Otthonszervező

Háztartásbeli kihívások

#9.HÉT - MOSÁS - A mosás helyszíne

2016. február 29. - cukornita

Az 52 hetes otthon rendszerező programban általában külön - külön átbeszéljük a lakás egyes helységeinek rendszerezését. Januártól ezidáig a konyhán dolgoztunk.Mivel maga a MOSÁS folyamata (szennyes tárolás, ruhaválogatás, mosás, teregetés, vasalás,elpakolás) több helységet is érint, így ezúttal a mosásról nem valamelyik helység részeként teszünk említést, hanem az elkövetkező két kihívásban csak a mosás procedúrájára koncentrálunk.

Mert abban egyet érthetünk, hogy akár tetszik a házi munka ezen része, akár sem, a mosást mindenkinek el kell végeznie.mosas1.jpg

Új vagy itt? Ez a mosás témájú poszt részét képezi egy 52 hetes lakás rendszerező programnak melyet Taylor Flanery , a HomeStorageSolution101 megalkotója hozott létre. Kattints ide, ha többet szeretnél megtudni a programról. Amennyiben szívesen megosztod véleményed, tapasztalataidat, itt csatlakozhatsz az Otthonszervező blog Facebook csoportjához, de ha csak egyszerűen szeretnél minden héten értesítést kapni az új bejegyzésről,akkor elég ha csak nyomsz egy like-ot az Otthonszervező oldalra.

Akár egy nagy mosókonyhád van, akár csak egy panellakás apró fürdőszobájának sarkában mosol, ha már vagy olyan szerencsés helyzetben, hogy mosógéped van otthon, akkor már érdemes ezt a szakaszt is átolvasnod, hisz ha úgy vesszük, akkor neked is van egy kisebb vagy nagyobb, de mosókonyhád.

1. Lépés: Határozd meg a mosókonyhád funkcióját!

Ahogy korábban a konyha rendszerezési kihívások legelején a konyha funkcióinak meghatározásával kezdtük,a mosásnál is első lépésben a mosókonyha funkcióit kell átgondolnunk, hogy minden mosás témakörébe tartozó eszközünknek abban a helységben legyen a helye, ahol általánosságban használjuk őket.

 Amiket elsősorban figyelembe kell vegyünk:

  • Mosógép, szárítógép helye
  • Mosószerek tárolása
  • Áztatás, folteltávolítás és minden nemű előkészülethez szükséges eszközök tárolása
  • ruha szárító (azoknak a ruháknak, amelyeket nem lehet szárítógépben szárítani
  • Vasalásra váró ruhák tárolása
  • Vasalás

Mosókonyhád nagysága persze meghatározza, hogy mely funkciókat tudod abban a helységben megoldani ahol a mosógéped is van, és mely funkciók szorulnak a lakás valamelyik másik helységébe, minden esetre minden egyes funkciónak találnod kell egy helyet, ahol ezeket elvégezheted.Tehát ha a pici fürdőszobában van a mosógéped, akkor ugyebár az lesz a mosókonyhád, de a hely kicsiny mérete miatt csak a mosást mint funkciót tudod ellátni ott, de a vasalásra,vasalatlan ruha tárolására, meg minden egyéb mosással kapcsolatos funkcióra ki kell alakítanod a lakás egy másik helységében valami állandó helyet.

Ha abban a szerencsében van részed, hogy egy külön, nagyobb méretű helység áll rendelkezésedre, mindig a mosókonyha funkcióit tartsd szem előtt,és ha ezekhez az eszközökhöz a helyet már kialakítottad, ha további szabad hely áll rendelkezésedre itt, csak akkor vegyél fel további funkciókat.(pl. takarító szerek, fürdőszobai kellékek, tartalék wc papír stb tárolása)

2.Lépés: Lomtalanítás

Most hogy letisztáztad magadban a "mosókonyhád" funkcióit, a következő lépés az, hogy lomtalaníts! Mindent szedjél ki a a helységből ami nem oda való, és nem a mosáshoz kapcsolódik.Ilyenek lehetnek:

  • Mosógép - szárítógép teteje (A sima felületéből adódóan hajlamosak vagyunk bármit ledobni a mosógépünk tetejére, de ez egy nagyon rossz szokás.Szennyes ruha menjen a szennyesbe, törülköző a törülköző tartóra, mosószer a az erre kialakított szekrénybe vagy polcra.Ha máshol nincs is helyünk mosószereknek, egy műanyag kosár a mosógép tetején, és abba beletéve már is rendezettebb hatást kelt.)
  • Üres mosószeres dobozok, vagy amelyeknek már lejárt a szavatossági ideje (mert ezeknek is van),besűrűsödött és beszáradt folyékony mosószeres flakonok stb..
  • Tiszta ruhák (Van aki a szárítóból kiszedett tiszta ruhát felejti itt, ami szintén csak egy rossz szokás.Ha kialakítunk egy polcot bárhol a lakásban, ahol vasalni is szoktunk, mehet egyből oda a tiszta ruha, még mielőtt össze nem keveredik a szennyessel, mert akkor moshatjuk újra meg újra.)
  • Páratlan zoknik melyek párja már hetek óta nem került ki
  • És minden egyéb dolog, mely nem kapcsolható össze a mosással, azaz nem a mosás funkcióját elégíti ki, azt távolítsuk el innen.

3.Lépés: Rendszerezés

Most hogy eltávolítottál mindent ami nem ide való, kezdődhet a maradék, azaz a mosási kellékek rendszerezése.Most végig megyünk a mosókonyha funkcióin lépésről lépésre, de ne feledd:Ha nem fér el minden egyes funkció kielégítésére egyetlen helységben, akkor a lakás egy másik helységében kell kialakítanod ezeket!

Mosószerek tárolása

Miután a második lépés szerint a selejtezésen túl vagy, most ki kell alakítanod egy helyet az aktuálisan használt mosószereidnek.Akár polcon, szekrényben vagy csak egy kosárban is tartod, ami fontos, hogy amennyire csak lehetséges, a mosószereket a mosógéped közelében tárold.Ha lehetőséged engedi, érdemes kicsit elszeparálva tartani a minden napos mosószereket, öblítőt, a ritkábban használtaktól (mint pl folttisztító, tartalék mosószerek).

Ne feledd, ha kisgyermekkel élsz, akkor jól elzárható szekrényben vagy magasabb polcokra helyezd ezeket.Ha az utóbbit választod,érdemes a ritkábban használatos szereket egy egy műanyag dobozban tárolnod, és úgy felrakni a polcra, mert így egybe leveheted az egészet, és válogathatsz kényelmesebben.Takarításnál is könnyebben letörölsz egy polcot, ha egybe le tudod venni egy fél másodperc alatt, majd utána vissza, és nem kell egyesével leszedegetni a flakonokat.

Áztatás, folttisztítás

Vannak ruhák, melyeket csak kézzel mosunk, vagy a fehéreket áztatjuk, esetleg apró balesetekből adódóan egy egy folt külön tisztítására van szükségünk.Ezért jó ha van a mosógépünk közelében egy mosdókagyló, vagy ha az nincs, akkor is szükségünk lesz legalább egy lavórra, melyben ezeket a dolgokat elvégezhetjük.Arra azért figyelj, hogy bárhol is fogod végezni ezt a műveletet, azt a lavór vízzel kell megtölteni, és a teli vizes lavórt ki is kell üríteni, úgyhogy semmiképp ne legyen nagyon távol vízcsaptól, lefolyótól.

Ruhaszárítás

szaritok.jpg


Akinek nincs ruhaszárító gépe, annak valahol a ruhaszárítót is fel kell állítani.Ezekből nagyon sok fajta van forgalomba, így mindenki saját igényei szerint válogathat.

Fontos szempontok:

  • ne nagyon legyen útba
  • lehetőleg ne olyan szobába rakjuk, ahol alszunk is
  • a helységet ahol szárítunk gyakran tudjuk szellőztetni a penészesedés elkerülése végett
  • Ha kertes házban lakunk, érdemes olyan helyre
    tenni lehetőség szerint, hogy napos időben ha kint nincs nagy szárítónk, akkor ki is tudjuk rakni könnyedén az udvarra.

Vasalatlan ruhák

00_9.jpgA tiszta és száraz ruhákat pakoljuk el a helyére.Vannak viszont ruhák, melyeket még vasalni is kell.Erre a célra is kell keressünk egy helyet, ahol a vasalásig tárolhatjuk őket.Nem, a fotelba lerakott, vasalásra váró tiszta ruha nem a megfelelő hely.Amennyiben nem fér a szárító közelében, találjunk helyet neki valami szekrényben.Akár egy polc, akár egy polcra betett kosár is megteszi, csak ne legyen szem előtt, mert a vasalatlan ruhakupac látványa rendetlenség látszatát kelti.Érdemes olyan helyen tárolnunk a vasalatlant, ahol megoldható az is, hogy a vasalatlan ingeket, amik könnyen gyűrődnek, vállfára akasztva tárolhassuk, ezáltal megkönnyítendő a majdani vasalást.Ha külön mosókonyhánk van, és ott tároljuk a vasalatlant is, lényegesebben könnyebb helyzetben vagyunk, hisz ott a hely nagyságából kifolyólag több eszköz is állhat rendelkezésünkre, mint pl a bal oldali képen látható vállfás ruha tartók.

Vasalás

Végezetül kell legyen egy részleg a vasalásra is, amennyiben rendszeresen vasalsz.Az opcionális persze a mosókonyhában lenne, de tisztában vagyok azzal, hogy a hely mérete miatt, ez nem mindenhol kialakítható.Minden esetre, a vasaláshoz szükséges eszközöket (vasaló,vasalódeszka) tartsuk egy helyen, lehetőség szerint a ruhaszárítónk közelében, amennyiben ez nem lehetséges, mindenképp legalább a vasalatlant tároló szekrényünk közelében.A lényeg hogy ne legyen nagyon szem előtt, de azért könnyű legyen elővenni és a vasalás után elrakni.

4.Lépés: Dekoráció

Ha külön mosókonyhád van, ahol a mosástól a vasalásig mindent el tudsz végezni, szerencsés helyzetben van.Sokan akiknek ez megadatik, úgy tekintenek egy erre a helyre, hogy ez csak egy mosókonyha, és ennek dekorációjával, otthonosabbá tételével nem foglalkoznak.persze, nem ezen van a legnagyobb hangsúly egy lakáson belül, de ha már mindent itt végzünk, valószínűleg elég sok időt fogunk itt tölteni.Egy takaros kis függöny, esetleg pár kép a falon máris barátságosabb helyet teremt, és nem érezzük annyira börtönnek az itt eltöltött időnket.

facebook.jpgMondd el, hogy haladsz!

Kíváncsi lennék, hogy haladsz az e heti kihívással.Ha volnának egyéb ötleteid esetleg, amiket szívesen megosztanál velem, várlak Facebook-on az Otthonszervező csoportba egy kis tapasztalat cserére, ötletelésre. Nagyon inspirálóak tudnak lenni az előtte-utána képek. Fotózz és oszd meg velünk! Nagyon szeretném, ha minél többen megosztanátok a véleményeteket az e heti kihívásról.

Amennyiben kedvet kaptál csatlakozni az 52 hetes otthon rendszerező programhoz, és szeretnél minden héten egy értesítést kapni az újabb és újabb heti kihívásokról, jelöld be az Otthonszervező oldalt, ahol minden héten hétfőn megosztásra kerül az aktuális heti feladat.Ebbe a programba bármikor be lehet kapcsolódni, mert akár a háztartási munkálatoknak, ennek sincs  se eleje se vége, egy állandó körforgásban működik hétről hétre, időnként ismétlődve.A program során a háztartás minden egyes területére kitérünk.Természetesen a kisebb lakással rendelkezők (mint jómagam is) hely hiányában nem tudnak minden egyes helyet az itt leírtak szerint kialakítani, de a cél az, hogy az itt leírt szempontok figyelembe vételével, egy átlátható, rendezett, és a legkönnyebben fenntartható rendet a saját lakásunkban (legyen az kicsi vagy nagy) kialakítsunk, azaz a maximumot hozzuk ki otthonunkból.mosokonyha.jpg

Jövő heti projekt:

Jövő héten, miután most rendszereztük és kialakítottuk a mosáshoz a helyünket, magáról a mosás menetéről lesz szó.10_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Forrás:http://www.home-storage-solutions-101.com/  
 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonszervezo.blog.hu/api/trackback/id/tr848411164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása