Otthonszervező

Avokádós ráksaláta

2019. június 29. - cukornita

viber_kep_2019-06-29_17-10-08.jpg

Hozzávalók

  • 1 db érett avokádó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 150 gramm garnélarák
  • 4 darab paradicsom
  • 10 szál metélőhagyma
  • 2 evőkanál olíva olaj
  • 1 db citrom leve
  • só, bors

Elkészítés:

  1. A fokhagymát apróra vágjuk
  2. Serpenyőben egy kevés olajon összepirítjuk a rákokkal.
  3. Felkockázzuk az avokádót
  4. A koktél paradicsomokat is feldaraboljuk és egy tálba rakjuk őket
  5. Hozzá vágjuk a metélőhagymát
  6. Az öntethez az olajat a sót és a borsot valamint egy citrom levét összekeverünk, majd ráöntjük a salátánkra, majd jól összekeverjük.
  7. Tálalás előtt minimum egy órát hűtőbe pihentetjük.

Megjegyzés: Ezt a salátát el tudjuk készíteni ha nincs otthon rák, apróra vágott és megsütött lazacból, vagy bármilyen tengeri halfiléből.

 

Joghurt lassúfőzőben

joghurt.jpg

Hozzávalók: 

  • 2 liter tej
  • 1 dl élő baktérium kultúrás joghurt

Elkészítés:

1. Tegyük a tejet a lassú főző edénybe, és kapcsoljuk High fokozat, 2,5 óra.

2 Ha lejárt, kapcsoljuk ki 2,5 órára.Érdemes felhúzni hozzá az órát, hogy ne feledkezzünk meg róla. A 2,5 óra alatt a tej még langyos meleg marad, de már nem annyira, hogy kinyírná a baktériumokat.

3. Most keverjük a langyos tejbe az 1 deci joghurtot.,, tegyúk vissza a lassú főző tetejét, és takarjuk le egy konyharuhával, hogy sötétben legyenek.És hagyjuk pihenni 10-12 órára.

4.Ha kipihenték magukat, keverjük meg az egészet, és töltsük üvegekbe. Most még kicsit híg, de 2-3 óra hűtőzés után besűrűsödik majd.

 

Amire figyeljünk:

Amikor vesszük hozzá, a joghurtot, figyeljünk,  hogy rá legyen írva, hogy élő baktériumokat tartalmaz, Csak az első alkalommal kell a boltba venni, mert ezután minden adagból tegyünk majd félre egy kis pohárnyit, a következő adag elkészítéséhez.

A tej, minél nagyobb zsírszázalékos, annál vastagabb joghurtot kapunk.

Laktózmentes tejből is működik, de abból nekem hígabb lett.

Növényi tejből csak ivójoghurtot sikerült készíteni, igaz, élőflórás növényi joghurtot nem találtam, úgyhogy azt probiotikum kapszulából csináltam.

Töltött káposzta slow cooker

 

20181024_191454.jpg

Hozzávalók

  • 1 fej savanyított káposzta
  • 1 darab vöröshagyma
  • 2 darab vöröshagyma 
  • 2 evőkanál olaj
  • 4 teáskanál pirospaprika
  • 20 deka rizs
  • őrölt bors
  • häyi vegeta
  • lestyän
  • 1 kg darált hús
  • 1/2 kiló savanyú káposzta
  • 1/2 kg füstölt tarja
  • 1/2 kg füstölt kolbász 
  • 1 liter paradicsom szósz 
  • 1/2 liter víz

Elkészítés:

  1. A savanyított fejes káposztát leveleire szedjük, majd a középső vastag eres részét és torzsát kivágjuk.
  2. A vöröshagymát apróra vágjuka, majd hozzáadjuk a felhevített olajhoz és pár perc alatt üvegesre pároljuk. Ezután levesszük a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát, összekeverjük, majd kihűtjük.
  3. A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a pirospaprikával összekevert hagymát, a rizst ízlés szerint házi vegetát, lestyánt, sót, őrölt borsot és alaposan összekeverjük. Ezután Az elkészült töltelékkel meg töltjük az előkészített káposzta leveleket.
  4. A savanyú káposztát kissé kinyomkodjuk hogy ne legyen nagyon savanyú, majd felvágjuk a füstölt tarját nagyobb kockákra és a kolbászt karikákra vágjuk.
  5. Johet a slow cooker. Az aljába beletesszük a felkockázott tarját, majd rá terítjük a savanyú káposztát, ezután megszórjuk a kolbász karikákkal, majd ráhelyezzük a megtöltött káposztákat.
  6. A paradicsm szószt simára keverjük a vízzel (vagy akinek az van otthon,  használhat egyből másfél liternyi paradicsomlevet),és ráöntjük a káposztákra.
  7. Lezárjuk a SlowCookert, Low fokozat minimum 6 óra, de a 7-10 óra sem tesz kárt benne, sőt!
  8. Tálaláskor tányérra helyezzük a káposztát, mellé kanalazzuk a savanyú káposztát a füstölt tarjával és a kolbásszal, majd meglocsoljuk egy kis tejföllel.

Tökös Brownie - Pressure Cooker + Fritőz segítségével

tokos_brownie.jpg

Hozzávalók:

 

  • 150 gram datolyá (ha nincs, füge v mazsola is jó lehet, lényeg, hogy ragacsos és édes legyen) beletettem aprítógépbe, és elkezdtem aprítani, majd sorban egymás után hozzátettem a többi hozzávalót.
  • 350 gramm párolt tök (nálunk angolul butternut squash-nek hívják, nem tudom otthon mi a neve, de szerintem sütőtök is jó.)
  • 3 evőkanál kókuszzsír
  • 200 gramm juharszirup (ha nincs, méz is jó helyette)
  • 2 darab közepes tojás
  • 4 teáskanál vaníliakivonat 
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 200 gr gluténmentes liszt ( én most 100 gr kókusz lisztet és 100 gr gm zablisztet tettem bele
  • 6 evőkanál kakaó 
  • 100 gr pirított aprított mogyoró

Elkészítés:

  1. Mindet összekevertem az aprító géppel és szilikon tortaformába öntöttem a masszát.
  2. Az elektromos kuktám aljára tettem egy pohárnyi vizet és ebbe bele a szilikonos formában a "brownie" masszát.
  3. Hús programon 20 percre állítottam.
  4. mikor lejárt, kézzel feloldottam a szelepet és a szilikonos formát átraktam a fritőzbe.
  5. 2 percig alsó felső sütéssel kicsit meg szikkasztottam.
  6. Tetejére házi nutellát kentem, és megszórtam mogyi híján pirított mandulával és egy kis puffasztott amatántot is tettem rá.

 

Székelykáposzta Slow Cookerben

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéscomb
  • 1,5 kg savanyú káposzta
  • 20 dkg füstölt házi szalonna
  • 20 dkg füstölt oldalas, csolok vagy sonka
  • 1 üveg házi lecsó

Elkészítés:

  1. A savanyú káposztát egy kicsit át mosom és belerakom az edény aljába. (Egy kicsit hagyok belőle a tetejére)
  2. Ezután teszek rá egy kis füstölt csülköt vagy füstölt oldalast, mikor mit .
  3. Utána megszórom egy kis rizzsel, nem szoktam sokat tenni.
  4. Egy serpenyőben a  füstölt házi szalonnát zsírjára sütöm. A kisült szalonna darabokat is a káposzára dobom, a zsiradékon pedig a kockára vágott sertéscombot fehéredésig pirítom és azt is az edénybe rakom.
  5. Ráborítok egy nagy üveg lecsós pörkölt alapot (= 1 üveg télire berakott uveges lecsó botmixerrel leturmixolva) és fakanállal az egészet összekeverem.
    Tetejére rakok még egy kis savanyú káposztát.

Low fokozaton 6-8 óra. Lehet high-on is főzni, ilyenkor fele annyi ideig, csak én általában reggel rakom be a cuccot az edénybe, és utána megyek dolgozni, úgyhogy csak délutánra estére kell hogy kész legyen a kaja mire hazaértünk, így ráér főni, és hát minél lassabban fő, annál finomabb lesz az íze.