Otthonszervező

Töltött káposzta slow cooker

2018. október 24. - cukornita

 

20181024_191454.jpg

Hozzávalók

  • 1 fej savanyított káposzta
  • 1 darab vöröshagyma
  • 2 darab vöröshagyma 
  • 2 evőkanál olaj
  • 4 teáskanál pirospaprika
  • 20 deka rizs
  • őrölt bors
  • häyi vegeta
  • lestyän
  • 1 kg darált hús
  • 1/2 kiló savanyú káposzta
  • 1/2 kg füstölt tarja
  • 1/2 kg füstölt kolbász 
  • 1 liter paradicsom szósz 
  • 1/2 liter víz

Elkészítés:

  1. A savanyított fejes káposztát leveleire szedjük, majd a középső vastag eres részét és torzsát kivágjuk.
  2. A vöröshagymát apróra vágjuka, majd hozzáadjuk a felhevített olajhoz és pár perc alatt üvegesre pároljuk. Ezután levesszük a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát, összekeverjük, majd kihűtjük.
  3. A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a pirospaprikával összekevert hagymát, a rizst ízlés szerint házi vegetát, lestyánt, sót, őrölt borsot és alaposan összekeverjük. Ezután Az elkészült töltelékkel meg töltjük az előkészített káposzta leveleket.
  4. A savanyú káposztát kissé kinyomkodjuk hogy ne legyen nagyon savanyú, majd felvágjuk a füstölt tarját nagyobb kockákra és a kolbászt karikákra vágjuk.
  5. Johet a slow cooker. Az aljába beletesszük a felkockázott tarját, majd rá terítjük a savanyú káposztát, ezután megszórjuk a kolbász karikákkal, majd ráhelyezzük a megtöltött káposztákat.
  6. A paradicsm szószt simára keverjük a vízzel (vagy akinek az van otthon,  használhat egyből másfél liternyi paradicsomlevet),és ráöntjük a káposztákra.
  7. Lezárjuk a SlowCookert, Low fokozat minimum 6 óra, de a 7-10 óra sem tesz kárt benne, sőt!
  8. Tálaláskor tányérra helyezzük a káposztát, mellé kanalazzuk a savanyú káposztát a füstölt tarjával és a kolbásszal, majd meglocsoljuk egy kis tejföllel.

Tökös Brownie - Pressure Cooker + Fritőz segítségével

tokos_brownie.jpg

Hozzávalók:

 

  • 150 gram datolyá (ha nincs, füge v mazsola is jó lehet, lényeg, hogy ragacsos és édes legyen) beletettem aprítógépbe, és elkezdtem aprítani, majd sorban egymás után hozzátettem a többi hozzávalót.
  • 350 gramm párolt tök (nálunk angolul butternut squash-nek hívják, nem tudom otthon mi a neve, de szerintem sütőtök is jó.)
  • 3 evőkanál kókuszzsír
  • 200 gramm juharszirup (ha nincs, méz is jó helyette)
  • 2 darab közepes tojás
  • 4 teáskanál vaníliakivonat 
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 200 gr gluténmentes liszt ( én most 100 gr kókusz lisztet és 100 gr gm zablisztet tettem bele
  • 6 evőkanál kakaó 
  • 100 gr pirított aprított mogyoró

Elkészítés:

  1. Mindet összekevertem az aprító géppel és szilikon tortaformába öntöttem a masszát.
  2. Az elektromos kuktám aljára tettem egy pohárnyi vizet és ebbe bele a szilikonos formában a "brownie" masszát.
  3. Hús programon 20 percre állítottam.
  4. mikor lejárt, kézzel feloldottam a szelepet és a szilikonos formát átraktam a fritőzbe.
  5. 2 percig alsó felső sütéssel kicsit meg szikkasztottam.
  6. Tetejére házi nutellát kentem, és megszórtam mogyi híján pirított mandulával és egy kis puffasztott amatántot is tettem rá.

 

Székelykáposzta Slow Cookerben

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéscomb
  • 1,5 kg savanyú káposzta
  • 20 dkg füstölt házi szalonna
  • 20 dkg füstölt oldalas, csolok vagy sonka
  • 1 üveg házi lecsó

Elkészítés:

  1. A savanyú káposztát egy kicsit át mosom és belerakom az edény aljába. (Egy kicsit hagyok belőle a tetejére)
  2. Ezután teszek rá egy kis füstölt csülköt vagy füstölt oldalast, mikor mit .
  3. Utána megszórom egy kis rizzsel, nem szoktam sokat tenni.
  4. Egy serpenyőben a  füstölt házi szalonnát zsírjára sütöm. A kisült szalonna darabokat is a káposzára dobom, a zsiradékon pedig a kockára vágott sertéscombot fehéredésig pirítom és azt is az edénybe rakom.
  5. Ráborítok egy nagy üveg lecsós pörkölt alapot (= 1 üveg télire berakott uveges lecsó botmixerrel leturmixolva) és fakanállal az egészet összekeverem.
    Tetejére rakok még egy kis savanyú káposztát.

Low fokozaton 6-8 óra. Lehet high-on is főzni, ilyenkor fele annyi ideig, csak én általában reggel rakom be a cuccot az edénybe, és utána megyek dolgozni, úgyhogy csak délutánra estére kell hogy kész legyen a kaja mire hazaértünk, így ráér főni, és hát minél lassabban fő, annál finomabb lesz az íze.

Almás pite - Crock Pot

 Hozzávalók:
  • 5 db alma
  • 2 + 5 evokanál barnacukor
  • 1 evokanal vanilia
  • 5 db tojás
  • fahéj ízlés szerint
  • 5 evokanál liszt
  • 1 evokanal sutopor

Elkészítés:

  1. Az 5 db almát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk és serpenyőben két kanál cukorral és egy kevès fahéjjal addig hagyjuk a tüzhelyen amig az almának elpárologt= a leve.
  2. 5 tojás fehérjét felverunk 5 kanál cukorral, majd hozzákeverjuk a vaníliát és a tojás sárgáját is. 
  3. EZután 5 kanál lisztet és kb egy negyed tasak sütőport kavaruk a masszánkhoz.
  4. Sziliknos tortaformát rakunk a slow cooker edenyébe, alulra rakjk az almát és rá a masszát.
  5. 2 óra high fokozat

 Sajnos a fiúk hamarabb hazaértek mint én, és fotózás elott letesztelték, de legkozelebb ha elkészítem, majd pótolom.

Lazacos uborka

Hozzávalóklazacos_uborka.jpg

  • 1 doboz laktózmentes krémsajt
  • 1 teáskanál szárított , darált vöröshagyma
  • 1 teáskanál szárított, darált fokhagyma
  • 1 teáskanál mák
  • 1 teásjanál pirított szezámmag
  • 1-2 evőkanál mandula vagy zabtej
  • 2 db kígyóuborka
  • 1 cs szeletelt, füstölt lazac
  • Díszítzéshez: kapribogyó, kaporlevél v metélőhagyma

Elkészítés:

  1. A krémsajtot egy közepes nagyságú tálban keverjük ki a szárított hagymákkal, mákkal és szezámmal.
  2. Adjuk hozzá a tejet, és turmixgéppel leverjük habosra.Krémsajttól függően, ha az állaga nem elég finom krémes, adjunk még hozzá egy kis tejet, hogy a krém habkönnyű legyen.
  3. A kígyóuborkát karikázzuk, kb 2 cm vastagra.
  4. Kenjük meg az uborka szeleteket a sajtos krémmel, tegyünk rá egy kis szeletelt füstölt lazacot, majd kapribogyóval, kaporlevéllel esetleg metélőhagymával díszítsük.

 

Kókuszos mandulás granola szelet

Hozzávalók:almond_bar.jpg

  • 340 gr mandula megpirítva
  • 6 evőkanál tökmag megpirítva
  • 6 evőkanál kókusz flakes megpirítva
  • 2 evőkanál lenmag megpirítva
  • 2 evőkanál szezámmag megpirítva
  • 1 evőkanál kókuszcukor
  • 1 evőkanál juharszirup
  • 3 evőkanál méz
  • 3 evőkanál mogyoróvaj
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 1/2 teáskanál himalája só

Elkészítés: 

  1. Egy 20 x 20-as tesit bélelj ki sütőpapírral.
  2. Egy nagyobb tálban kevejd össze a kókuszt, lenmagot,szezámmagot, tökmagot és mandulát.
  3. Egy kisebb lábasban tűz felett keverjük össze a kókuszcukrot, mézet, mogyoróvajat,vaníliát és sót.Forraljuk össze, kb 2-4 percig, amíg a massza el nem kezd sűrűsödni.
  4. Öntsük a masszát a magkeverékre, és gyorsan keverjük jól össze.
  5. Őntsük az egészet a kibélelt tepsibe, és simítjuk szét teljesen.
  6. Szobahőmérsékleten hagyjuk teljesen kihűlni.
  7. Ha lehűlt, óvatosan a papírral együtt emeljük ki egy vágódeszkára, és éles késsel vágjuk méretre tetszés szerint.
  8. Hagyjuk még így további 2 órát, amíg teljesen megkeményedik-
  9. Ételes dobozban szobahőmérsékleten eltartható 2 hétig, fagyasztóban 3 hónapig.

 

 

 

 

 

Csokis málnás chia puding

Hozzávalók:

A málnás réteghez:csokis_malnas_chia_puding.jpg

  • 3 dl kókusztej
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 38 gr chia mag
  • 100 gr málna

A csokis réteghez:

  • 3,5 dl kókusztej
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 30 gr chiamag
  • 1 evőkanál kakaó

Tetejére

  • 30 gr málna
  • 1 evőkanál tört vagy reszelt étcsoki

Elkészítés:

  1. A málnás réteg hozzávalóit összeturmixoljuk, és egy tálba öntve hűtőbe tesszük 1 órára.

  2. A csokis réteghez szintén összeturmixoljuk a hozzávalókat. Ha erősebb színt és kakaó ízt szeretnénk, tehetünk bele 2 kanál kakaót is.Ezt is tába tesszük, és 1 órán át hűtjük.
  3. Ha megdermedt, átlátszó poharakban rétegezve tálaljuk.Alulra és felülre csokiréteg megy, míg középre egy vastagabb málnás réteg.
  4. Tetejét málnval és csokidarabokkal

Karfiol-muffin fritőzben

HOZZÁVALÓK:karfiolmuffin.jpg

  • 1 közepes fej karfiol
  • 3 kávéskanál pürésített fokhagyma
  • 1/3 csésze mandula joghurt
  • 12 dkg reszelt cheddar sajt
  • 1 evőkanál szárított petrezselyem
  • ¾ teáskanál só
  • ¼ teáskanál bors
  • 2 nagy tojás

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Halványan kenjünk meg olívaolajjal szilikonos muffin formákat
  2. A karfiolt szedjük rózsákra, és gőz fölött pároljuk meg. Én a Pressure Cooker King Pro edényemet használom, STEAM 2 perc.
  3. Ha kész a karfiol, a fokhagymával együtt tegyük konyhai robotgépbe Pürésítsük, majd töltsük át egy nagy tálba.
  4. Belekavarjuk a mandula joghurtot, sajtot, petrezselymet, sót, borsot, majd a 2 tojássárgát is. Simára dolgozzuk.
  5. Ezzel a karfiolos masszával töltjük meg az előkészített muffin formákat.
  6. Fritőzben alsó-felső sütéssel, 4-es fokozaton addig sütjük, amíg meg nem emelkedik és aranysárga nem lesz.

Csokoládés zabpuding

Hozzávalók:csokis_zabpuding.jpg

  • 60 gr zab
  • 3 evőkanál goldenszirup v méz
  • 5 dl kókusztej
  • 2 evőkanál 100%-os kakaó

Elkészítés:

 

  1. Az összes hozzávalót helyezzük egy nagy keverőtálba, és turmixoljuk jól össze.
  2. Most tegyük egy lábasba az egészet, és nagy fokozaton kezdjük el főzni, amíg el nem kezd sűrűsödni. (Kb 2 perc)
  3. Vegyük vissza közepes erősségűre, és további 3 perc alatt főzzük teljesen készre.
  4. A puding így melegen is ehető, de hűtőben lehűtve még finomabb.
  5. Hűtőben 2-3 napig eltartható.

Héjában sült krumpli lassúfőzőben

hejaban_sult_burgonya.jpg

Hozzávalók:

  • burgonya
  • alufólia

Elkészítés:

  • A burgonyát megmoso, villával megszurkálom és egyenként alufóliába csomagolom.
  • Bepakolom a léassúfőző edénybe, HIGH fokozat, 2 óra
  • Kiszedem egy tálra, hosszába bevágom, és a mélyedésbe egy kis vajat kanalazok, majd megszórom petrezselyemmel, esetleg újhagyma zöldjével