Otthonszervező

Háztartásbeli kihívások

#5.HÉT: KONYHA - RECEPTEK ÉS SZAKÁCSKÖNYVEK

2016. február 12. - cukornita

Az e heti kihívás a receptek és szakácskönyvek rendszerezése lesz, hogy könnyedén megtaláljuk kedvenc receptjeinket, ezáltal megkönnyítve főzési-sütési műveleteinket.Azoknak, akiknek sok szakácskönyvük van vagy rengeteg receptet gyűjtöttek már össze, ez elég nagy kihívás lesz, mások viszont, akik nem gyűjtögetik őket, egy kis lélegzet vételhez jutnak ezen a héten.

Bármennyi időt is vesz majd igénybe az e heti kihívás, a lényeg az, hogy kialakítsunk egy jól működő rendszert, hogy a kedvenc, jól bevált receptjeinket egyszerűen megtaláljuk.Persze miután megterveztük, kialakítottuk a rendszerünket, folyamatosan ügyelnünk kell majd arra, hogy az újabb receptek is a helyükre kerüljenek.

Egyelőre nem feltétlenül kell a küllemre mennünk, később is csinosítgathatjuk, gondolok itt a kinyomtatott,szépen feldíszített gyűrűs mappákra, dekoratív dobozokra.Egyelőre a rendszer legyen kiépítve,az egy kategóriájú receptek legyenek egy helyen, a többit már apránként is elvégezhetjük "szabad" időnkben.

Új vagy itt? Ez a recept és szakácskönyv rendszerezős poszt részét képezi egy 52 hetes lakás rendszerező programna, melyet Taylor Flanery , a HomeStorageSolution101 megalkotója hozott létre.Kattints ide, ha többet szeretnél megtudni a programról. Amennyiben szívesen megosztod véleményed, tapasztalataidat,vagy csak egyszerűen szeretnél minden héten értesítést kapni az új bejegyzésekről, itt csatlakozhatsz az Otthonszervező blog Facebook csoportjájoz.

 00_24.jpg

1.Lépés: Gondold át miért mentettél egy receptet vagy vásároltál meg egy szakácskönyvet, és ennek megfelelően kategorizáld őket!

Akinek problémája adódik a receptekkel, az általában abból fakad, hogy túl sok van belőle, és nincs kategóriákra szedve.Első lépésként tehát gondoljuk végig miért is tartottuk meg, mi volt a motivációnk, hogy elmentsük az adott receptet.

Ilyen okok lehetnek pl:

Praktikus, azaz lementetted az instrukciókat, hogy könnyedén el tudd készíteni családod tagjainak kedvenc ételeit.
Szentimentális, azaz a kedvenc hagyományos, családi receptek, melyek generációról generációra öröklődnek.
Tudatosan elmentett receptek azon új ételek receptjei, melyeket ki szeretnél próbálni.
Fantázia receptek azok, amiket elmentettél, hogy majd kipróbálod, de sokszor bonyolultnak tűnik a recept, emiatt sose fogod elkészíteni, egyszerűen csak őrizgeted, mert olyan jól néz ki a képen.


2.Lépés:Selejtezd le ami nem kell, és találj helyet a megmaradó recepteknek!

Ahhoz, hogy jól és gördülékenyen használható rendszered legyen kiépítve, mindenképp szelektálnod kell.Dobáld ki a selejtet, amiről tudod, hogy soha nem fogsz nekiállni.Dobáld ki melyeket már kipróbáltad, és nem ízlik, sosem sikerül stb... mert valószínű ezeket sem fogod már használni.

A fentebb említett kategóriáknál maradva:

Praktikus receptek

Itt azok a receptek vannak, melyeket már jól ismersz, gyakran elkészítsz, a családod is szereti, sikeresen finom ételeket főzöl belőle rendszeresen. Ezeket semmiképp ne dobd ki, épp ellenkezőleg, mivel ezeket a recepteket gyakran használod, érdemes könnyen hozzáférhető helyen tartanod, hogy bármikor belepillanthass, ha elakadsz valahol.Rendszerezéséről majd a 3. lépésben lesz szó.

Szentimentális

A régi családi receptek gyűjteménye, melyet még talán a nagymama saját kézírása őriz.Nem feltétlenül a konyhában van a helye (különösen ha pici konyhád van, mint nekem), hisz ezeket az ételeket nem a minden napokban használod főleg.Ezek többnyire emlékek, vagy ritkán, ünnepi alkalmakkor elkészített ételek, sütemények leírásai.Egy szép mappába vagy dobozba téve, vagy díszes albumba téve méltó helye lehet a konyhán kívül is, ahol nincs kitéve a veszélynek hogy esetleg ráfröccsen valami.

Tudatos

Tudatosan lementett receptek, melyeket elmentettél azzal, hogy majd kipróbálod, de ezidáig nem tetted meg.Talán ez az az a kategória, ahol a legtöbb selejtezni való lesz.Nézd át ezeket a recepteket, és tedd fel magadnak a kérdést: Még mindig érdekes ez a recept? Ki fogom valaha is próbálni? Lehet az idő műlásával már annyira nem is mozgat meg, akkor felesleges tárolni.Ha túl sok ilyen majd egyszer ki kell próbálni receptet halmozunk fel, az negatív érzéseket kelthet bennünk, hogy még ezt se meg azt se próbáltam ki, pedig kellene.Nem érdemes ezekből túl sokat felhalmozni, mert az egész 52 hetes rendszerezős programmal végül is azt szeretnénk elérni, hogy az ilyen fajta negatív érzéseket kiűzzük otthonunkból.

Lehet hogy ez a receptgyűjtemény is megérdemel egy helyet a konyhádban, de az is lehet, hogy nem.Ez tényleg a konyha méretétől és a konyhád funkciójától is függ. Itt átnézheted a konyha funkciójáról összeszedett gondolatokat.

Fantázia

Brutálisan jól kinéző ételek receptjei, de nézz magadba!Soha nem fogod őket elkészíteni.

Ha szívesen gyűjtögetsz színes képeket, ételekről, örömet okoz hogy nézegeted, rendezgeted őket, akkor tartsd meg, de akkor tégy rendet.Fűzd le mappákba, tedd fotóalbumba, vagy akármi, de ne tartsd meg csak úgy összedobálva.Keress nekik helyet a konyhán kívül, mert ezek nem szolgálják ki a konyhád funkcióit, nem főzöl belőlük.Sokkal inkább való egy hobbi sarokba, vagy képes magazinok esetleg könyvek közé a nappaliban.

Amennyiben nem hobbiból tartogatod, az 52 hetes program szerzője a Pinterestet ajánlja.Megnyitsz rajta egy táblát (vagy akár kategorizálva többet is)és szépen mentheted ide a mutatós étel gyűjteményedet, akár internetről, akár saját számítógépedről, telefonodról. (Megsúgom, én is regisztráltam a Pinteresten , és azt használom szakácskönyvnek is, így bárhova megyek is a nagy világban,ahol internet van, ott a receptgyűjteményem is velem vannak:)

3.Lépés: Találj ki egy tároló és rendszerező szisztémát a ki nem próbált receptjeidnek!

Ebben a lépésben valamilyen tárolási rendszert kell kitalálnunk a MÉG KI NEM PRÓBÁLT receptjeinknek! Nem érdemes nagy energiát a csinosítgatásra belefektetni, ugyanis még ezeket a recepteket nem próbáltuk.Nem tudjuk, hogy egyáltalán ízlik e az adott étel, boldogulunk e az elkészítésével.Talán a legalkalmasabb erre (ha nem a digitális formát válasszuk) egy gyűrűs mappa, amibe csak berakjuk kategóriákra szedve a recepteket. Pl Levesek,szószok,előételek,főfogások,sütemények stb... Amint kapunk egy új receptet, vagy egy magazinból kivágunk valamit, rögtön tegyük is a mappába.Amikor valami újat szeretnénk kipróbálni, csak előszedjük ezt a mappát, és mint egy szakácskönyvet, lapozgatjuk.Ha egy új sütit akarunk kipróbálni, egyből megvan a mappa, azon belül a sütis kategória, így gyorsabban haladunk a hétköznapokban.

ma, az internet világában nem szükséges minden receptet megtartanunk.Ha a Google a barátunk, bármilyen étel receptjét könnyedén megtaláljuk.

Ha már megvannak a kipróbálni kívánt receptek, próbáld is ki őket. Pl a heti menütervezésnél hetente kipróbálhatsz egy egy új ételt.Ha nem vált be, ne is tartogasd tovább, dobd ki.Ha bevált, akkor mehet a már kipróbált receptekhez, kategóriájának megfelelően.(mindennapos étel lesz,mert egyszerű és a család szereti, vagy éppen csak alkalmi, mert bár finom de bonyolult és időigényes az elkészítése stb...)Erről a következő lépésben lesz szó.

4.Lépés: Találj ki egy tároló és rendszerező szisztémát a már kipróbált receptjeidnek!

Ezekre érdemesebb jobban fókuszálni, hisz ezeket a recepteket használod igazán.Ide akkor kerülnek a receptek, amikor már kipróbáltad, ízlett, és biztos vagy benne, hogy máskor is el fogod készíteni.Valójában ez a személyes szakácskönyved fog a hétköznapokban a legtöbbet segíteni.Teljesen mindegy, hogy mappáról, dobozokról vagy épp digitális tárolásról van szó, ez többnyire személyiség függő, a lényeg hogy téged szolgáljon és jól működjön.Nekem személyes tapasztalatom, hogy mióta digitális formában, Pinteresten tárolom a szakácskönyvem, azóta mindent megtalálok, ami épp kell, de pl ismerőseim, bár használják az internetet más egyébre,erre nem lehet őket rávenni.Ez kb olyan mint a digitális vagy kézzel írott naptár: kinek mi a megfelelőbb.

Állítsd fel az étel kategóriákat, és csoportosítsd be az ételek receptjeit ezek szerint!

Szakácskönyvekben gyakran látni ilyeneket hogy előételek, levesek,szószok édes vagy sós sütemények stb... Ez is lehet egy szempont.

Aztán lehet étkezés idejéhez kötni a kategóriákat, mint pl reggeli,ebéd,vacsora. Vagy épp ünnepnapokhoz, karácsony,húsvét.

Lehet a különböző diétákhoz is kötni, kinek mi a hasznosabb, ezt mindenki érzi.

Az én Pinterest szakácskönyvemben az alábbiak állnak:

Plusz, mióta a párom speciális diétára szorul, azóta a reggeli, ebéd, vacsora és desszert receptek neki külön kategóriákat követeltek.Ezt tényleg mindenki állítja össze saját magának, saját családjára, étkezési szokásaira szabva.

Mely szakácskönyvek kapjanak helyet a konyhában, és melyek máshol?

Mindenképpen csak azokat tartsuk a konyhában, amelyet legalább heti egyszer kezünkbe veszünk.Tartsuk szem előtt a konyha funkcióit, és amennyiben csak ritkán kerül kézbe, nyugodtan tehetjük a többi könyv közé. A könyvek rendszerezéséről majd egy későbbi kihívásban lesz még szó.

Döntsd el, milyen formában gyűjtöd a receptjeidet: digitális vagy nyomtatott formában!

Digitális forma

Ha jelenleg nyomtatott formában is vannak a receptjeid, akár most is dönthetsz úgy, hogy ezentúl nem tárolgatod, hanem digitális formában gépedre rakod.Tény és való, hogy a digitális szakácskönyv kevesebb lommal jár, viszont csak akkor érdemes ezt alkalmaznod , ha megoldható, hogy az elektronika segítségével főzz.(Laptop, tablet, telefon) Ha nehézkesen boldogulsz a számítógépes világában, akkor talán jobb választás a nyomtatott forma.Ennek talán negatívuma az, hogy macerásabb visszatenni a helyére főzés után, az új recepteket berakni a megfelelő mappába, mely ellomosodáshoz vezethet ismét ha nem figyelünk.

Digitális formában való tároláshoz, amennyiben nem akarjuk hogy online is elérhető legyen, elég egy egyszerű word program is, melybe a recepteket bemásolhatjuk majd menthetjük gépünkre.Érdemes egy word fájlba egy receptet írni, és a fájlokat kategóriánként különböző mappákba menteni.

Aki a digitális forma mellett dönt, ajánlatos online formában is feltölteni valahova, hogy ha esetleg elszáll a merevlemez, legyen még egy másolatunk.

Sok fajta menü tervező és szakács könyv applikáció létezik okos telefonokra, tabletekre tervezve, ezeket is össze lehet gyűjteni, kipróbálni melyiknek a kezelő felülete az egyszerűbb számunkra.

Igaz ezek többnyire angol nyelven íródnak, viszont ha a beépített szakácskönyvét nem is használjuk, magunk is kreálhatunk bele saját receptet, képet tölthetünk fel hozzá, beírhatjuk a hozzávalókat, és ezekből a programok bevásárló listát állítanak össze, vagy épp az otthon található alapanyagokat visszük be, és azok felhasználásával keres nekünk valamit a korábban felvitt szakácskönyvünk alapján.

Sajnos magyar nyelvű programokban nem vagyok járatos, jelezze aki tud ilyesmit, de egy pár angol nyelvű programot az alábbi linkeken találtok.

https://www.gatheredtable.com/

https://www.mycookbook-online.net/en/home/

http://www.blurb.com/cookbooks

http://www.cozi.com/

Aki magyar nyelven szeretné, azoknak a nagyobb szakács oldalakon is van lehetőségük online szakácskönyvet vezetni.regisztrálni kell az oldalra, és az oldalon található receptek közül bármelyiket saját könyvbe lehet menteni.Amennyiben olyan receptet szeretnél, ami nincs benn az adott oldal adatbázisában, felviheted te magad, fotóval illusztrálva, és már is benne lesz a személyre szabott, saját szakácskönyvedben a recept.

Nyomtatott forma

Gyűjtögetheted kártyákra nyomtatva, dobozba állítva vagy simán kinyomtatva, lyukacsos szélű fóliában gyűrűs mappában lefűzve.Talán ez az a két forma, melyeknél a legegyszerűbben fenntarthatod a rendszert.

Mondd el, hogy haladsz!

Kíváncsi lennék, hogy haladsz az e heti kihívással.Ha volnának egyéb ötleteid esetleg, amiket szívesen megosztanál velem, várlak a Háztartásbeli kihívások csoportba egy kis tapasztalat cserére, ötletelésre. Nagyon inspirálóak tudnak lenni az előtte-utána képek. Fotózz és oszd meg velünk! Nagyon szeretném, ha minél többen megosztanátok a véleményeteket az e heti kihívásról.

Jövő heti projekt:

 Jövő héten a szeméttárolásról,kukákról lesz szó. Ez ugyan nem kimondottan egy konyha téma, de mivel a legtöbb szemét a konyhánkban keletkezik, sokan itt is tároljuk, így a program is a konyha témakörhöz is veszi a szemetest.

 

Forrás: http://www.home-storage-solutions-101.com/ 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonszervezo.blog.hu/api/trackback/id/tr458388452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása