Otthonszervező

Háztartásbeli kihívások

#11.HÉT - Takarítás - tervezés- feladatlisták

52 hetes otthonszervező, rendszerező program

2016. március 14. - cukornita

11_het-takaritas-tervezes-feladatlista.jpgHa a takarításhoz előre elkészítesz egy tervezetet, amolyan "to do list" - et, és az előre felírt feladatokhoz tartod is magad amennyire csak lehet, sokkal hatékonyabban fogsz haladni az otthoni teendőkkel.Hogy hogy jön egy lapra a takarítás a rendszerezéssel? Az az igazság, hogy ahhoz hogy az otthonodat elég komfortosnak érezd, mindkettő elengedhetetlen. Ahol rendszerezés hiányában káosz és rendetlenség van, hiába súrolsz majd naphosszat, a rendetlenség miatt, az itt ott indokolatlanul lepakolt holmik miatt, nem látszik majd tisztának a lakásod, hisz a zűrzavar elvonja a figyelmet a fényesre súrolt padlóról.És persze mindez fordítva is nagyon igaz. Mit ér a rendszerezett polc, ha nem szívesen nyúlsz hozzá bármihez rajta, mert ragad a kosztól.

 

Egy komfortos otthon kialakításánál a takarítás és rendszerezés együtt éri el célját.

 Új vagy itt? Ez a takarítás - tervezés -feladatlistás témájú poszt részét képezi egy 52 hetes otthonszervező, rendszerező programnak, melyet Taylor Flanery , a HomeStorageSolution101 megalkotója hozott létre. Kattints ide, ha többet szeretnél megtudni a programról. Amennyiben szívesen megosztod véleményed, tapasztalataidat, itt csatlakozhatsz az Otthonszervező blog Facebook csoportjához, de ha csak egyszerűen szeretnél minden héten értesítést kapni az új bejegyzésről,akkor elég ha csak nyomsz egy like-ot azOtthonszervező oldalra.

A legrendszerezettebb otthonban is szükség van egy napi vagy heti rendszerességgel elvégezendő házimunkára, hogy a rendet megtartsuk.

1.Lépés: Írd össze, mely feladatokat, házimunkákat kell elvégezned naponta, és melyeket hetente legalább egyszer!

A házimunka egy állandó körforgásban működik.Időről időre ugyanazokat a feladatokat kell elvégezned.

Vegyük például az elmúlt két hétben átbeszélt mosást. Koszos ruha -> mosás - >szárítás -> vasalás -> elpakolás, majd viseled őket, és kezdődik előröl az egész, újra moshatod őket.

A cél az, hogy ez a körforgás ne akadjon el egy bizonyos ponton, mégpedig amikor is koszos, ugyanis koszos lakásban megszűnik a komfortérzetünk, mert nem csinálhatjuk azt amit szeretnénk, legalábbis nem úgy ahogy szeretnénk. Márpedig ha nincs meg otthon a komfortérzet, az boldogtalansághoz, elégedetlenséghez vezet.

Mivel legtöbbünk nem engedheti meg magának, hogy bejárónőt tartsunk, aki mindent elvégez helyettünk és varázspálcánk sincs amivel egy suhintásra a koszosból tisztát teremthetnénk, kénytelenek vagyunk belefolyni és fenntartani saját magunknak ezt a körforgást, azaz magunk elvégezni a takarítást.

Persze nem kell mindent állandó alkalommal takarítanunk, lemosnunk a lakásban, de időnként minden egyes helység takarításán át kell esni. Pl. nem pucolunk minden egyes nap ablakot, de mondjuk az ágyunkat minden nap beágyazzuk.Vagy egy vendégszobában, melyet senki nem használ nem porszívózunk fel olyan gyakran, mint mondjuk egy gyerekszobában. Mivel nem azonos időközönként szükségel letakarítani minden egyes dolgot, helységet a lakásunkban, megkönnyíti a munkánkat ha összeírjuk a naponta, hetente vagy havonta elvégezendő feladatainkat.

flylady.jpgA neten nagyon sokféle "takarítós" programot találunk, melyek előre elkészített feladatlistákkal, ötletekkel segítenek bennünket. Ami nekem személy szerint bevált az a FlyLady módszer, melyet Farkas Lívia tökéletesen átültetett magyar nyelvre. Líviánál fel lehet iratkozni egy 30 napos programra is, mely napi feladatokkal, értesítőkkel segít abban hogy a takarítás napi, illetve heti feladatai rutinná, megszokássá váljanak.Egy fontos dolgot azért megemlítenék az előre elkészített feladatlistákkal kapcsolatban. Minthogy nem minden ház, lakás egyforma, mi emberek sem vagyunk egyformák és a takarításra szánt időnk sem egyforma, tekintsük ezeket a listákat inkább csak irányadónak.ötletadónak, és sokkal hatékonyabbak leszünk, ha elkészítjük a saját, testre szabott, otthonunkra és időnkre szabott feladat listánkat.

2.Lépés: Készítsd el a saját napi illetve heti feladatlistádat!

Napi feladatlista

checklist.jpgA napi feladatlista tartalmazza azokat a feladatokat, amelyeket minden egyes nap el kell végezned otthonod rendben tartásához.Próbáld ezt a listát olyan rövidre venni,amennyire csak lehet, hogy elkerüld a túlterheltséget, hisz ezeket a feladatokat minden nap el is kell végezned.Szóval itt most ne olyan listát állítsunk össze, amely napi 2-3 órás vagy hosszabb takarítást ír elő, hanem csak rövidebbet. Pl reggel egy 20-30 perc, este 20-30 perc tökéletesen elég.Kisgyermekes családoknál persze ez több is, ez természetes.Úgyhogy ez csak irányadó, mindenkinek saját lehetőségeihez kell kialakítani a napi feladat listáját.Aki reggel hatra jár dolgozni, egyértelmű hogy nem fog reggel fél órát takarítgatni munka előtt, vagy akinek 3-4 gyermeke is van, természetes hogy nem tudja 20 perc alatt letudni az esti feladatokat.Ezek csak irányadó, ötlet adó pontok, melyek segítségével mindenki megírhatja a saját tervezetét, kihozva a rendfenntartáshoz szükséges maximumot.

Íme néhány fontosabb pont, melyeket tartalmazhat a napi lista

  • Ágyazz be!
  • Pakold el a koszos ruhát a szennyesbe!
  • Turbó takarítás a fürdőszobába, azaz töröld le a mosdókagylót, kádat, wc-t, tükröt! (Itt most nem a kád súrolásáról van szó minden nap, de használat után ha áttörlöd egy nedves ronggyal, nem rakódik le annyira a szappan a kád oldalára.A mosdókagylót is másodpercek alatt áttörlöd frissen, ahelyett hogy rászárad a fogkrém, és utána már több időt vesz igénybe annak eltávolítása.)
  • Ételek elkészítése
  • Ételkészítés, étkezés után mosogass el, töröld ki a mosogatót, a konyhapultot töröld le, és konyhapadlóra lehullott morzsákat takarítsd fel!
  • Hotspotokat számold fel, azaz pakold vissza a helyére a csak úgy lepakolt dolgokat!
  • Ürítsd ki a fő szemeteskukát (általában a konyhában)

Nem győzöm hangsúlyozni, ezek csak példák, mindenkinek saját magának kell a saját listáját létrehozni lakásához, életmódjához, családjához igazítani.(Pl nekem hozzájön a fiúk másnapi uzsonnacsomag elkészítése a suliba, vagy a munkámhoz szükséges dolgok összepakolása.)

Heti feladatlista

A heti feladatlistára értelemszerűen azok a feladatok kerülnek, melyeket heti rendszerességgel el kell végeznünk.Ide már több minden felkerül, viszont rugalmasabban tudjuk az időbeosztásunkhoz, szabadnapjainkhoz igazítani.Alább egy pár tippet olvashatsz, mely feladatok kerülhetnek a heti feladatlistára.Itt is ami nem vonatkozik a te háztartásodra, azt ignoráld, illetve amit te még belevennél, azt írd hozzá.

Ha tartod magad a napi feladatlistádhoz, és elvégzed naponta az előírt feladataidat, akkor a heti feladatlista elvégzése is kevesebb erőfeszítésbe és időbe belefér majd.

Íme a tippek a heti feladat tervezéséhez:

Fürdőszoba

  • Ellenőrizd a tusfürdőket, samponokat, fogkrémeket, takarítószereket! Dobáld ki az üres flakonokat, ami hiányzik, írd fel a bevásárló listádra!
  • Cseréld le a törülközőket.( Van aki ezt gyakrabban megteszi, ha te nem, legalább hetente egyszer cseréld ki.)
  • Súrold ki a kádat, zuhanykabint, mosdókagylót, wc-t, tükröt!
  • Cseréld ki a szemetes zsákot a fürdőben!
  • Töröld át a szemetes kukát, wc papír tartót, wc kefét és a fürdőszobában található szekrényeket, polcokat!
  • Mosd fel a padlót!

Konyha

  • Ellenőrizd a mosogatószert, mosógépbe való kapszulát, takarítószereket amiket itt tartasz! Dobáld ki az üres flakonokat, ami hiányzik, írd fel a bevásárló listádra!
  • Dobáld ki a hűtőből a lejárt szavatosságú ételeket, és takarítsd ki.
  • Töröld le a konyhapultot, a konyhaszekrény ajtajait, a tűzhelyet, a konyhapulton található dolgokat (kávéfőző,mikró,vízforraaló,fakanál tartó stb.Itt most jól járnak azok akik a programot az elejétől kezdték, mert ha elvégezték az első heti kihívást, akkor ezzel a feladattal is pillanatok alatt megvannak ).
  • Ürítsd ki a szemetest (ha ez a fő szeméttárolótok a lakáson belül, akkor persze ezt sem elég hetente egyszer.) és mosd le.
  • Alaposan mosd ki a mosogatót, ecetes - szódabikarbónás forró vízzel öblítsd át a lefolyót, ezáltal is késleltetve az esetleges dugulást.
  • Mosd fel a padlót! (Ez is olyan, hogy ha kisgyerekes családod van, vagy több időt töltötök a konyhában, akkor gyakrabban kell megcsinálnod.)

Kamra (Spájz)

Hálószobák

  • Cseréld le az ágyneműt (van aki gyakrabban megteszi, van aki ritkábban, mindenki tegye belátása szerint)
  • Ürítsd kis a kukát (ha van itt is)
  • Törölgesd le a port
  • Porszívózz, mosd fel a padlót!

Mosószoba

Ha nincs külön mosószobád, akkor is fusd ezt át, mert mosógéped azért biztos van otthon.

  • Ellenőrizd le a mosószereket,öblítőket és minden egyéb mosáshoz szükséges dolgot, dobd ki az üres flakonokat, dobozokat, ami hiányzik, írd fel a bevásárlólistádra!
  • Ürítsd ki a kukát (ha van itt)
  • Töröld le a port a mosógépről, polcokról, szekrényről!
  • Mosd fel a padlót!

Otthoni iroda, íróasztal

  • Ellenőrizd, hogy a számodra szükséges irodai cuccokból (géppapír, nyomtató festék,ragasztó) van e elég otthon, ami hiányzik, írd fel a bevásárlólistádra!
  • Mentsd le, rakd dossziéba a befizetett csekkeket, számlákat!Fizetnivalót készítsd elő befizetésre!
  • Pakold el az íróasztalon szanaszét lévő dolgokat, és töröld le a port!
  • Ürítsd ki a szemetest (ha van)
  • Mosd fel vagy porszívózd fel a padlót!

Egyéb szobák, helységek

  • Törölgesd le a port!
  • Ürítsd ki a kukát (ha van)
  • Porszívózz, mosd fel a padlót.

Egyéb heti feladatok

  • Tervezd meg a jövő heti menüt, miket fogsz főzni a héten!
  • Állítsd össze a bevásárló listádat!
  • Nézd át a kuponjaidat, miket tudsz felhasználni a héten, valamint a lejártakat dobáld ki.
  • Heti bevásárlás
  • Egyéb feladatok(itt folytathatod a saját heti feladatos listádat, szedd össze azokat a feladatokat, melyeket neked személy szerint el kell végezned hetente legalább egyszer!

Amint kész vagy a feladatlistával, már is nem lesz az hogy jaj azt se tudom hol kezdjem.Sokaknak bevált az is, hogy az elkészített, kinyomtatott feladatlistát kinyomtatják és mindenki által látható helyre teszik, talán valamelyik családtag besegít egy egy feladat bevállalásával.Gyerekszobába is tökéletesnek tűnik, ha nem csak annyit mondunk a gyermeknek, hogy takarítsd ki a szobádat, hanem látja ő is a konkrét feladatokat, melyeket el kell végeznie, és az elvégzetteket kipipálhatja.

Ha betartjuk és rendszeresen elvégezzük az előre elkészített feladatainkat, egy idő után már rá se kell nézni a feladatlistára, mert az egész rutinná válik.És gondolom mindenki tapasztalta már, hogy az élet minden területén, amit gyakran és rutinból csinál az ember, az mindig könnyebben és gyorsabban megy.Ez elmondható a takarításról is.

3.Lépés: A rutin elsajátítása!

Tehát a harmadik lépés, az előírt feladatok rendszeres átfutása, végrehajtása, hisz ez vezet ahhoz, hogy a takarítás rutinná váljon.Lehetséges, hogy az első alkalommal lassabban megy majd minden előírt feladat elvégzése, de hidd el, ha rendszeresen csinálod, egyre nagyobb tapasztalattal rendelkezel majd, és egyre gyorsabban, és könnyebben megy.Itt van különösen nagy szerepe a lomtalanításnak, minél kevesebb cuccot tárolunk, annál gyorsabban és könnyebben haladunk a takarításnál. Pl ugyanazon polc portalanítása kerülhet fél percbe, és kerülhet akár 40-45 percbe is, attól függ hogy 3-4 dolgot kell levegyünk a polcról ahhoz hogy letörölhessük, vagy tele van a polc pakolva kismillió csecsebecsével, amiket egyesével le kell szedjünk, áttörölnünk, majd visszaraknunk.Selejtezésben nagy segítség, ha ismerjük és alkalmazzuk pl. a "KonMari" módszert. Erről korábban már írtam egy rövidebb összefoglalótKonMari lépésről lépésre című bejegyzésben.

4.Lépés: Takarító eszközök rendszerezése

Mint minden rendszerezésnél, itt az első dolog, a selejtezés.Nézzük át a takarítószereinket, dobáljuk ki az üres flakonokat és azokat is selejtezzük le, amiről tudjuk, hogy soha többé nem fogjuk már használni (mert nem vált be,beszáradt stb)

Alakítsunk ki otthonunkban egy vagy stratégiailag célszerűbb több helyet a takarítószerek tárolására.

Nálunk pl.2 helyen vannak takarítószerek 

  • a konyhaszekrény mosogató alatti szekrényében a konyhatakarításhoz,mosogatáshoz,tűzhelytisztításhoz - és mivel a mosógépünk is a konyhában van - a ruhatisztításhoz szükséges szereknek
  • az emeleten lévő fürdőszobában a fürdő takarításhoz és az emeleti szobák takarításához való takarítószereknek

Végezetül, alakítsunk ki egy helyet a nagyobb takarító eszközeinknek az szerint, hogy milyen gyakran használjuk őket. Pl egy felmosó, egy seprű vagy porszívó lényegesen gyakrabban lesz használva mint mondjuk egy speciális szőnyeg tisztító gép, vagy gőztisztító.Próbáljunk a gyakran használt eszközöknek olyan helyet találni, ahonnan könnyű elővenni, és könnyű elpakolni is.

Mondd el, hogy haladsz!

Kíváncsi lennék, hogy haladsz az e heti kihívással. Ha volnának egyéb ötleteid esetleg, amiket szívesen megosztanál velem, várlak Facebook-on azOtthonszervező csoportba egy kis tapasztalat cserére, ötletelésre. Nagyon inspirálóak tudnak lenni az előtte-utána képek. Fotózz és oszd meg velünk! Nagyon szeretném, ha minél többen megosztanátok a véleményeteket az e heti kihívásról.

Amennyiben kedvet kaptál csatlakozni az 52 hetes otthon rendszerező programhoz, és szeretnél minden héten egy értesítést kapni az újabb és újabb heti kihívásokról, jelöld be az Otthonszervező oldalt, ahol minden héten hétfőn megosztásra kerül az aktuális heti feladat.Ebbe a programba bármikor be lehet kapcsolódni, mert akár a háztartási munkálatoknak, ennek sincs  se eleje se vége, egy állandó körforgásban működik hétről hétre, időnként ismétlődve.A program során a háztartás minden egyes területére kitérünk.Természetesen a kisebb lakással rendelkezők (mint jómagam is) hely hiányában nem tudnak minden egyes helyet az itt leírtak szerint kialakítani, de a cél az, hogy az itt leírt szempontok figyelembe vételével, egy átlátható, rendezett, és a legkönnyebben fenntartható rendet a saját lakásunkban (legyen az kicsi vagy nagy) kialakítsunk, azaz a maximumot hozzuk ki otthonunkból.

 

 

Jövő heti projekt:

A jövő heti kihívás szorosan kapcsolódik majd a mostanihoz.Egy nagyon fontos téma lesz porondon, mégpedig a reggeli és esti rutin kialakítása.

Forrás:http://www.home-storage-solutions-101.com/  

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonszervezo.blog.hu/api/trackback/id/tr728471236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása