Otthonszervező

Háztartásbeli kihívások

#8.HÉT - KONYHA - Menütervezés és bevásárló lista

52 hetes rendszerező program

2016. február 21. - cukornita

Az e heti kihívás témája a menütervezés és bevásárló lista összeállítása, és ennek a feladatnak rendszeressé válása, rutinjának kiépítése és fontossága lesz.A menütervezés által egy olyan bevásárlólistát dobhatsz össze könnyedén, melynek segítségével tuti nem felejtesz el semmit megvenni, amire a főzéshez-sütéshez szükséged lesz.Előnye hogy nem kell azon morfondírozz naponta órákat, hogy mit egyen a család, nem kell naponta egy-két dologért boltba szaladgálj, ha ritkábban jársz a boltba időt spórolsz más kellemes elfoglaltság javára, valamint pénzt is spórolhatsz, hisz kevesebbszer törhet rád impulzusvásárlás.Menütervezés = Több pénz és több szabadidő! Kell ennél több?

00_6.jpgSokaknak talán nehéz lehet elkezdeni, aztán folytatni is a menütervezést mint rutint bevezetni, de  - most már tapasztalatból mondhatom - higgyétek el, megéri.Ráadásul az előző heti kihívások már előkészítették nekünk a terepet, hogy az e heti kihívás könnyebben menjen.

Új vagy itt? Ez a menütervezős poszt részét képezi egy 52 hetes lakás rendszerező programnak, melyet Taylor Flanery , a HomeStorageSolution101 megalkotója hozott létre Kattints ide, ha többet szeretnél megtudni a programról. Amennyiben szívesen megosztod véleményed, tapasztalataidat,vagy csak egyszerűen szeretnél minden héten értesítést kapni az új bejegyzésről, itt csatlakozhatsz az Otthonszervező blog Facebook csoportjához.

 Ne csüggedj el, ha nem teljesítetted volna az eddigi kihívásokat! Ettől függetlenül a menütervezésbe most is belevághatsz, csak ha valaki végigvitte az előző hetekben leírtakat, talán egyszerűbb most ennek is nekiveselkednie, hisz egy rendszerezett konyhában minden egyszerűbben megy.

A menütervezés előnyei, azaz miért is kezdjünk bele?

 Nem mondok újdonságot azzal a kijelentéssel, hogy enni mindenkinek kell.Talán ismerős a jelenet, amikor estefelé a család tagjai megjelennek a konyhában azzal a kérdéssel, hogy éhes vagyok, mi a vacsora? Akár előre tervezed a menüt, akár nem, ezzel a helyzettel nap mint nap szembe találod magad.És legyél bármilyen elfoglalt is, erre fel kell készülnöd, így ajánlatos ha ezt is előre tervezetten teszed.

Ha belefogsz a menütervezésbe, egy idő után több előnyét is meg fogod tapasztalni:

  • Elmarad a pánik a vacsora idő közeledtével, ugyanis néhány előkészületi lépés (pl menü kitalálása, vásárlás,recept kiválasztása) már meglesz, mire eljön a főzés ideje.
  • Jobban tudsz fókuszálni egy egészségesebb táplálkozási étrend kialakítására, családod igényeinek, ízlésének megfelelően.
  • Segít pénzt spórolni azzal, hogy kevesebbszer rendeltek házhoz készételt, kevesebb félkész kajára kell költened, valamint kihasználhatod jobban az akciókat, az olcsóbb, szezonális zöldség-gyümölcs kínálta lehetőségeket.
  • Időt és energiát spórolsz vele, hisz főzés kezdetére tuti minden lesz otthon hozzá, és nem kell külön egy egy dologért a boltba rohangálj. (Több idő jut másra, kevesebb impulzus vásárlásnak esel áldozatául)
  • Pár hét után önműködő az egész rendszer, ugyanis ha a heti menüt elmented, pár hét után már nem kell újat írni, hanem egyszerűen csak előszeded a régit, és csak a bevásárlólistát kell hozzá igazítanod.

1.Lépés: Döntsd el, milyen gyakran akarsz leülni menüt tervezni?

Többfajta módja van a menütervezésnek, és egyik sem rosszabb a másiknál.Bármelyik módszert is választod, mindig van értelme, ha az neked és a családodnak is megfelelően működik.

Tehát az első lépésben meg kell határozni, hogy milyen gyakran ülsz majd le a menüt megtervezni, milyen időközönként jártok bevásárolni.

Van aki hetente, van aki kéthetente esetleg még ritkábban, havonta végzi a nagy bevásárlásokat.

Ha még most kezdesz bele a menütervezésbe, talán ajánlatos a heti tervezéssel kezdeni, különösen ha a heti nagy bevásárlás vált nálatok is rendszeressé, mert rövidebb időre sokkal könnyebb tervezni is.

2. Lépés: Válaszd ki, melyik étkezéseket veszed be a tervezésbe!

Vannak akik csak a főzni való ételeket tervezik meg előre, és vásárolnak pluszba valami müzlit vagy felvágottakat, sajtokat szendvicsek készítéséhez pl reggelire, de van olyan is aki pontosan eltervezi minden napra a reggelit, ebédet, vacsorát, akár még a közbe eső kisebb snack-eket  is.

Én pl csak a főtt ételeket tervezem meg, amit általában estére főzök meg, mert nappal dolgozom.Akkor este eszik belőle mindenki, amiből a fiúknak marad másnapra ebédre is.reggelizni nem szoktunk, így azt nem tervezem, helyette a fiúknak minden nap a suliba kell készítenem valami szendvicset.Ez van tanév közben, míg a szünidőkben azért jó ha van terv a reggelikre is.

3. Lépés: Menütervezés: segítséggel vagy önállóan?

Az e heti kihívás harmadik lépéseként azt kell eldöntened, hogy segítséggel állítod össze a menütervedet, vagy simán nekiülsz és egymagad elkészíted.

1.opció: segítséget veszel igénybe

Vannak olyan applikációk vagy weboldalak, melyek segítségedre lehetnek minta étrendekkel, ha  szükséged van rájuk, ezeken az oldalakon kész menütervekkel állnak elő, melyekből szemezgethetsz.Többnyire angol nyelvű oldalakat említ az 52 hetes rendszerező program eredeti szerzője, de én kerestem magyar nyelvű oldalakon, és a Mindmegette oldalán találtam olyat, hogy heti menüsort állítanak össze. Ezt itt megtekintheted.

Angol nyelvű menütervezet a MakeDinnerEasy oldalán található.

2.opció: saját magad készíted el

Ez az, amikor te ülsz le egymagad vagy esetleg a család tagjaival, és kedvenceitekből összeállítjátok a menü tervezetet, és ehhez a bevásárlólistát.Mivel ez az, ami talán a legjobban elterjedt,így erről az opcióról a négyes lépésben még bővebben lesz majd szó.

3.opció: vegyes: azaz egy programot veszel igénybe hogy a saját receptjeidből összeállítsd a saját menütervedet, bevásárlólistádat

Az eredeti oldalon a Plan To Eat nevű programot említi, de hasonló pl a Cozi Menütervezője is. Magyar változatot sajnos nem ismerek ilyenre, de ha valaki igen, az kérem jelezze akár itt, akár az otthonszervező Facebook csoportjában, és utólak majd berakom ide.Ezek olyan programok, melyek rendelkeznek már egy receptbázissal, valamint te is fel tudod töltögetni a saját receptjeidet.Ezek között a receptek között válogathatsz, és berakhatod a kiválasztottakat a heti menüdbe, majd a végén a program összeállít neked a receptekben feltüntetett hozzávalók alapján egy bevásárló listát.

A FoodPlanner szintén angol nyelvű, viszont nem kell sokat tudni angolul, hisz a legtöbb részét már lefordították.Itt nincs alap receptgyüjtemény, hanem a saját maga által feltöltött recepteket tárolja el a program, ezekből állíthatod össze a saját menüdet, és a végén bevásárló lista összeállítására is van lehetőség.

DanOn : személyre szabott receptajánló a hét minden napjára.

4.Lépés: Ülj le, és készítsd el a jövő heti menü tervedet!

Most, hogy átgondoltad az előző pontokat, ideje hogy belevágj a tényleges menütervezésbe! Természetesen, ha valaki a segítséges megoldást választotta, nem feltétlenül kell az alábbi pontokon keresztülmenni, de talán elolvasni nekik sem válik hátrányukra.

A.Tekintsd át, hogy milyen élelmiszerek állnak jelenleg rendelkezésedre!

Mi van éppen otthon a kamrádban, hűtődben, fagyasztódban.Minél több hozzávalót használsz fel az otthoni készletből, annál kevesebbet kell költened ezen a héten élelmiszerre, valamint kisebb az esélye, hogy valami kárba vész, mert mondjuk lejár a szavatossága.

B.Nézd át a családi naptáradat!

  • Jönnek -e hozzátok vendégek?
  • Ti hivatalosak vagytok -e valahova, ahol esztek is majd?
  • Melyek azok a napok, amikor nagyon elfoglalt leszel, és nem lesz időd nagy főzőcskézésre?
  • Melyik nap leszel szabadnapos, amikor több időd lesz főzésre akár bonyolultabb elkészítéséhez, akár fagyasztóba előre főzéshez.

C.Akciók és kuponok átnézése

A legjobb módszer egy kis pénz megspórolásához, ha menütervezéskor figyelembe veszed az aktuális akciókat, átnézed az érvényes kuponjaidat, hogy lásd mely hozzávalót tudod most olcsóbban beszerezni.

Pl csirkés ételt terveztél szombatra, mert milyen jól hangzik, de ha megnézed, hogy milyen fajta hús van éppen akcióban a héten, akkor elmentheted a csirkés ételt későbbre is, és keress inkább a jelenlegi akciós húshoz valami receptet.Pláne ha kuponozó is vagy, akkor érdemes átnézned most a kuponjaidat, hátha van valami, amit most felhasználhatsz.

D.Válaszd ki, melyik ételeket akarod elkészíteni jövő héten!

menutervezes_otletek.jpgÉs ez az a pont, ahol a legtöbben elakadunk.Ehhez talán segítség lehet ez a jobb oldali kitölthető lap (melyet innen nyomtatható formában le is tölthetsz), de egy sima füzetlapra is felírhatod.Lényeg hogy készíts egy listát a családi kedvenc ételekről.Itt igénybe veheted a család többi tagját, a pár héttel ezelőtt rendbe tett recept gyűjteményedet, receptoldalakat.

5.Írd le a menütervet!

Egy darab papírra, a naptáradba, neten találhatsz kinyomtatható sablonokba, telefonos applikációba, valójában teljesen mindegy hova, csak jegyezd fel minden napra a menü tervedet.Itt alul két sablont találsz menütervezéshez, az első egy csak főfogás tervezésére való sablon, bevásárló listával, a másik pedig egy heti tervezet készítéséhez való, reggelivel, ebéddel és vacsorával.

grocery_list_menu-page-001.jpg

 

Letölthető innen

      heti_menutevezo.jpg

 Letölthető innen

 

 

 

 

 

5.Lépés: Készítsd el a bevásárlólistát!

A kihívás utolsó lépéseként, a négyes pontban összerakott receptjeidet és menütervedet használd a bevásárló lista elkészítéséhez!Ez most már egyszerű lesz, hisz csak azokat a hozzávalókat kell felírnod, melyek épp hiányoznak a hűtődből, kamrádból.

  • Egy pár további tipp a bevásárlólista elkészítéséhez.
  • A listádat vezesd egész héten: amikor észreveszed valamiből hogy fogyóban van, egyből írd fel!
  • Tedd mindenki által látható helyre, hogy a család többi tagja is lássa és hozzáírhasson bármit, amiről ők veszik észre, hogy hiányzik!
  • Ha van valamihez kuponod, jelöld meg a bevásárlólistádon is, hogy vásárlásnál ne felejtsd el használni!

Ajánlatos saját testre szabott bevásárló listát készíteni,hisz valószínűleg hétről hétre sok termék majd ismétlődik, mert gyakran használod őket, de ha szeretnél sablonokat hozzá, neten vagy akár itt is találhatsz kinyomtatható formában.

Csoportosíthatod is

  • kategóriák szerint (tejtermék,pékség,zöldség,hús stb), vagy akár
  • beszerzési hely szerint (Boltok neve, piac stb..), de ha naponta jársz vásárolni heti bevásárlás helyett, akkor
  • napok (hetfo,kedd,szerda stb...) szerint is.

Teljesen mindegy, itt sincs jó vagy rossz, amelyik neked jobban beválik.Én magam a második szerint kategorizálok, mert nem egy napon járunk mindenfajta boltba.

bevasarlo_lista-kategorias.jpg

Balra egy kategóriás bevásárló lista sablon, innen letölthető,nyomtatható.

 

6.Lépés: Fogadd el, hogy a menütervezés egy eszköz a kezedbe, mely segítségedre lesz a hétköznapokban, de ne ragaszkodj hozzá görcsösen!

A kihívás elején már szó volt arról, hogy milyen előnyökkel jár, ha az ember előre eltervezi a menüt.Sokan amiatt adják fel a menütervezést, mert gyakran előfordul, hogy valami keresztbe húzza a számításaikat, ami miatt nem tudják tartani a tervet, és emiatt az egészet értelmetlennek tartják.Persze bosszantó ha ilyen történik, de nem a világ vége, ha valami közbe jön (betegség, túlórázás, egyéb nem várt esemény, program) és e miatt hét közben át kell egy  kicsit variáljuk a menetrendet.

Nekem pl az vált be, hogy összeraktam a jelenlegi munkaidőmhöz igazítva egy három hetes menütervet,Amikor szabad napos vagyok többet vagy épp bonyolultabb elkészítésű ételeket főzök, amikor dolgozom, akkor csak gyorsan elkészíthető, többnyire egytálas ételeket eszünk.Ha nincs időm tartani a menütervet (nincs időm vagy épp kedvem aznap a főzésre), simán kihagyom azt a napot.Ha olyan hozzávaló van hozzá, ami romlandó, akkor megcsinálom másnap, ha nem, akkor marad a hús a fagyóban.Van hogy meglátok egy jónak ígérkező receptet a neten, és ki akarom próbálni, olyankor is eltérek a megírt menütől. Összességében viszont mindenképp jónak tartom a tervezést, mert mióta ez a három hetes menüm megvan, nem megy el az időm a nyomasztó agyalgatással, hogy mit főzzek ma, mikor bevásárolni megyünk, mit kell vennem.Ha tudod mit kell főzz, és minden van is hozzá otthon mire kell, akkor maga a  főzés is sokkal gyorsabban megy.

Szóval, legyen egy terved, de ha el kell térni tőle,nem dől össze a világ, térj el nyugodtan tőle!

Mondd el, hogy haladsz!
Kíváncsi lennék, hogy haladsz az e heti kihívással.Ha volnának egyéb ötleteid esetleg, amiket szívesen megosztanál velem, várlak Facebook-on az Otthonszervező csoportba egy kis tapasztalat cserére, ötletelésre. Nagyon inspirálóak tudnak lenni az előtte-utána képek. Fotózz és oszd meg velünk! Nagyon szeretném, ha minél többen megosztanátok a véleményeteket az e heti kihívásról.

Jövő heti projekt:
Végére értünk a konyha rendszerezés projektnek., hisz ebben az évben az első héttől mostanáig a konyhán dolgoztunk, hogy az rendezettebb, átláthatóbb legyen.Remélem, hogy akik végig csinálták eddig a programot, már érzik a változást a konyhájukon, és alig várják hogy a lakás többi részébe is eljussunk.



09.jpgJövő heti témánk a mosás lesz,helyesebben annak helyszíne lesz.Ez van akinek (mint pl nekem is) a konyhához tartozik, hisz a konyhában van a mosógép, vannak akik a fürdőszobában mosnak, míg a legszerencsésebbeknek külön mosókonyha áll rendelkezésükre.Így vagy úgy, mosni mindenki mos, jövő héten ez a téma lesz a porondon.

Forrás: http://www.home-storage-solutions-101.com/  

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonszervezo.blog.hu/api/trackback/id/tr248393302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása
Mobil