majd. Érdemes megtölteni a mosogatót meleg, mosogatószeres vízzel, és egy picit átlögybölni a ritkábban használt dolgokat.
 • Ha már úgy is kiszedtél mindent egy szekrényből vagy fiókból, torold (ha szükséges előtte porszívózd) ki. Akár ki is bélelheted. Nagymamám mindig újságpapírral tette ezt, Anyukám viaszos vászon terítőt vágott csíkokra, azokat tette a polcokra, fiókokba. Én magam nem szoktam semmit tenni a polcra, a fiókokba viszont vettem csúszásgátlót, hogy ne nagyon vándoroljanak a fiókon belül a cuccok.

00_9.jpg

1. Lépés: Gondold át újra, milyen funkciókat szabtál meg múlt héten a konyhádnak!

Múlt héten a konyha rendszerezés első kihívásaként a konyhád funkcióinak összeírása volt a feladat. Ha már nem emlékszel vagy nem tudod hogy miről beszélek, szánj egy percet arra, hogy átolvasod a konyha funkcióival kapcsolatos dolgokat.

Ha ezeket a funkciókat tartod szem előtt mialatt a rendszered kialakítod, akkor könnyebb lesz eldöntened mi maradjon a konyhában és minek kell helyet keresnek a lakás másik helységében.

2. Lépés: Lomtalaníts a szekrényekben, fiókokban!

Mielőtt elkezdenél visszafele pakolni a szekrénybe, fiókba, távolíts el minden felesleges cuccot, így több helyed marad a konyhában tartandó dolgaidnak.

A konyhafiókok célja az, hogy simán, egyszerűen kihúzva hozzáférjünk a dolgainkhoz, és gyorsan ki tudjuk venni belőle azt, amit szeretnénk, anélkül, hogy sokáig keresgélnénk.

A konyhaszekrényben, beépített szekrényben ne legyen túl sok minden egymásba pakolva, magas polcokra tesszük azokat, amiket ritkábban használunk, és igyekezzünk csak annyit tárolni egy szekrényben, amitől nem pottyan semmi a fejünkre, amikor kinyitjuk a szekrény ajtaját.

Könyörtelenül

Selejtezd le a dolgokat, melyeknek semmi keresnivalójuk nincs a lakásodban!

Először azokat a dolgokat szedd ki a halomból, amelyeket nem akarsz már megtartani egyáltalán. Tehát kuka, adomány vagy eladás.

Íme egy pár példa:

 • Törött vagy elromlott dolgok
 • Amiből több is van
 • Amiből túl sok van (pl túl sok kávés csésze, műanyag kiskanál vagy pohár)
 • Műanyag ételhordó dobozok, melyeknek nincs meg vagy elrepedt a teteje, valamint tetők melyeknek nincs meg a doboza
 • Minden olyan dolog, amit nem használsz (mert nem tetszik, mert csúnya, mert nem működik tokéletesen stb..)

Dolgok, amiket már több mint egy éve nem használtál.

Távolítsd el azokat a dolgokat, amelyek a konyha helyett a lakás egy másik helységében kapnak helyet!

Ez most egy nehezebb menet lesz, ugyanis most azokat a dolgokat távolítjuk el, amelyek nem a konyha funkcióit segítik, ezért a konyhából száműzve lettek, de szükségünk van még rá, így a lakás egy másik helységében kell keressünk nekik helyet.

Pl sok helyen láttam azt, hogy a konyhaszekrény egyik fiókjában tartják a gyógyszereket. A gyógyszerek nem a konyha funkcióit szolgálják, ezért a konyhából menniük kell, viszont még szükségünk van rá, így ennek valahol egy másik helységben kell majd helyet keressünk. (Egy későbbi kihívásban majd a gyógyszerekkel is foglalkozunk.)

Egyelőre hordjuk ki a konyhából valahova egy kupacba az ilyen nem a konyhába való dolgokat.

Ha mindezzel végeztünk, látni fogjuk, hogy csak azok a dolgok maradtak a konyhánkban, amik a konyha funkcióit szolgálják, úgyhogy már csak ezeket kell elpakolnunk.

3. Lépés: A rendszerezésnél vedd figyelembe, mit milyen gyakran használsz!

Szortírozd 3 csoportba a konyhai cuccaidat.

 • minden nap használatban vannak
 • viszonylag gyakran vannak használatban ((ide tartozik, amit ha gyakrabban nem is, de legalább egy-két hetente kezedbe veszel)
 • nagyon ritkán használt eszközök


A konyhaszekrényen belül vannak könnyen és nehezebben elérhető helyek.Pl a fiókok, a szemmagasságban elhelyezkedő polcok könnyebben elérhetőek, mint mondjuk egy magas polc, amihez sokszor csak kis sámlira állva férünk hozzá.

A konyhaszekrénybe való pakolásnál alapszabály, hogy a minden nap használt dolgok kerülnek a könnyen elérhető helyekre, míg a ritkábban használatos eszközök a nehezebben hozzáférhető helyekre.

Ha esetleg még mindig úgy találod, hogy így sem fogsz elférni, nézd át még egyszer a ritkán használatos dolgokat, hátha lesz olyan köztük, amit a konyhán kívül el tudsz helyezni valahol. Ha van esetleg spájzod, vagy valami tároló helységed, az olyan eszközöket, amiket ritkán használsz, kiviheted oda. Pl. nekem a kenyérsütőm ilyen. Alapvetően a konyhában lenne a helye, de mivel én csak gyúrásra használom, és csak minden második hétvégén sütök, száműztem a konyhából, spájz híján az előszoba szekrénybe. Vagy ilyenek pl a keksz kiszúróim, nyújtófa, torta dekorációs kellékek. Sajnos olyan pici a konyhám (kb 5-6 m² ) , hogy egyszerűen nem fér el.

A magasan lévő polcokra ritkán használt nagy, de azért viszonylag könnyű dolgok kerüljenek. Minden, ami ritkán használt eszköz, de a konyhában marad, kerüljön a nehezebben hozzáférhető helyre, mint pl a lenti sarokrészben hátulra.

A következő lépésben elkezdhetjük visszapakolni a mindennapos és gyakori használatban lévő eszközöket. Az első osztályú helyekre (fiók, szem és derék magasságban lévő szekrények, polcok) kerüljenek a mindennaposok.

4. Lépés: Amennyire csak tudod, a rendszerezésnél vedd figyelembe a zónákat is!

Ennek a lépésnek az a lényege, hogy oda pakoljuk az eszközöket ahol kellenek, vagyis ahol használjuk őket.

Gondolatban oszd fel a konyhádat zónákra az szerint, hogy milyen tevékenységet végzel ott.

Most felsorolok pár zónát, de ezt ne vedd úgy, hogy ennek így KELL lennie. Mindenkinek más méretű, kialakítású konyhája van. Egyértelmű, hogy egy kis garzon konyhájában nem tudsz annyit variálni, mint egy nagy amerikai típusú konyhában. Ezek csak inkább javaslatok, ötletadók, hogy mindenki kihozza a sajátjából a maximumot.

Étel előkészítő zóna

Ez az a része a konyhádnak, ahol a zöldséget pucolod, vágod, ahol a szendvicset elkészíted, krémet kavarsz stb.. ez egy viszonylag nagyobb, sima felületet igényel, és ideális esetben a mosogatóhoz közel van. Ebben a zónában érdemes elhelyezni a vágó deszkát, a mixert, fakanalakat, keverő tálakat, mérleget stb..

Főzős zóna

Nevében benne van: ahol főzünk, sütünk.

A tűzhelyünk közelében lévő szekrényben érdemes tartanunk a főzéshez szükséges eszközöket, mint pl fazekak, lábosok, fedők, sütő tálcák, edényfogó kesztyű stb...

Mosogató zóna

A mosogatáshoz szükséges eszközöket érdemes a mosogatóhoz közeli helyeken tárolnunk. Többnyire itt van a mosogatógépünk is (már akinek van, nekem sajnos nincs) .

Ha szép, nagyméretű konyhát uralunk, akkor érdemes egy polcot vagy szekrényt itt fenntartanunk a mindennapi használatban lévő tányéroknak, poharaknak, gyakran használt kedvenc késeknek stb.. A nagy étkészlet, amit ritkábban használunk, az lehet távolabbi szekrényben. Ha gyerek is van a családban, olyat érdemes ebben a szekrényben tartanunk, amit nem sajnálunk, ha eltörik. Kisgyermekeseknek nagyon ajánlatos itt egy külön rész a műanyag tányéroknak, poharaknak, olyan magasságban persze, hogy a gyerek is elérje, így ha megéhezik vagy szomjazik, magának is kiszedheti a poharat, vagy kivehet egy tányért hogy megye a müzlijét, anélkül hogy segítségre szorulna. Ezzel saját magunknak is időt és energiát spórolunk, a gyereket hamarabb önállóságra szoktatja.

Evés zóna

Az evés zónában azokat a zónában tárolunk, amiket az étkezésnél használunk.

Ilyenek pl. asztalterítő, szalvéta, só - borstartó, kisbabás anyukák itt tarthatják a szakállkákat is.

Ennek a zónának az ideális hely a konyha asztalnál közelében van, de pl ha a pici konyha asztalánál nem szoktatok nagyon enni, inkább az ebédlő asztalnál esztek a hétköznapokban is, akkor érdemes ezeket a dolgokat is inkább az étkező asztal közelébe helyezni.

Élelmiszer-tároló zóna, avagy spájz a konyhában

Az elkövetkezendő hetekben lesz majd kihívás, melyen a spájzra koncentrálunk,úgyhogy a szárazáru tárolásba most nem megyek bele, viszont akinek nincs az élelmiszer tárolására külön helység, azt itt most emlékeztetem, hogy a konyhaszekrényben azét azoknak is hagyjon majd helyet, valamint az élelmiszertároló szekrény közelében érdemes tartanunk a kaja csomagoláshoz szükséges eszközöket.(alufólia, folpack, zacskók)

 

Ezek lennének tehát a konyhán belüli zónák, és ezen szempontok alapján eltervezni,hogy mit hova pakoljunk.

Ez a kihívása a programnak a konyha működőképességét erősíti, ezáltal időt és energiát spórolunk vele.

És hogy ha mindez nem volna elég a fejtöréshez hogy a konyhánkból a maximumot hozzuk ki, beszéljünk még 3 területről, melyek a konyhák nagy többségében megtalálható.

A mindenes fiók

Talán nem túlzok, ha azt mondom minden lakásban van egy mindenes fiók, és többnyire ezek a konyhában találhatók. Itt tartjuk a befőttes gumit, elemeket, ceruzát, celluxot, ragtapaszt, valaminek a letört foggantyúját, hogy majd megragasszuk, minden apró vacakot amit csak találunk menet közben és apró, de majd jó lesz még valamire. Ez egy igazi lomtermelő bánya, ahova a dolgok bekerülnek, de sose vesszük elő őket. A használható mindenes fiók kulcs az, hogy rendszeresen lomtalanítsuk. Legalább havonta egyszer nézzük át mi van abban a fiókban, és dobjuk ki belőle a kacatokat. Későbbiekben erről is lesz még szó.

Műanyag ételtároló dobozok és vízhordó palackok, kulacsok

Azt hiszem, ha megkérdeznék 1000 háziasszonyt, hogy melyik fajta edény tárolásával gyűlik meg a baja a legjobban, 999-en a műanyag ételtároló dobozok és a sokszor használható vizes palackokat említenék.

Azt hiszem, sok helyen a mennyiséggel van gond. Első körben szedd sorba őket, aminek nincs meg a teteje azt dobd ki, amelyik tetőnek nincs meg a doboza azt is dobd ki Ha még így is sok maradt, selejtezz le párat. Érdemes a szögleteseket megtartani, mintsem a kor alakúakat, a hatékonyabb helykihasználás végett. A tetőket tedd külön kosárba vagy fiókba a dobozoktól, így a dobozokat egymásba is pakolhat, mégse borul ki a fele, amikor kinyitod a szekrényajtót/.Sokfajta tárolási ötletet találunk Pinteresten, de én kíváncsi lennék, ti hogy tároljátok. Osszátok meg velem a csoportban, mert tényleg érdekel, meg egymástól ötletet meríthetünk, inspirálódhatunk.

Mosogató alatti szekrény

A mosogató alatti szekrény válhat könnyen a takarítóeszközök szemétdombjává, ha nem vigyázunk. Ez egy olyan része a szekrényünknek, ami nagyon hamar rendetlenné tud válni.

A kulcs itt is ugyanaz, lomtalanítsd, és gondold át, tervezd meg, mire akarod használni, hogy ne váljon egyhamar egy hellyé, ahova mindent csak bedobálsz. Használhatsz polcokat, vagy dobozokat, melyeket kihúzva átláthatóbban tárolhatod a dolgaidat.

Egyelőre csak ennyit erről, mert ezzel is foglalkozunk majd részletesebben a későbbiekben.

5. Lépés: Gondold át milyen tárolási lehetőségeid, rendszerező eszközeid vannak a fiókokon és szekrényen belül, mellyel maximálisan kihasználod a helyeket

Ha ezen poszt olvasásában idáig eljutottál, gondolom Te is rájöttél arra, hogy a rendezett és jól működő konyha kulcsa abban rejlik, hogy maximálisan használjuk ki a helyünket amink van, és az eszközeink ott legyenek a közelben, ahol a munkát végezzük.

 

Mondd el, hogy haladsz!

Kíváncsi lennék, hogy haladsz az e heti kihívással. Ha volnának egyéb ötleteid esetleg, amiket szívesen megosztanál velem, várlak a háztartásbeli kihívások Facebook csoportba  egy kis tapasztalat cserére, ötletelésre. Nagyon inspirálóak tudnak lenni az előtte-utána képek. Fotózz és oszd meg velünk. Nagyon szeretném, ha minél többen megosztanátok a véleményeteket erről a kihívásról.

00_10.jpg

Egy pár szó az elkövetkezendő hetekről:

Nem haladunk gyorsan, csak lépésről lépésre, mindig egy adott helyre koncentrálva. A következő hetekben még a konyhában maradunk, így ha nem is sikerül az összes szekrényt és fiókot rendbe tenni, akkor sincs baj, mert lesz meg időd bepótolni.

Jövő héten az élelmiszer tárolásáról lesz szó. A száraz élelmiszerrel kezdjük (spájz), majd azt követően áttérünk a fagyasztó - hűtő témakörre.

Mivel a konyha az egyik leggyakrabban használt helységünk a lakásban, elég sok szervezést, rendszerezést és persze időt igényel, mire kialakítjuk a számunkra kedvezőt.Nem kell elkapkodni, csak picit átgondolni, és tudatosan rendezni.

 

Forrás: http://www.home-storage-solutions-101.com/

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonszervezo.blog.hu/api/trackback/id/tr388388460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása